Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Hogyan válasszunk villanypásztort?
2023.07.26
Hogyan válasszunk villanypásztort?

Hogyan válasszunk villanypásztort?

Mire jó a villanypásztor?

A villanypásztor egy hatékony eszköz, amelyet széles körben használnak a haszon- és hobbiállatok őrzésére, valamint a korszerű állattartás és legeltetéstechnika megvalósítására. Segítségével egyrészt biztonságosan elkeríthetjük az állatokat, megakadályozva őket a kerítés átlépésében vagy áttörésében, miközben minimalizálja a fizikai sérülések kockázatát. Másrészt országszerte alkalmazzák nagy megelégedettséggel a vadak távol tartására.

Hogyan válasszunk villanypásztort?

A villanypásztor készülék kiválasztás szempontjai

A villanypásztor kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni:

  • Milyen állatfajokat szeretnénk a rendszerrel bekeríteni vagy távoltartani? Különböző állatfajok különböző típusú villanypásztorokat igényelnek.
  • Milyen áramforrásról szeretnénk működtetni? A villanypásztorok működhetnek hálózatról, szárazelemről, akkumulátorról vagy napelemes rendszerről.
  • Mekkora területet szeretnénk elkeríteni? A terület nagysága befolyásolja a szükséges vezetékhosszt és a villanypásztor teljesítményét.
  • A jövőben szándékozunk-e bővíteni? Ha a jövőben tervezzük a kerített terület bővítését, érdemes egy nagyobb teljesítményű villanypásztort választani.

Milyen villanypásztort vegyek?

A választás nagymértékben függ az előzőekben említett szempontoktól. Az AnivetDirect kínálatában számos különböző villanypásztor található, amelyek közül választhatunk a saját igényeinknek megfelelően.

A villanypásztorhoz szükséges eszközök

A villanypásztor telepítéséhez számos eszközre van szükség. Először is, magára a készülékre lesz szükségünk, amely szükség esetén szárazelemmel, akkumulátorral, napelem töltésvezérlővel és csatlakozóval, valamint tartóval rendelkezik. Ezenkívül fontos a GSM adapter, amely mobiltelefonra jelzi a meghibásodást és a szálszakadást. A rendszerhez szükséges továbbá a földkábel és az összekötő idomok, amelyeket a vezeték végekhez és a vezetékek összekötéséhez használunk. A földelő szonda szintén nélkülözhetetlen elem. A vezeték vagy szalag UV álló, az elkeríteni kívánt állatokhoz mindig igazodó szakító szilárdságú és alacsony ellenállású kell legyen. A tartóoszlopok lehetnek fixek, például fából készültek, vagy könnyen áthelyezhető műanyag oszlopok, amelyek szintén UV állóak. A szigetelők fa vagy fém oszlophoz használhatóak. A rendszerhez kapu elemek, huzalfeszítő, szakaszkapcsoló, villámhárító, figyelmeztető tábla és voltmérő is szükséges. Sokan nem szerelnek be a villanypásztor rendszerbe villámhárítót, amelynek felszerelésével megelőzhetjük a villanypásztor készülékünk, illetve azon keresztül a hálózatunk és más fogyasztóink károsodását, amikor becsap a villám a karám-rendszerünkbe. Nyílt terepen (pl.: mező), ahol nincsenek fák, vagy egyéb magasabb építmények, mindenképpen célszerű villámhárítót alkalmazni.

Villanypásztor telepítés szabályai

A villanypásztor telepítése során számos szabályt kell betartani a rendszer hatékony és biztonságos működése érdekében. Fontos, hogy védjük a készüléket a nagy nedvességtől, és ne helyezzünk rá az előírtnál hosszabb vezetéket. Kerüljük a készülék terhelését nagy ellenállású vezetékkel. Csak olyan állatfajokat helyezzünk a karámba, amelyeket a készülék a műszaki adatai alapján biztonságosan őriz. Hetente ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségét, és ha szükséges, használjunk munka akkumulátort. Ha a talaj nagyon kiszáradt, használjunk 3 földelőszondát, és időnként öntözzük meg a szondák környékét. Ügyeljünk arra, hogy a vezetékhez ne érjen hozzá a növényzet, mert esős és párás időszakokban a felszültséget "elvezeti". A vezetéket vagy szalagot ne "csomózzuk össze", hanem összekötő idomokat használjunk. A műanyag oszlopokat homokos (puha) talajon 2-3 méterenként, kötött (kemény) talajon 5-6 méterenként telepítsük. A sarokpontokon, kapuknál és szakaszonként fix (fa) oszlopokat helyezzünk el. A vezetéket az állatok fajának megfelelő sűrűségben helyezzük el. Annyi rugós kaput helyezzünk el, ahány sorban futnak a vezetékek.

Kutya villanypásztor telepítése

A kutyák esetében a villanypásztor telepítése speciális figyelmet igényel. A vezetéket a kutya magasságának megfelelően kell elhelyezni, hogy azt ne tudja átugrani vagy alatta átmászni. Fontos, hogy a kutyának elegendő mozgástér maradjon a kerítésen belül, hogy ne érezze magát bezárva. A vezetékek elhelyezésekor figyelembe kell venni a kutya méretét és ugróképességét, valamint azt, hogy milyen gyakran és milyen intenzitással használja a kerítést.

Villanypásztor telepítés szabályai belterületen

Belterületen a villanypásztor telepítésekor különös figyelmet kell fordítani a helyi szabályozásokra és rendeletekre. Mindig ellenőrizzük, hogy a villanypásztor telepítése engedélyezett-e a területen, és ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelni. Például, lehet, hogy a villanypásztor telepítéséhez engedélyt kell kérni a helyi önkormányzattól, vagy bizonyos távolságot kell tartani a szomszédos ingatlanoktól.

Villanypásztor telepítése házilag

A villanypásztor telepítése házilag is megvalósítható, ha rendelkezünk a szükséges eszközökkel és betartjuk a telepítési szabályokat. Fontos, hogy a telepítés során mindig biztonságban legyünk, és ha szükséges, kérjünk szakértői segítséget. A telepítés során figyeljünk a vezetékek megfelelő elhelyezésére, a készülék megfelelő rögzítésére, és arra, hogy a rendszer működése ne zavarja a szomszédokat vagy a közlekedést.

Villanypásztor működésének ellenőrzése

A villanypásztor működését rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk abban, hogy a rendszer megfelelően működik és biztonságosan őrzi az állatokat. Ezt a legkönnyebben egy voltmérő segítségével tehetjük meg, amely megmutatja, hogy a villanypásztor megfelelő feszültséggel működik-e. Ha a villanypásztor nem működik megfelelően, ellenőrizzük a vezetékek és a készülék állapotát, valamint az akkumulátor töltöttségét. Ha szükséges, cseréljük ki az elhasználódott vagy sérült alkatrészeket.

Villanypásztor telepítés ár

A villanypásztor telepítésének ára nagyban függ a telepítendő terület nagyságától, a választott villanypásztor típusától és a szükséges eszközök mennyiségétől. Az AnivetDirect weboldalán található villanypásztorok és tartozékok árait itt találja: AnivetDirect villanypásztorok. Fontos, hogy a telepítés ára tartalmazza az eszközök, a munka és a karbantartás költségeit is.

Villanypásztor feszültség

A villanypásztor feszültsége az állatok biztonságos őrzéséhez szükséges minimális feszültséget jelenti. A feszültség nagysága függ az állatfajtól, a kerítés hosszától és a vezeték típusától. Például, a nagyobb állatok, mint a lovak vagy a szarvasmarhák, nagyobb feszültséget igényelnek, mint a kisebb állatok, mint a nyulak vagy a csirkék.

Gyakori villanypásztor hibák – ezekre figyelj!

A villanypásztorok használata során több gyakori hiba is felmerülhet. Ilyen például a vezeték szakadása, a készülék meghibásodása, az akkumulátor lemerülése vagy a nem megfelelő telepítés. Ezeket a hibákat a rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással elkerülhetjük. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal hívjunk szakembert, hogy elkerüljük az állatok sérülését vagy a rendszer további károsodását.


Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy jobban megértse a villanypásztorok működését és hogyan válasszon a saját igényeinek megfelelően. Ha további kérdései vannak, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot az AnivetDirect-en!

Ha szeretne még többet megtudni a villanypásztorokról, olvassa el A szakértő válaszol: amit fontos tudni a villanypásztorok telepítésénél című cikkünket is!

Vissza a blogra!
Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink