Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Kutyapásztor – villanypásztor kutyáknak
2023.09.08
Nagy Alexandra
Kutyapásztor – villanypásztor kutyáknak

Használható-e elektromos kerítés kutyák számára?

Egy felelősségteljes gazdi tudja, hogy a kutyája nem csak egy háziállat, hanem a család egyik tagja is. De mit tehet a gazdi, ha kedvence szeret elkóborolni? Vajon a kutyapásztor segíthet? Olvassa el cikkünket, és tudjon meg többet a kutyáknak szánt villanypásztorokról!

Haszonállatok, például szarvasmarhák vagy juhok esetében villanypásztor rendszereket használnak a területük határainak kijelölésére és az állatok terelésére. A villanypásztor telepítés célja nem pusztán a terület határainak kijelölése, hanem az állatok biztonságának fokozása is. Az állatok hamar rájönnek, hogy az elektromos impulzusok akkor jelentkeznek, ha megérintik a vezetékeket, így természetes módon megtanulják az engedelmeskedést és a területre való korlátozódást. Mindemellett a vadállatok sem juthatnak be az elkerített területre, így megóvhatjuk állatainkat az esetleges balesetektől.

Míg a mezőgazdasági célú villanypásztorok alkalmazása az állatok terelésére és őrzésére, biztonságos elhatárolására szolgál, a kutyáknak más típusú határok és vezetési módszerek javasoltak. A kutyáknál való használat során az ingerület erősségének és típusának megválasztása, valamint a kiképzési folyamat rendkívül fontos a kutya biztonsága és jólléte érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a különböző állatfajoknak és alkalmazási céloknak megfelelően különböző típusú villanypásztor készülékek állnak rendelkezésre. Az alkalmazás során mindig ügyelni kell az állatok biztonságára.

A kutya nagyon okos állat, nehéz őt egy villanypásztorral visszatartani a kóborlástól, arra azonban alkalmas lehet, hogy a kerítés alatt és felett meggátoljuk kijutását.

A tulajdonos kötelessége, hogy megakadályozza, hogy kutyája felügyelet nélkül kiszökjön az utcára. Ha kedvencünk kifejezetten szökésre hajlamos, nagyon nagy felelőtlenség figyelmen kívül hagyni ezt a szokását. Mivel nem csupán kedvencünkért, de a környezetünkért is felelősek vagyunk, nem hagyhatjuk, hogy szökési szokásaival károkat okozzon másoknak, vagy magának. Ennek megelőzésében lehet segítségünkre a kutyapásztor.

Mi az az elektromos kutyapásztor?

A láthatatlan kutyapásztor és a mezőgazdasági villanypásztor két különböző típusú rendszer. A láthatatlan kutyapásztorok elsősorban azt a célt szolgálják, hogy megakadályozza a kutyákat a terület elhagyásában, vagy bizonyos határok átlépésében. Ezek a rendszerek elektromos impulzusokat bocsátanak ki egy adott terület határain belül. A kutya nyakörvében lévő érzékelő jelez, ha a kutya közel kerül a határhoz, és enyhe, kellemetlen impulzust kap, hogy visszaforduljon.

A mezőgazdasági villanypásztorok elsősorban nagyobb méretű haszonállatok (pl. szarvasmarha, juh, kecske, ló) terelésére és őrzésére szolgálnak. Ezek a rendszerek is elektromos impulzusokat használnak, de vezetékeken, kerítésrendszereken keresztül. Az állatok a területen vagy a határon belül maradnak, mivel megtanulják, hogy ne érjenek a villanypásztorhoz.

A kutyák okos állatok, 1-2 kellemetlen áramütés után képesek „kijátszani” a rendszert. Könnyen megtalálják azt a pontot, ahol már nem üti meg őket az áram, átugorják vagy átmásznak alatta, és már túl is jártak az eszünkön. Ezért nem mindegy, hogy kedvencünket miként próbáljuk villanypásztorral otthon marasztalni.

Az 1998. évi XXVIII. törvény, ami az állatok védelméről és kíméletéről szól, 6. § (1) * cikkejében kitér arra, hogy az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat okozni. Tilos kutyát áramütéssel nevelni. A törvény mindemellett arról is ír, hogy a tulajdonos kötelessége, hogy megakadályozza, hogy kutyája felügyelet nélkül kiszökjön az utcára.

Ha nincs más megoldás, és kutyánk szökős kedvét villanypásztor használatával szeretnénk kordában tartani, akkor fontos, hogy a villanypásztor ne az egyetlen akadály legyen neki a kijutásban. Kutyák esetében a leghasznosabb, ha a kerítés alatt és felett húzódik a villanypásztor vezeték, így az esetleges kijutási lehetőségeket csökkenthetjük vele.

A láthatatlan kutyapásztorok és a mezőgazdasági villanypásztorok más-más környezetben és célkitűzésekkel alkalmazhatók. Bármelyiket is válasszuk, mindig fontos előtérbe helyezni az állatok jóllétét, biztonságát, valamint az eszköz helyes telepítését, beállítását.

Villanypásztor a kerítés fölött

Milyen erős az elektromos kerítés kutyáknak?

A láthatatlan kerítés erőssége, amit kutyáknak lehet alkalmazni, különböző tényezőktől függ, például a kutya méretétől, temperamentumától és a rendszer típusától. Fontos az állatok biztonsága, ezért az ingerület erősségét a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani, amely hatékonyan elrettenti az állatokat anélkül, hogy fájdalmas vagy negatív élményt okozna nekik.

A kutyáknak szánt villanypásztor trafók általában a legkisebb teljesítményűek (1-2 J, hosszúszőrű kutyák esetén 2-4 J). Az ingerület leggyakrabban egy kellemetlen érzés, nem fájdalom. Az ingerület célja az, hogy az állatokat elrettentse a határokon vagy tiltott területeken való átlépéstől. A cél az, hogy a kutya megtanulja a határokat tartani, de ne érezze fájdalmasnak vagy ijesztőnek a rendszert.

Az elektromos kerítés alkalmazásakor mindig fontos konzultálni egy állatorvossal vagy kutyakiképzővel, különösen akkor, ha Ön bizonytalan a megfelelő erősségi szint kiválasztásában. Ha bármilyen negatív változást tapasztal, azonnal változtasson vagy szüntesse meg a rendszer használatát.

Mire lesz szükség a kutyavillanypásztor telepítéséhez?

  1. Vezetékek: a kutyák számára legtöbbször 2-3 sor vezeték elegendő. A vezetékek közötti távolság a kutya méretétől függ. Általában az alsó sor 20-30 cm, a felső sor 70-90 cm távolságra van a talajtól. Az esetleges köztes sorokat úgy helyezheti el, hogy a kutyája ne tudjon átugrani vagy átmászni a kerítésen. A vezetéknek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a kutya nyomásának vagy rángatásának. A szakítószilárdság a kutyája méretétől és erejétől függően változhat, általában 100 kg alatti elegendő.
  2. Villanypásztor készülék: a trafó erőssége változhat a kutyák méretétől és temperamentumától függően. Általában a kutyákhoz szánt impulzusgenerátorok a 0,25-4 J közötti tartományban működnek. A villanypásztor csomagolásán általában jelölik, ha az adott készülék kutyának is alkalmas.
  3. Tartóoszlopok: a tartóoszlopokat úgy kell elhelyezni, hogy a vezetékek megfelelően feszüljenek. Általában a tartóoszlopokat 4-6 méteres távolságra helyezik el egymástól, de ez változhat a terület és a kerítés hossza alapján.

Működnek az elektromos kerítések nagy kutyák számára?

A nagytestű kutyák erősebbek és nehezebben lehetnek kontrollálhatóak, ezért fontos biztosítani, hogy a villanypásztor rendszer hatékonyan működjön és megfelelően alkalmazkodjon a kutya méretéhez és temperamentumához. Nagytestű kutyák általában erősebbek és kevésbé érzékenyek az ingerületekre, a rendszernek elegendő elektromos impulzust kell biztosítania ahhoz, hogy hatékony legyen az elrettentés.

Milyen erősségű áramütés veszélyes a kutyákra? Mire figyeljünk?

A kutyákra alkalmazott villanypásztoros rendszereknek nem szabad olyan erősségű elektromos impulzust kibocsátaniuk, ami fájdalmas vagy veszélyes lenne az állatok számára. Az állatok biztonságát mindig szem előtt kell tartani, és az ingerületnek csak olyan mértékben kell elrettentőnek lennie, hogy megakadályozza őket a határokon vagy tiltott területeken való átlépésben.

A megfelelő áramerősség a kutyavillanypásztorban általában 0,3 és 2 milliamper között szokott lenni. Azonban a pontos szám nagyban függ a kutya testméretétől, szőrhosszától, temperamentumától és érzékenységétől, valamint a villanypásztor rendszer típusától.

Általában az áramerősség 5 milliamper (mA) fölötti értékei már veszélyesek lehetnek a kutyákra. Azonban, ahogy fentebb is írtuk, a pontos határérték változhat.

Kutyapásztornál is kell figyelmeztető tábla?

A kutya villanypásztornál is ajánlott figyelmeztető táblákat elhelyezni. Ezek a táblák segítenek a látogatóknak, szomszédoknak vagy járókelőknek észlelni, hogy a területen villanypásztoros rendszer működik.

A kutyavillanypásztor használatakor nagyon óvatosan és felelősségteljesen kell eljárni. Ahogy írtuk, a kutya nagyon okos állat, könnyen megtanulja átugrani a villanypásztor kerítést. Esetenként célszerű lehet a védeni kívánt terület (például kert, veteményes, kerti tó, …) elhatárolása, ám ennek hatékonysága nagyban függ a kutyától is. Ha Ön úgy érzi, hogy a villanypásztoros kerítés megfelelhet a kedvence szükségleteinek, akkor fontos, hogy használat előtt alaposan tájékozódjon. Tanulmányozza a rendszer működését és konzultáljon állatorvosával vagy kutyakiképzőjével a legjobb megoldás kiválasztásához.

A kutya jólléte és egészsége mindig a legfontosabb szempont kell, hogy legyen!

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink