Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A Dermocan lósampon jó az emberi hajra?
2023.06.15
A Dermocan lósampon jó az emberi hajra?

A Dermocan lósampon jó az emberi hajra?

A Dermocan lósampontól valóban fényes lesz a haj és megszűnik a hajhullás? Tények a lósampon emberi felhasználásáról.

A lósamponok népszerűségének növekedése az emberi hajápolás terén ahhoz a hiedelemhez kötődhet, hogy ezek a termékek erősítik a hajat és elősegítik a haj növekedését. Ennek oka valószínűleg a lószőrzet természetes tulajdonságaiban rejlik, mint például vastagság, erő és fényesség. A hiedelem azon a feltételezésen alapul, hogy a lósamponok ezeket a tulajdonságokat hozhatják el az emberi haj számára is.

Az elmúlt évtizedekben néhány lósampon gyártó már kifejlesztette termékeit az emberi hajápolási piacra is, mivel néhány felhasználó pozitív eredményekről számolt be róluk. Ezek a termékek gyakran tartalmaznak összetevőket, mint a biotin és a keratin, amelyekről ismert, hogy erősítik a hajat.

A közösségi médiában nagy népszerűségnek örvend a Dermocan lósampon emberi használata, sok videó található róla. Vásárlói oldalról is merültek fel ezzel kapcsolatban kérdések, ezért most körbejártuk ezt a témát.

Mi a különbség a ló sampon és az emberi sampon között?

Először is fontos, hogy tisztázzuk: a Dermocan lósampont eredetileg lovaknak fejlesztették ki, így az ő igényeiknek és bőrüknek megfelelően állították össze a receptúráját.

Az emberi samponok és a lósamponok közötti különbségek főként az összetevőkben és a célfelhasználásban mutatkoznak meg. Az emberi haj és a ló szőrzete eltérő igényekkel rendelkezik, és ez tükröződik a samponok összetételében és funkciójában is.

Az emberi haj és a fejbőr pH-értéke általában 4,5-5,5 között van, ami a savas tartományban helyezkedik el. Ezzel szemben a ló bőrének és szőrzetének pH-értéke magasabb, általában a semleges tartományban (7 körül) helyezkedik el. Ezért a ló samponokat gyakran semleges vagy enyhén lúgos pH-értékre állítják be.

Mindkét sampon tartalmaz tisztítószereket, de a ló samponok gyakran erősebb tisztítószerekkel vannak ellátva a nehéz szennyeződések eltávolítására. Az érzékenyebb fejbőrű emberek esetében ez irritációt okozhat.
Érdekes különbség még, hogy a lósampon kevésbé illatos, hiszen az állatok szaglása nagyon érzékeny. Őket valószínűleg zavarná egy durván parfümözött sampon használata.

Bár az emberi haj és a lovak sörényének összetétele nagyon hasonló, vannak közöttük különbségek is, például a hajszálak szerkezetében és vastagságában. A ló sörényének hajszálai általában vastagabbak és egyenesebbek is, mint az emberi hajszálak, bár vannak kivételek. A haj szerkezetének ezek a különbségei befolyásolják a haj textúráját, erejét és rugalmasságát, valamint a hajápolási termékek hatását is.

A Dermocan lósampon összetevői (D-panthenol, keratin, argánolaj, szőlőmagolaj, gyapotkivonat, aloe vera, olívaolaj alapú visszazsírozószer, állagjavító (xantángumi)) általában megtalálhatók a prémium minőségű emberi samponokban is, csak más arányban. Valószínűleg ez okozhatja, hogy sokan a termék használatáról pozitív véleménnyel vannak.

Milyen gyakran használhatom a lósampont?

Mivel a Dermocan lósampont lovak szőrzetének tisztítására fejlesztették, fontos szem előtt tartani, hogy az arra hajlamos embereknél irritációt okozhat. Ha Önnek humán samponokkal szoktak ilyen problémái lenni, akkor nem javasoljuk a lósampon használatát.

Ha már kipróbálta a lósampont és Önnek bevált, akkor érdemes figyelni rá, hogy hetente legfeljebb csak egy alkalommal használja, ügyelve, hogy hajmosás után alaposan kiöblítse és ha szokott, akkor balzsamot is használjon. A Dermocan lósampon ennél gyakoribb használata kiszáríthatja a hajat és a fejbőrt.

Mire kell vigyázni lósampon használatakor?

Ahogy fentebb is írtuk, a lósampont eredetileg a lovaknak fejlesztették ki. Az emberi fejbőr és haj érzékenyen reagálhat ennek használatára. A hajmosást kiegészítendő, érdemes hajbalzsamot is használni, ami segít a haj rugalmasságának megőrzésében.

A biztonság kedvéért megkérdeztünk egy állatorvost arról, hogy mi a véleménye a lósampon hajra való használatának biztonságosságáról.

Egy általunk megkérdezett állatorvos szerint a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy nagyobb gondot okozhat az, ha a gazdik embernek gyártott sampont használnak az állatokon. A termékben csupa olyan összetevő van (pl. argán olaj, szőlőmagolaj), ami akár az ember, akár az állat szőrének ápolásánál jót tehet.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink