Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Az antioxidánsok szerepe a lovak anyagcseréjében
2020.10.06
Az antioxidánsok szerepe a lovak anyagcseréjében

E-vitamint és más antioxidánst tartalmazó Equistro készítmények adagolásának fontossága sportlovakban.

Manapság egyre több antioxidánsként fémjelzett termék van a lótakarmány kiegészítők piacán. De pontosan mit is jelent az, hogy antioxidáns? Ebben a rövid ismertetőben azt taglaljuk, hogyan lehet a szervezet számára az oxigén egyaránt létfontosságú és káros valamint azt, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő antioxidáns kiegészítést lovunk számára.

Oxigén szükséges ahhoz, hogy a szervezet a különböző vegyületekből (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) energiát nyerjen. Az így felhasznált oxigén 99%-ból széndioxid és víz képződik, azonban egy elenyészőnek tűnő mennyiség nem használódik fel és reaktív oxigén vegyületeket ún. szabadgyököket képez. Ide tartoznak pl.: hidroxil gyökök, peroxid gyökök vagy a szuperoxid gyökök. Ezek a reaktív oxigén vegyületek páratlan elektront tartalmazó, nagy energiájú molekulák vagy ionok, melyek igen heves reakciókészségűek és egy energetikailag stabilabb állapot elérésére törekednek, amelyhez egy másik elektron szükséges, így számos biológiailag fontos molekulával léphetnek kapcsolatba és károsíthatják azokat. Ilyen biológiai molekulák pl.: a sejtmembrán fehérjék, zsírok és a genetikai állományt tároló DNS. A szabadgyökök e folyamatok során roncsolják a környezetüket és oxidatív károsodást okoznak. A legtöbb szabadgyök azokban a szövetekben képződik, amelyek oxigénfelhasználása magas, mint pl.: a szív vagy a vázizom. Több szervezeten belüli folyamat is fokozza az oxigénfelhasználást. Ilyen pl.: az intenzív munka, a vemhesség, a növekedés és a betegségek: ezek során a felvett oxigén mennyiségével arányosan a szabadgyökökből is több képződik.

A szervezetben azokat a molekulákat, amelyek semlegesíteni képesek a szabadgyököket antioxidánsoknak hívjuk. Az antioxidánsok több módon befolyásolják, az oxidatív folyamatokat pl. csökkentik a reaktív szabadgyökök képződését, megkötik a szabadgyököket, átalakítják őket kevésbé reaktív vegyületekké vagy kijavítják az általuk okozott károkat. A reaktív oxigén vegyületek hatását a szervezet antioxidáns mechanizmusa bizonyos mértékig képes kivédeni. Azonban, ha a mérleg az előbbi javára billen, akkor oxidatív stressz lép fel. Ha az antioxidáns rendszer működése nem optimális, akkor a szabadgyökök károsíthatják a DNS-t, a sejthártyát valamint degeneratív folyamatokat generálhatnak vagy gyorsíthatnak fel. Egy klasszikus példa erre a daganatképződés, de oxidatív folyamatok következménye az öregedés is. A zsíroldékony fázisban az E-vitamin (alfa-tokoferol) a legfontosabb antioxidáns, míg a hidrofil sejtplazmában és az extracelluláris térben több vegyület és enzim is működik, mint pl. a C-vitamin (aszkorbinsav). Az E-vitamin antioxidáns hatása révén fontos szerepet tölt be a normál ideg, izom valamint az immunrendszer működésében. Az E-vitamint a lovak nem tudják szintetizálni, ezért a takarmányukkal kell azt felvenniük, ami a friss fűben nagy mennyiségben található. Azonban a széna szárítása során a vitamin 30-85%-ban is oxidálófhat, majd a széna hosszabb tárolása során a mennyisége tovább degradálódhat. (Átfofalmaztam a kijelölt mondatot) 8. megfelelő mennyiségű friss fűhöz 9. Súlyos esetben a fellépő szívritmuszavarok és a szívizomelfajulás miatt a betegség végzetes kimenetelű lehet. Az E-vitamin kiegészítés éppen ezért különösen ősszel és télen fontos, amikor a lovak nem jutnak megfelelő mennyiségű friss szénához. Lovaknál több fontos betegség is köthető az abnormális antioxidáns státuszhoz. Ezek a fehér-izom betegség, a degeneratív gerincvelő elfajulás és a motor-neuron betegség. A fehér izom betegség több állatfajhoz hasonlóan lovakban is főleg olyan területeken fordul elő, amik szelénben szegények. Köztudottan Magyarország jelentős része szelénhiányos. A szelén és az E-vitamin szorosan együttműködve fejt ki hatását a glutathion-peroxidáz enzimben, ami az antioxidáns rendszer fontos alkotója. A betegég elsősorban újszülött vagy fiatal csikókban fordul elő és jellemző rá az izommerevség, kötött mozgás, nehézkes felállás, szopási elégtelenség és gyengeség. Súlyos esetben a fellépő szívritmuszavarok és a szívizomelfajulás miatt a betegség végzetes kimenetelű lehet. A diagnózis során a klinikai tünetek mellett, a szérum izomenzimek (AST, CK) aktivitása is fokozott, valamint további definitív kórjelzéshez a vérből szelén és E-vitamin koncentráció is meghatározhat.

Fiatal csikóknál azonban nem szabad megvárni a klinikai tünetek kialakulását és célszerű az újszülött állatoknak születés után szelén és E-vitamin tartalmú készítményeket adni. Ilyen készítmény az Equistro Excell E, ami magas biohasznosulású szelént és alfa-tokoferolt tartalmaz. Jellemzően idősebb lovak betegsége a motor-neuron betegség (angol szakirodaloban LMND), ami az 1-es típusú izomrostok sorvadásának és degenerációjának következtében alakul ki. Bár a betegség nem minden esetben E-vitamin hiány miatt alakul ki, sokszor azonban az érintett lovak szérum E-vitamin koncentrációja alacsony. A tünetek közül az alacsony nyak és fejtartás, a megemelt faroktő, hátsó végtagok törzs alá helyezése és az izomsorvadás jellemző. Jellemzően 1-2 éves lovak betegsége az angol szakirodalomban EDM-nek nevezett degeneratív gerincvelő elfajulás. A folyamat lényege az, hogy a nagy növekedési eréjű fajtákban a gerincvelő idegsejtei elfajulnak, aminek következtében inkoordiáció és végtaggyengeség alakul ki. A folyamat enyhe esetben reverzibilis és az E-vitamin adagolása segítheti a tünetek megszűnését, de leginkább a megelőzés a célravezető. Fiatal lovak átlagos E-vitamin szükséglete 600-1800 mg (IU) között van, amit a legtöbb piacon kapható vitamin készítménnyel nem tudunk fedezni.

Az E-vitamin adagolása verseny és sportlovakban valamint tenyészállatokban legtöbbször preventív jelleggel történik és elsősorban nagy terhelés esetén javasolt. Ilyenkor javasolt naponta legalább 1000 mg (IU) mennyiséget adni. A mennyiség mellett fontos, hogy milyen tokoferol származékot használunk, hiszen lovakban csak az alfa-D-tokoferol szívódik fel. Az Equistro Excell E, Triforce és a Power Protect is alkalmas a sportlovak E-vitamin szükségletének kielégítésére, utóbbi kettőben C-vitamin is található. Az EQUISTRO termékek minőségét többek között az biztosítja, hogy a legmodernebb ipari gyártósorokat használják a takarmánykiegészítők gyártásához. A cég rendszeres Uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Az EQUISTRO-nál fontos a lovakra adaptált adagok és dózisok alkalmazása, amelyeket az NRC 2007 (National Research Council egy amerikai kutatócsoport, aki mértékadó az állatok takarmányozási szükségleteit illetően) ajánlásának betartása biztosít.

Az EQUISTRO a ló takarmány-kiegészítő piacon egyedüliként rendelkezik FAMI-QS tanúsítvánnyal (európai állat takarmány adalék és premix minősítő rendszer) és 100%-ban Franciaországban gyártott.

Felhasznált irodalom:
Ronéus, B. O., Hakkarainen, R. V., Lindholm, C. A., & Työppönen, J. T. (1986). Vitamin Erequirements of adult Standardbred horses evaluated by tissue depletion and repletion.
Equine veterinary journal, 18(1), 50. Löfstedt, J. (1997). White muscle disease of foals. The Veterinary clinics of North America.
Equine practice, 13(1), 169-185.
Divers, T. J., Mohammed, H. O., Cummings, J. F., Valentine, B. A., Lahunta, A. D., Jackson,
C. A., & Summers, B. A. (1994). Equine motor neuron disease: findings in 28 horses and proposal of a pathophysiological mechanism for the disease. Equine veterinary journal, 26(5), 409-415.

 

Írta: dr. Tóth Balázs

Dipl. ACVIM, btothvet@yahoo.com
dr. Horti Klára, lóegészségügyi szakállatorvos, horti.klara@gmail.com
EQUI-MED KFT

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink