Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szürke lovak eredetileg feketének születnek
2022.10.20
Demkó Kata
A szürke lovak eredetileg feketének születnek

A szürke lovak eredetileg feketének születnek

Tudta? A szürke ló eredetileg feketének születik és csak az évek előrehaladtával lesz egyre világosabb a szőre. A laikus ember sokszor téveszti össze a fehér lóval, pedig előbbi csak „megőszült”. De vajon mi a különbség és honnan tudjuk, hogy egy ló valójában milyen szőrzetű? Cikkünkben most erre adunk választ.

Mi a különbség a fehér és a szürke ló között?

A genetikailag fehér ló pigmentálatlan rózsaszínű a bőrük és pigmentálatlan fehér a szőrük, a szemük színe pedig változó. A bőr és a szőr pigmenthiányát a melanocitáknak nevezett pigmenttermelő sejtek hiánya okozza. Néhány szőrszínt világos szőrzet, sőt rózsaszínű bőr jellemez, azonban ezek a nem rendelkeznek melanociták hiányával. Esetükben a szőrszínt a melanociták pigmenttermelésének különböző változásai eredményezik.

Tehát, túlnyomórészt fehér szőrrel és rózsaszín, pigmentálatlan bőrrel születnek, amit egész életükben meg is maradnak. Bőre a szőrzet alatt többnyire rózsaszínű, a szeme lehet barna, kék vagy mogyoróbarna. Az "igazi fehér" paripák különösen ritkák, főleg azok, amelyek a domináns fehérgének egyikét hordozzák.

Egyes lovak bőrük és szőrük részleges pigmentációval születnek, ami felnőtt korukban is megmarad. Amikor azonban a ez a ló elkezd világosodni, a bőr és a szőr is elveszíti pigmentációját. Ezzel ellentétben a szürkék megtartják a bőrpigmentet, és csak a szőr válik fehérré.

A fehér elszíneződéseket, legyenek azok fehér jegyek, minták vagy domináns, együttesen depigmentációs fenotípusoknak nevezik. Ezek mindegyikét a pigmentsejtek (melanociták) hiányát okozó bőrterületek okozzák. A depigmentációs fenotípusoknak különböző genetikai okai vannak. A különböző teljesen fehér depigmentációs fenotípusok mögött meghúzódó genetikáról azonban még sok minden ismeretlen.

Mit jelent, ha egy ló domináns fehér?

Ez egy nagy allélcsoport, amely leginkább arról ismert, hogy rózsaszín bőrű, barna szemű, teljesen fehér szőrzetű lovakat eredményez. Ezen allélcsoportba tartozó lovak közül bár néhány lónak a felső vonal mentén pigmentmaradványai vannak, néhány W allél fehér foltokat eredményez a túlnyomórészt sötét szőrzetű lovakon.

A domináns színt tanulmányozták telivéreknél, arab lovaknál, az amerikai, a camarillói és számos más ló fajtánál. A domináns fehérségnek 2021-től 32 azonosított változata van, plusz a sabino 1, amelyek mindegyike egy spontán fehér alapállatnak és a KIT gén mutációjának felel meg.

A kutatók szerint a domináns fehér legalább néhány formája homozigóta állapotban életképtelen embriókat eredményez. Míg egereknél a homológ mutációk gyakran vérszegénységgel és sterilitással járnak, e domináns színű lovaknál nem figyeltek meg ilyen hatásokat. Ezeknek jellemzően az orr szín is fehér.

fehér ló

A legtöbb ló, amelyet általában "fehérnek" neveznek, valójában "szürke"

A szürke egyed rendelkezik a leggyakoribb "fehérszerű" szőrszínnel. A legszembetűnőbb különbség a fekete bőrszíne és a sötét szeme, míg a valódi fehér egyedeknek világos, pigmentálatlan a bőrük. A szürke gén nem befolyásolja a bőr vagy a szem színét, így jellemzően sötét a bőrük és a szemük. A csikók bármilyen színűnek születhetnek, de szőrzetük színes szőrszálai a kor előrehaladtával fokozatosan ezüstösödnek. Így az érett szürke állat szőrzete végül majdnem fehér, de inkább deres lesz. A szürkeséget egy olyan gén egyetlen domináns allélja szabályozza, amely az őssejtek bizonyos fajtáit is befolyásolja.

Majdnem minden szürke lónak sötét a bőre. A bőr színe a leggyakoribb módszer a megfigyelő számára, hogy megkülönböztesse e két különleges színű paripát.

Önnek is van lova?
Még nem késő, hogy benevezze őt szépségversenyünkre!

 Részletek 

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink