Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: Minden, amit tudni kell a fagymentesítésről
2022.11.11
Urbán Ferenc - Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: Minden, amit tudni kell a fagymentesítésről

A szakértő válaszol: Minden, amit tudni érdemes a fagymentesítésről!

Az őszi fagyok beálltával az istállón kívül és belül is gondot okozhat megfelelően ellátni ivóvízzel az állatainkat. Szakértőnk cikkünkben most arra a kérdésre ad választ, hogy miként óvjuk meg a baromfiudvar lakóinak ivóvizét a hideg hónapok beköszöntével. 

Így fagymentesítse a baromfik ivóvizét melegítőlappal

A melegítőlap a hobbi és háztáji állattartók nélkülözhetetlen eszköze a fagyos téli időszakban, mert ezzel akár nagy hidegben is elkerülhető, hogy befagyjon kedvenc háziállatunk itatótálja. Adapterének köszönhetően a fűtőtestben biztonságos, 24 V-os áram fut. Használata kimondottan egyszerű. Az itató fűtés fagymentesítéshez tervezett teljesítménnyel rendelkezik. A cél, hogy a szabadba kihelyezett itatóvödörben vagy edényben ne keletkezzen jég és az állatok ne maradjanak ivóvíz nélkül. A 15 W-os teljesítmény nem melegíti fel a vizet, csak megakadályozza az itató befagyását! Biztonsági okokból a fűtőlap kábelt úgy kell elhelyezni, hogy az állatok ne tudjanak hozzáférni, semmiképp se tudják elrágni!

Fűtőlap borítása: időjárásálló műanyag.

Fűtőlap átmérő: 25 vagy 30 cm.

Teljesítmény: 15 vagy 22 Watt-os.

Áramforrás: hálózati adapter 230 V / 50 Hz.

Csatlakozás: hagyományos hálózati konnektor dugó.

Fűtőlap kábel hossza: 2 méter.

Működési feszültség: 24 V

Csúszásmentes lábakkal és csúszásmentes csíkkal a felső oldalon.

A fűtőkábel jelentősége

A vízvezetékek elfagyásának megelőzésében nagy segítséget nyújtanak a fűtőkábelek. A fűtőkábel használata nélkülözhetetlen külső úszószelepes vagy nyomónyelves itatók vízellátását biztosító vízvezetékek fagymentesítéséhez. Fagymentes állapotban tartja a vízvezetéket -45°C-ig. A beépített termosztát 5-15 Celsius fok között tartja a vezetékben áramló víz hőmérsékletét +/-3 Celsius fok pontossággal. Különböző méretekben kerül forgalomba, automata ki- és bekapcsolást biztosító termosztáttal. 1,5 2, 3 m-es kivitelben 24 V-os feszültséggel működtethető változatban kapható.

Működési feszültség: 230 V-os hálózatról működtethető. 1, 2, 4, 5, 8, 10, 12, 14, 15, 18, 20, 24, 25, 36, 37, 40, 49, 50 m-es változatban. 

Biztonsági szigetelés: PIX7.

A fagymentesség biztosítása: 22 mm átmérő (1/2 colos) csőnél: - 45°C hőmérsékletig, 28 mm átmérő (3/4 colos) csőnél: - 40°C hőmérsékletig, 35 mm átmérő (1 colos) csőnél: - 40°C hőmérsékletig, 48 mm átmérő (2 colos) csőnél: - 25°C hőmérsékletig.

Fém csővezetéknél nagy hatékonysággal alkalmazható, kábelkötegelővel ráerősíthetjük a csővezeték alsó részére. Továbbá csőhéj használatával a hatásfok növelhető. A kábelvégektől még 0,5 m-re nem fagy el a rendszer. KPE csöveknél is használható, de itt a hatékonysága a rosszabb hővezetés miatt gyengülhet. Ilyenkor a jobb melegítés érdekében spirálisan csavarjuk a csőre a fűtőkábelt. A jobb hőelosztás érdekében a műanyagvezetéket a kábel lefektetése előtt alumínium ragasztószalaggal kell körbe tekerni. Jóváhagyott VDE biztonság, melegítőcsöveken nem használható.

Hasznos tippek szigefeléshez

Amennyiben további szigetelést használ, a termosztátot ne szigetelje le. A fűtőkábel nem vágható. A hibaáram-megszakítónak a helyszínen rendelkezésre kell állnia. Az állatok területén a fagyvédő fűtőkábelt védeni kell a harapásoktól és egyéb sérülésektől. A termosztátot a leghidegebb pontra kell felszerelni. A vízvezetéket földelni kell. A fűtőkábeleket nem szabad megtörni, kb. 50 mm minimális hajlítási sugárral kell számolni.

Ha további kérdései merülnének fel a téli ivóvíz fagymentesítése kapcsán, kérdezze szakértőnket bizalommal!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink