Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Színes őszi kínálattal várják a látogatókat a nemzeti parkok és az erdészetek
2021.09.22
Színes őszi kínálattal várják a látogatókat a nemzeti parkok és az erdészetek

Színes őszi kínálattal várják a látogatókat a nemzeti parkok és az erdészetek 

Ősszel is változatos programokkal várják a látogatókat a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok, hamarosan megkezdődik ugyanis a madárvonulások időszaka, az igazgatóságok programjain az érdeklődők testközelből figyelhetik meg hazánk színes madárvilágát, hajnali és alkonyati daruleső túrákon vehetnek részt és bepillanthatnak a madárgyűrűzés rejtelmeibe, emellett szarvasbőgés-hallgatás, erdőtúrák, geo- és e-bike túrák, valamint gyógynövényséták segítségével fedezhetik fel az őszi táj természeti értékeit – foglalta össze a szaktárca kínálatot, lapunkat tájékoztatva.

szarvas

Különleges tájakat barangolhatnak be a nemzeti parkok szakvezetéses és biciklitúrái segítségével szeptemberben és októberben az érdeklődők. Az egyes területekért igazgatóságok erdőtúrákkal, tájsétákkal készülnek, emellett a madaraké lesz a főszerep ebben az időszakban.

Madármegfigyelés

A Fertő szikes tavai jelentős pihenő, táplálkozó és fészkelőhelyek, ahol 300 madárfajt figyeltek már meg a szakemberek, az igazgatóság túrájának köszönhetően a nagyközönség is bepillanthat a vízimadarak világába. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túrái iránt minden évben nagy az érdeklődés. A több ezres madárcsapat mozgását, az úgynevezett daruhúzást szeptember végétől egészen az ősz végéig lehet megfigyelni, amelyre a hajnali órákban és alkonyatkor is indulnak túrák.

am_ősz_a_nemzeti_parkokban_és_az_erdészetekben_kép_16

Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében országszerte készülnek különlegességekkel az igazgatóságok. Az eseményt számos országban rendezik meg október első hétvégéjén. Ez egy verseny is egyben: a résztvevők és a megfigyelt madarak száma mellett az is számít, hogy az adott országon belül hány helyszín csatlakozik a programhoz. Dinnyésen szakavatott madarászok vezetnek túrákat, a program során kis énekesmadarakat gyűrűznek meg és engednek szabadon. Szintén madármegfigyelésre hívnak a Miklósfai halastavakhoz, amely Zala megye jelentős vizes élőhelye, valamint számos vízimadár fontos költő- és vonulóhelye. A Kis-Balatonon egy túra keretében figyelhetik meg az érdeklődők az országon átvonuló madarakat. Cégénydányádon gyűrűzési bemutatóval, valamint madár- és természetismereti játékokkal várják a látogatókat.

am_ősz_a_nemzeti_parkokban_és_az_erdészetekben_kép_17

A Mátrában, a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomáson és az Ős-Dráva Látogatóközpontban egyaránt madárgyűrűzési bemutató várja az érdeklődőket. Egy rövid mocsári túra keretében ismerkedhetünk meg a vonuló énekesmadarakkal a császártöltési Vörös-mocsárban, szintén a madarak varázslatos világába pillanthatunk be a bácsalmási Sós-tónál és a Péteri-tónál. Az Állatok Világnapja alkalmából is készülnek programokkal a nemzeti park igazgatóságok. Felsőtárkányban az év fajaival ismerkedhetünk meg, Baglyaskőn az avarlakók lesznek főszerepben, az őshonos háziállatokkal az Ős-Dráva Látogatóközpontban találkozhatnak az érdeklődők, a felelős állattartásról a Pintér-kert Arborétumban szerezhetnek ismereteket, a Körösvölgyi Állatpark látványetetésekkel készül, az Őrségi Nemzeti Park kőszegi madármentő központjában pedig az ott élő madarakkal találkozhatnak az érdeklődők.

am_ősz_a_nemzeti_parkokban_és_az_erdészetekben_kép_15

Geotúrák, földtan és természet       

A nemzeti parkok egyedülálló növény- és állatvilága mellett az élettelen természeti értékek is kiemelt szerephez jutnak. Október második hétvégéjén, a Geotóp napon számos túra kalauzol el földtani kincseink világába. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság izgalmas geotúráján a vulkános területek, karsztos vidékek, löszfalak világát járhatják be a résztvevők Kapolcs-Henye térségében. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse szentélyébe, Pisznicére indít túrát, melynek keretében a régi kőfejtők világába nyerhetünk betekintést, valamint megismerkedhetünk a vándorsólyom fészkelőhelyével.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság különleges geotóp napot tart az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, ahol egy tovatűnt világot fedezhetünk fel a tapintható kiállítások, a bükkábrányi fák, a miocén erdő és a geológiai tanösvény világhírű feltárásai segítségével. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Geotóp napon a Villányi-hegység legmagasabb tömbje, a Szársomlyó meghódítására hív, amely 75 védett növényfaj otthona. A különleges túra a hegy gerincén kibillent mészkőpikkelyek peremén halad majd. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Öthalom Földtani Bemutatóhelyén a jégkorszak nyomába eredhetünk.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság nem mindennapi vulkántúrát szervez a Beregben, ahol egymás után ismerhetik meg a barabási Kaszonyi-hegy és a tarpai Nagy-hegy földtani és élő természeti értékeit. A programok nagy része regisztrációhoz kötött, ezért érdemes mindig előzetesen tájékozódni az adott nemzeti park igazgatóság honlapján és közösségi felületein.

 

am_ősz_a_nemzeti_parkokban_és_az_erdészetekben_kép_11

Kisvasutak, szarvasbőgés

Az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok is színes programokkal várják az érdeklődőket. A turisták szeptember 18-án az Északerdő Zrt.-hez tartozó Pálházi Állami Erdei Vasúton a gímszarvasok nászának nyomába eredhetnek. Az utasok a kisvonatból történő szarvasbőgés-hallgatás mellett vadászati érdekességeket bemutató előadásokon, teríték készítésen, vadászetikai ismertetőkön vehetnek részt, amelyeket vadászkürtös dallambetétek tesznek még élvezetesebbé. Ezen a napon hasonló programmal készül a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is, az utasok a délutáni-esti utazás során részesei lehetnek a szarvasbőgés nyújtotta élménynek. A rendezvény szerves részeként, a mesés hangulatú andókúti forrástó partján, vadászati ismeretekről, trófeákról tartott előadásokkal, valódi terítékkel is készülnek a szervezők. A programot pedig vadászkürtösök játéka kíséri. Októberben az Erdők Hete alkalmából különleges ismeretterjesztő társasjátékokat tartanak az erdei iskolás diákoknak. A gyerekek ezen kívül fából és kőből készítenek díszeket, valamint az őszi erdő különleges és ehető terméseivel is megismerkedhetnek.

Szeptember 18-án „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozat részeként rendezi meg a Nyírerdő Zrt. a már megszokott Nyírerdő Napot Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A családokat egész nap ingyenes programokkal várják, de lesz futóverseny, kézműves foglalkozás, vadászati bemutató, lovaskocsizás és madárgyűrűzés is.    

Erdei séták, iskolák, tanösvények

Október 5-6. között a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola több állomásos, tanösvény-jellegű erdei sétát szervez Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben az itt zajló munkák bemutatására. Az óvodás és iskolás gyerekek megismerhetik az erdészek munkáját a makkvetéstől a fa felhasználásáig. Október 4-10. között rendezik meg a Debreceni Nagyerdő Hetét, amelynek keretében szeretnék felhívni a figyelmet a Nagyerdő fontosságára. A Debreceni Erdészetnél hétfőtől csütörtökig erdész- és vadásznap, tölgymakkszedés, népi játék lesz. Pénteken megemlékezés a Nagyerdő védetté nyilvánításáról, majd tanösvénytúra, akadályverseny, természet- és környezetvédelmi foglalkozás, kézműves foglalkozás, vadászkutya bemutató, gyerekműsor várja az érdeklődőket.   

A Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő Agostyáni Arborétumban szeptember 25-én, szombaton 10 és 17 óra között tartalmas programmal, színvonalas kézműves kirakodó-vásárral, népi mesterségek bemutatójával, őszi ízek kavalkádjával és gasztronómiai kuriózumokkal várják a látogatókat. Szeptember 25-én a SEFAG Zrt.-hez tartozó Zselici erdőben Természet, vadászat, kultúra címmel pedig családi napot tartanak.

Az egész napos rendezvény alatt lesz fogathajtó verseny, trófea és képzőművészeti kiállítás, kovács-mesterség, valamint solymász bemutató. Szintén ezen a napon 13 órakor Bőszénfán Gímharsona címmel bőgőversenyt tartanak. A vállalkozó kedvű versenyzőknek előre kell regisztrálniuk, a díjazottak értékes nyereményben részesülnek. Az őszi időszak különösen sok programot tartogat a természetjáróknak, ezért érdemes felkeresni az erdőgazdaságok honapjait, ahol tájékozódni lehet az éppen aktuális eseményekről – olvasható az összegzésben.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink