Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Biotin-, cink- és methionin-kiegészítés Equistro termékekkel
2020.10.06
Biotin-, cink- és methionin-kiegészítés Equistro termékekkel

Biotin-, cink- és methionin-kiegészítés Equistro termékekkel a pataszaru egészségének megőrzése érdekében

A lótulajdonosok többsége találkozott már a pataszaru minőségét érintő problémákkal, mint pl.: töredező, könnyen málló paták. A legtöbben tudják is a megoldást: biotin. A biotinon kívül azonban több más takarmány-összetevő is befolyásolja a szaru minőségét, ide tartozik a methionin és a cink is. Ebben a rövid ismertetőben ezek szerepét és tulajdonságait tárgyaljuk.

A biotin vagy más néven B7-vitamin a vízoldható vitaminok csoportjába tartozik. Sokirányú élettani hatása közül kiemelkedő, hogy több enzimrendszer alkotóelemeként szerepel a zsír anyagcseréjében, a zsírsavak szintézisében és a glükoneogenezisben. Mivel a zsírsavak a bőr élettani működéséhez elengedhetetlenek, ezért bőrvédő H-vitaminnak is nevezik (a bőr jelentése németül haut). Molekulája tartalmaz egy kénatomot, amely miatt fontos szerepet tölt be kollagénkötegek közötti keresztkötések kialakításában, így az egészséges kötőszövet (bőrszövet, szaruképletek, inak, szalagok) létrehozásában.

A B7-vitaminból a szervezet a felesleges mennyiséget nem raktározza, hanem a vizelettel távozik, ezért a vitamint nem lehet túladagolni. A biotin részben szabadon, részben fehérjéhez kötve a legtöbb, lovakkal etetett tömeg- és abraktakarmányban megtalálható. Legnagyobb mennyiségben a lucernában, mérsékelten a zabban, az árpában, a szójababban és csak nagyon alacsony mennyiségben található meg a kukoricában. Avas zsírt tartalmazó takarmányok biotinja lebomlik, ezért értékesülése romlik.

A lovak maguk is képesek előállítani a vitamint a vakbelükben található mikróbák révén. Kérdéses azonban, hogy az itt képződött biotinból mennyi szívódik fel, hiszen a vastagbélben nagy részben csak vízvisszaszívás történik, így valószínűsíthető, hogy az itt keletkezett vitamin nagyobb hányada nem hasznosul a szervezet számára.

Fontos még megjegyezni, hogy bármely tényező, amely felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, befolyással van a biotinszintézisre is. A takarmánnyal szervezetbe juttatott biotin jobb felszívódási eréllyel rendelkezik, hiszen áthalad a vékonybeleken, ahol a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása történik. Az állatok igényét a jó minőségű takarmányban lévő biotin általában fedezi.

pataszaru

Az első tanulmányok, amelyek a biotin szaruminőség-javító tulajdonságáról számoltak be, az 1980-as években jelentek meg. 1991-ben a Zürichi Egyetem munkatársai a Bécsi Spanyol Lovasiskola42 lipicai ménjét vonták be egy biotinnal kapcsolatos kutatásba. 38 hónapon keresztül 26 ló 20 mg/nap biotin-kiegészítést, míg a többi 16 mén placebót kapott. A lovak patáját rossz minőségű, málladozó, a teherviselő felszínen töredező szaru jellemezte. 9 hónap biotinkiegészítés után a kontrollcsoportban már javulást dokumentáltak, a lovak patája kevésbé volt mállékony és töredezett. A kutatás hátralevő részében a pataszaru minősége további javulást mutatott. Ezzel szemben a placebót kapó csoport szaruminősége változatlan maradt. 1988-ban az Edinburgh-i Egyetemen 8 egészséges pataszaruval rendelkező pónit vontak be egy biotin hatását kutató tanulmányba. 4 póni 60mg/nap biotin-kiegészítést, míg a kontrollcsoport placebót kapott. 5 hónap után a biotint kapó csoportban 15%-kal fokozódott a pataszaru növekedése. A kezelt csoportban a szarunövekedés 35 mm, még a kontrollcsoportban 30 mm volt. Az elmúlt években számos más tanulmány is készült, amely mérhető javulást mutatott a szaruminőségben 15-20 mg biotin/nap etetése esetén.

