Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Ősz végi kerti munkák - ezeket végezze el a tél beállta előtt a kertben
2023.11.06
Ősz végi kerti munkák - ezeket végezze el a tél beállta előtt a kertben

Ősz végi kerti munkák - ezeket végezze el a tél beállta előtt a kertben

A kerti munkákat tekintve az évnek két intenzív időszaka van, a tavasz és az ősz. Nem mintha a másik két évszakban nem lenne elég tennivaló. Az ősszel növényeinknek nagy szükségük van ránk. Hiába köszönt be az ősszel egyidőben a hűvösebb, csapadékosabb és szelesebb időjárás növényeink ilyenkor halmozzák fel a tápanyagokat, visszavágásra vagy átültetésre szorulnak, valamint le kell szüretelnünk róluk a magvakat vagy a gyümölcsöket.

Milyen teendőink vannak az ősz beköszöntével kertjeinkben?

A gyümölcsök esetében mindig szüreteljük le a gyümölcsöt a fákról, bokrokról. Sosem szabad a fán vagy bokron hagyni a termést. Az elkorhadt, beteg fákat muszáj kivágni. A helyét töltsük fel földdel és egyúttal gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-utánpótlásról.

Ősszel a lemosó permetezés is egy fontos és gyakran elvégzendő munka a gyümölcsfák és a szőlő esetében. A levélhullás után közvetlen el lehet kezdeni a permetezést, magas réz vagy kén tartalmú permetszerekkel. Ennek célja, hogy az év során felhalmozódott baktériumokat és gombákat elpusztítsuk. Így tavasszal, amikor a természet megindul kisebb az esélye egy esetleges fertőzés kialakulásának és a növények védettebbek, ellenállóbbak lesznek a tavasz során. Ezt tavasszal érdemes megismételni a jobb hatásfok érdekében. A sövényt is érdemes visszavágni, ritkítani.

A talaj feltöltése tápanyagokkal szintén fontos feladat az ősz folyamán. Erre kiválóan alkalmasak a komposztálóban összegyűjtött szerves anyagok. Használhatunk magas szervesanyagtartalmú készítményeket akár pellet, akár folyékony vagy por formában.

Ha még nem tettük meg, alakítsunk ki komposztálót, amibe év közben is gyűjthetjük a konyhai hulladékot, zöldség és gyümölcs darabokat, tojáshéjat vagy akár a kávézacot is. A lehullott faleveleket, az ősz során szintél gyűjthetjük itt, a nyár során levágott és összegyűjtött fű is belekerülhet.

A pázsitot is érdemes rövidre vágni. A lenyírt füvet mindenképpen szedjük össze. Minél rövidebb a fű télen annál könnyebben vészeli át a hideg téli napokat.

Fák metszése

Az ősz az egyik legjobb időszak a fák, cserjék ültetésére is

Két időszakban szokás cserjét és fát ültetni: tavasszal és ősszel. Az őszi esetében a közeledő tél átvészelését is vegyük figyelembe. Ilyenkor nem mindegy hova és mit ültetünk. Az átültetés egy stressz a növénynek. Amikor kiültetjük érdemes foszfor és kálium tartalmú termékekkel kezelni a növényt, ez a gyökeresedést, a gyökér megvastagodását segít elő. Ezzel könnyebben felkészül a téli időszakra a cserje, illetve a fa.

Fagyérzékeny növények gondozása

Elsősorban a gyümölcsfáinkat érheti a fagykár, ami jelentős mértékben megkeseríti életüket. Különböző praktikák léteznek ennek kiküszöbölésére. Lehet kapni úgynevezett fagyvédelmi gyertyákat, amik védik és óvják a gyümölcsfákat -7C fokig. Védekezhetünk más, alternatív módszerekkel is, mint például a különféle talaj-kondícionáló készítményekkel. Azt azonban tartsuk észben, hogy ezek az alternatív módszerek nem képesek a tartósan kemény hideg időtől megóvni gyümölcsfáinkat, szőlőnket.

Az ősz a szüret és a betakarítás időszaka is egyben

Az időpont itt is nagyon fontos. Bogyós gyümölcsök szüretelése előtt pl. kálcium tartalmú készítmények használata javasolt. Miért tartjuk fontosnak? Mert a kálciumnak köszönhetően a bogyóhéj vastagságot növelik és némi túlzással akár fél órával a szüret előtt is lepermetezhetjük a növényt. A NÉBIH hivatalos ajánlása szerint is 0 nap a várakozási ideje a kálcium permetnek. Ettől függetlenül minden gyümölcsöt étkezés előtt mossunk meg alaposan. A héj vastagsága mellett az eltarthatósági időt is pozitívan befolyásolja pl. a paprika esetében a csúcs végi rothadás később jelentkezik a kálcium permetezésnek köszönhetően.

Az ősz során lombhullató fáinkról lehullott leveleket minden esetben gyűjtsük össze a kertben

A tűlevél nehezebben komposztálódik, de nehezebben is hullik. Minden esetben érdemes komposztálóba tenni a faleveleket, a paradicsomot pl. érdemes kacsozni és azt mondjuk a paradicsom alá tenni vagy tehetjük azt is a komposztálóba. Ez természetes tápanyagként szolgál növényeink számára. Komposztáló ládákba elhelyezve ezeket a szerves részeket és vízzel feltöltve kvázi házi folyékony műtrágyát állíthatunk elő, ami erős és gyakran kellemetlen szagú, de minden fontos mikro- és makrotápanyag benne van, amire a növénynek szüksége van. Gyakran tapasztaljuk az őszi falevelek, elszáradt ágak égetését, de ezt mi semmiképpen nem javasoljuk.

Levelek összegyűjtése

A kerti csapok fagymentesítése

A csapot a föld alatt vagy a pincében kell elzárni. Ez legyen mindig az első lépés. Az óra járásával megegyező irányban tekerjük el. Ellenőrizzük le minden esetben, hogy jól elzártuk, a vízóra megállt vagy sem. Leürítő-szelepes csap esetén szükségünk lesz egy T-kulcsra is.

A második lépés, hogy a kerti csapot nyissuk meg. Fontos, hogy egész télre hagyjuk nyitva. A csapban maradt víz így kifolyik, így a vezeték nem fog szétfagyni. Fúrt kút esetén, a hozzá csatlakoztatott csapot is nyissuk meg. A téli csap elzárását követően megnyitáskor sziszegő hangot kell hallanunk, hiszen a csőben maradt víz kifolyik, helyére levegő kerül. A kerti slagból is engedjük ki a vizet, majd tároljuk azt naptól és fagytól védett területen.

Ha mindent jól csináltunk, tavasszal csak meg kell nyitni a csapot és ellenőrizni kell a kerti csapok működését.

Kutyapásztor beszedése

Egyre többen használnakk kertjükben házikedvencük elkerítése miatt villanypásztort a kertben. Ezt is érdemes eltenni télre, hogy a jó idő beköszöntével újra használatba vehessük. 

Első lépésként minden esetben áramtalanítani kell az eszközt, majd ezt követően az erre a célra készített villanypásztor dobra tekerjük fel a vezetéket, szalagot. Az idő kikezdheti a szigetelőket, rugós kapuk műanyag részeit is, ezért azokat fából készült vp. tartóoszlopok esetében csavarjuk ki. A fakarókat akár kint is hagyhatjuk, ha mélyen a földbe vannak ásva, azonban a vékonyabbakat szintén ki is szedhetjük a földből. A trafót, a földelést is érdemes a téli időszakban száraz helyre tenni, az akkumulátort tegyük nem túl hideg helyre.

Talajkondícionálás

Az ősszel növényeink tápanyagfelhalmozásba kezdenek, éppen ezért fektessünk hangsúlyt az év ezen időszakában a talajkondícionálásra.

Magas humusz és szén tartalmú készítmények használatát javasoljuk. A legjobb időpont erre az őszi vagy a tél legeleje. A tápanyagok lassan szívódnak fel. A tavaszi növények esetében pont az aktivitási időszakban a tavasz elején fogja igazán kifejteni a hatását. Magas foszfor és kálium tartalmú készítményeket is ajánlott használni. Kiskertben is fel kell tölteni a talajt tápanyagokkal. Ellenkező esetben a növények fejlődése lassabb lesz. Esetleg egy évet ki lehet hagyni, de többet semmiképpen sem javaslunk. Amennyiben ültetünk fákat, bokrot, akkor az ültető gödörbe gyökeresedést segítő tápanyagokban gazdag készítményeket használjunk.

Védőfelszerelések használata

Az őszi, kerti munkákhoz használjunk védőeszközöket, amelyek megvédenek bennünket az ilyenkor szokásos sérülésektől.

A munkák során sosem szabad puszta kézzel dolgoznunk, mert egy esetleges sérülést követően könnyen elfertőződhet a seb. Rosszabb esetben vérmérgezést is kaphatunk, ezért minden esetben használjunk munkavédelmi kesztyűt. Ősszel még akár melegebb, naposabb idő is lehetséges így fokozottan védekezzünk a nap sugarai ellen. Viseljünk a fejünket védő és takaró sapkát. Elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz. Rövidebb nadrágot ne hordjunk, inkább hosszú nadrágot, valamint kemény és vastagtalpú cipőt viseljünk. A rovarok, szúnyogok, kullancsok ellen védekezzünk különféle riasztószerek használatával. Semmiképpen ne dolgozzunk rossz minőségű, sérült kerti eszközökkel, ami a sérülésveszély kockázatát növelheti esetünkben.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még többet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink