Kosár
üres
A kosarad üres
KERBL 35% AKCIÓ
LÓTAKARÓK
BLOG
AnivetDirect
Blog
Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása
2021.07.12
16:22
Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása

Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása

Hazánk támogatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálja felül a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi, luxemburgi ülésén.

A magyar tárcavezető felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzó rovarok szerepe kulcsfontosságú, hiszen hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelemhez, valamint a mezőgazdasági termelés fenntartásához is. Méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium sem – húzta alá.

Nagy István szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten kerüljön meghatározásra, hogy a növényvédőszer használat miatt maximálisan  mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése. Hazánk a 7 százalékra történő mérséklést szeretné elérni, ugyanakkor a Bizottság 10 százalékos célkitűzését is elfogadhatóak tartja.

Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása - méhész

A javaslat kapcsán a miniszter elmondta: minden olyan kezdeményezést támogat, amely a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet biztosítja. A tárcavezető ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy a növényvédő szerek engedélyezésekor álljanak rendelkezésre a gyakorlatban megvalósítható kísérletek. Kifejtette: együtt kell garantálni a méhek magas szintű védelmét és azt, hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek szükség esetén a termelők rendelkezésére álljanak.

Az agrártárca irányítója arra is emlékeztetett, hogy hazánk kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére, ehhez igazította ugyanis az agrártárca az ösztönző rendszerét. A méhészek  méhcsaládonként 2000 forint támogatást igényelhettek. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásaink mérséklése érdekében az Agrárminisztérium (AM) egy 25 milliárd forint keretösszegű csomagot hirdetett, ebből az összegből pedig csaknem egymilliárd forint jutott a méhészek számára – közölte Nagy István.

Forrás: AgroNapló - Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
hasznos információk az állattartóknak és állattenyésztőknek
Baromfi
Szarvasmarha
Sertés
Minden más
beszállítóink