A H-vitamin etetése azonban kitartást igényel a lótartóktól, ugyanis a már mállékony, berepedezett szaru minőségén nem tud javítani. A megerősödött, új szaru a pártaszélen a növekedési zónában képződik, és a teherviselési felszín felé tolódik el. A legtöbb ló esetében a szaru növekedési erélye 7-9 mm havonta. Ez alapján 6-12 hónap is szükséges ahhoz, hogy a rosszabb minőségű szaru kicserélődjön jobb minőségűre.

Ezért javasolt a lótartóknak minimum 6-12 hónapig biotinnal kiegészíteni lovuk takarmányát. A methionin egy kéntartalmú aminosav, amelynek kiemelt szerepe van a keratin fehérje szintézisében. A keratin a szaru alkotóeleme, amely a szaru rugalmasságáért és ellenállóképességéértfelelős, de nagy szerepet játszik az egészséges bőr, az inak, aszalagok és a porc fenntartásában is.

A methionin az esszenciálisaminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nemtudja szintetizálni, a lovaknak a takarmánnyal kell felvenniük. Anövények nagy részében megtalálható, pl.: lucerna, cukorrépa,len, napraforgómag. Más állatokban végzett tanulmányok aztbizonyítják, hogy hiánya hozzájárul a rossz szaruminőséghez.

Ezen okok miatt érdemes a szaruproblémákkal rendelkező lovak esetében methionin-kiegészítésre is gondolni. A cink több mint 200 enzim működését szabályozza, fontos a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében, de nélkülözhetetlen a keratinszintézisben is. A cinkhiány tipikus következménye a rendellenes szaruképződés, a szőrhullás és a rendellenes szőrkopások megjelenése. A cink felszívódása a takarmányból a vékonybelekben történik, azonban a takarmányban lévő egyéb vegyületek (kalcium, réz, fitinsav) befolyásolják azt. Így a takarmányokhoz adagolt cinkvegyület típusa nagyban befolyásolja a cink felszívódását, a legoptimálisabb biológiai hatékonysággal a Zn-aminosav komplexek, más néven aminosavkelátok rendelkeznek.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a fent felsorolt kiegészítők mit sem érnek a megfelelő teljes értékű takarmány biztosítása, a megfelelő pataszabályozás, és a megfelelő tartástechnológia megléte nélkül. Az EQUISTRO termékek közül a KERABOL, illetve a KERABOL BIOTIN tartalmazza az egészséges szaru növekedéséhez szükséges anyagokat, mint a methionint (aminosav-kelát formájában), a biotint, illetve az azonnal értékesülő IPALIGO cinket és mangánt. Mindkét termék mindennapi használatra ajánlott, olyan lovaknak, amelyek szaruminősége nem megfelelő, vagy hosszú betegségből adódóan (pl. savós pataírha- gyulladás) nem termelnek egészséges szarut.

Az EQUISTRO termékek minőségét többek között az biztosítja, hogy a legmodernebb ipari gyártósorokat használják a takarmány-kiegészítők gyártásához. A cég rendszeres uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül, és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Az EQUISTRO-nál fontos a lovakra alkalmazott adagok alkalmazása, amelyeket az NRC 2007 (National Research Council, egy amerikai kutatócsoport, amely mértékadó az állatok takarmányozási szükségleteit illetően) ajánlásának betartása biztosít. Az EQUISTRO a ló takarmány-kiegészítő piacon egyedüliként rendelkezik FAMI-QS tanúsítvánnyal (európai állattakarmány-adalék és premix minősítő rendszer), és 100%-ban Franciaországban gyártott. A felsorolt garanciák miatt az EQUISTRO a legjobb választás a piacon.

 

Felhasznált irodalom:
1. Geyer, H., and J. Schulze. „The long-term influence of biotin supplementation on hoof horn quality in horses.” Schweizer Archiv fur Tierheilkunde 136.4 (1994): 137-149.
2. Reilly, J. D., et al. „Effect of supplementary dietary biotin on hoof growth and hoof growth rate in ponies: a controlled trial.” Equine Veterinary Journal 30.S26 (1998): 51-57.
3. Zenker, W., H. Josseck, and H. Geyer. „Histological and physical assessment of poor hoof horn quality in Lipizzaner horses and a therapeutic trial with biotin and a placebo.” Equine veterinary journal 27.3 (1995): 183-191.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink