Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Villanypásztor telepítése házilag
2023.08.21
Urbán Ferenc - Állattenyésztési szakreferens
Villanypásztor telepítése házilag

Villanypásztor telepítése házilag

Telepíteni egy villanypásztort nem ördöngősség. Cikkünk lépésről lépésre végigvezeti Önt a folyamaton, hogy biztonságos és hatékony kerítést telepíthessen.

Önállóan is telepíthetek villanypásztort?

A villanypásztor rendszer összeállításához nem kell szakértőnek lenni, de hogy biztonságosan és hatékonyan működjön, számos tényezőre kell figyelni. A villanypásztorok célja általában az állatok jól körül határolt, biztonságos tartása. Mindegy, hogy eleven kutyánktól szeretnénk megvédeni a kertet, vagy a legelőt szeretnénk körbe keríteni szarvasmarháink, lovaink számára, az elv ugyanaz.

1. lépés: tervezés és terület kiválasztása

Ha Ön éppen villanypásztor telepítése előtt áll, sok időt és energiát spórolhat meg a pontos tervezéssel.

  1. Először célszerű kiválasztani a megfelelő területet. Válasszon olyan területet, amely a kívánt célokhoz megfelelő. Például a legelő állatokat tartó gazdálkodóknak a legelőt, kertésznek a kertet kell bekeríteni. Figyeljen a terület környezeti adottságaira, mint például az időjárás, a talajviszonyok és a növényzet.
  2. Az időjárás viszontagságai és a talajnedvesség befolyásolhatják a kerítés és a villanypásztorok alkatrészeinek hatékonyságát és élettartamát. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott területen elérhető-e megfelelő áramforrás vagy alternatív energiaforrás a villanypásztor rendszer számára (pl. elektromos hálózat, napelem, akkumulátor stb.).
  3. A megfelelő földelés elengedhetetlen a rendszer hatékony működéséhez. Ellenőrizze a területen elérhető földelési lehetőségeket.
  4. Vegye figyelembe az állatfaj szokásait. Például milyen magasra ugranak, vagy mennyire próbálnak átjutni a kerítésen? A villanypásztor rendszernek ezt figyelembe véve kell megakadályoznia az állatok kijutását vagy átjutását.
  5. A kerítésnek biztonságosnak kell lennie mind az állatok, mind a környezet számára, elkerülve a sérülések és balesetek lehetőségét. Gondolja végig, hogy a kerítés milyen hatással lehet a terület közelében élő emberekre és más állatokra.
  6. Fontos, hogy a villanypásztor rendszer könnyen karbantartható legyen. A vezérlőegységek és egyéb komponensek hozzáférhetőségét is vegye figyelembe a tervezés során.
  7. Majd végül, de nem utolsó sorban: határozza meg a rendelkezésre álló költségvetést a telepítésére és üzemeltetésére.

2. lépés: villanypásztor beszerzése

Villanypásztor vezetékek, oszlopok és egyéb alkatrészek vásárlásakor fontos, hogy minőségi és megbízható termékeket válasszon. Lehetőleg rendelkeznek a megfelelő tanúsítvánnyal. Ma már nagyon gyorsan és egyszerűen beszerezhető minden a villanypásztor webáruház által is. Az alkatrészek vásárlása előtt gondosan olvassa el a termékleírásokat és véleményeket. Lehetőség szerint kérjen tanácsot szakértőktől vagy olyan emberektől, akik már rendelkeznek ilyen jellegű tapasztalattal.

Villanypásztor telepítése házilag

Mire lesz szükség? Ezeket vegye figyelembe

Vezetékek, szalagok: válassza ki a megfelelő vezetékhosszt és vastagságot a körbekerítendő terület méretének és az állatfajnak megfelelően. Nagyobb állatok esetén vastagabb vezetékekre lehet szükség.

Villanypásztor karó: szükség lehet villanypásztor tartó oszlopra is, ha nem áll rendelkezésére más, amihez rögzíthetné. Az oszlopoknak megfelelő magasságúnak kell lenniük ahhoz, hogy az állatok ne tudjanak kijutni a karámból.

Villanypásztor szigetelő: amennyiben nem kifejezetten villanypásztor tartó oszlopot használ, szüksége lesz műanyag szigetelőkre. Választáskor vegye figyelembe, hogy milyen huzalt választott, és mire szeretné rögzíteni.

Kapufogó: segítséget nyújt a kapuk könnyű és hatékony kezeléséhez, amikor a villanypásztor kerítést meg kell nyitni vagy zárni, anélkül, hogy áramütéstől kellene tartani.

Villanypásztor készülék: a trafó kiválasztásakor számos szempontot meg kell vizsgálni. Milyen és mekkora állatokat szeretne a rendszerben tartani? Milyen áramforrásról szeretné működtetni (elektromos hálózat, szárazelem, akkumulátor, napelem, …)? Mekkora területet szeretne körbe keríteni?

3. lépés: oszlopok és vezetékek telepítése

A villanypásztor házilag való telepítése meglehetősen specifikus és technikai feladat. Fontos, hogy a telepítés során minden lépést helyesen hajtson végre, hogy a rendszer hatékonyan és biztonságosan működjön.

  1. Attól függően, hogy leszúrós villanypásztor karót, vagy más oszlopot választott, helyezze be őket az előre megásott lyukakba vagy szúrja le a földbe. Állítsa be őket függőlegesen.
  2. Töltse fel a lyukakat földdel vagy betonnal, és győződjön meg róla, hogy az oszlopok stabilak.
  3. Rögzítse az izolátorokat vagy vezetéktartókat az oszlopokra a megfelelő magasságban. Ha műanyag villanypásztor tartó oszlopot használ, ez nem szükséges, hiszen azokon előre kialakított helye van a huzalnak.
  4. Feszítse fel és rögzítse a vezetékeket az oszlopokon, ügyelve arra, hogy a vezetékek ne érintkezzenek egymással vagy a földdel.
  5. A vezetékeket össze kell kötni, hogy zárt áramkört alkossanak.
  6. Használjon speciális csatlakozókat, vezeték összekötőket a megbízható kapcsolódáshoz.
  7. Helyezzen el földelőoszlopot vagy földelőpálcát a rendszer kijelölt helyén.
  8. Csatlakoztassa a földelőkábelt az oszlophoz, és vezesse el a földelőpontig.

4. lépés: beüzemelés

A rendszer beüzemelése előtt fontos, hogy megfelelően képzett és jártas legyen a villanypásztor rendszerek telepítésében és használatában. Ha nincs tapasztalata vagy bizonytalan, mindenképpen kérjen segítséget egy szakembertől.
A villanypásztor készüléket helyezze el egy olyan helyen, ahol könnyen hozzáférhető, de a lehető legvédettebb az időjárási hatásoktól. Ezután csatlakoztassa a megfelelő áramforráshoz a készülékhez mellékelt útmutató alapján.

5. lépés: tesztelés

Ahhoz, hogy kiderüljön van-e áram a villanypásztorban, a legmegbízhatóbb módszer a feszültségmérő (másnéven voltmérő, vagy próbapálca) használata. Kapcsolja be a feszültségmérőt, és tartsa a villanypásztor vezetékekhez. Általában színes LED fények, vagy digitális kijelző mutatja, hogy mekkora feszültség van a rendszerben.

Villanypásztor figyelmeztető tábla

Villanypásztor házilag történő telepítésének szabályai

A villanypásztor használatakor a biztonság elsődleges fontosságú. A helytelen használat sérüléseket vagy akár halált is okozhat az állatoknak és az embereknek egyaránt.

  1. A rendszert csak a gyártó vagy a szakértő által előírt módon telepítse és üzemeltesse. Ellenőrizze rendszeresen a vezetékeket, oszlopokat, izolátorokat és vezérlőegységet, hogy nincs-e rajtuk sérülés, megfelelően működnek-e.
  2. Jelölje meg világosan a területet, ahol a villanypásztor rendszer telepítve van, hogy az emberek és látogatók tudják, hogy az terület veszélyes lehet. Tájékoztassa a terület használóit az áram jelenlétéről figyelmeztető táblákkal.
  3. Ismerje meg az állatfajt, amellyel dolgozik, és figyeljen arra, hogy a rendszer ne okozzon nekik túlzott stresszt vagy szenvedést. A rendszer feszültségét a megfelelő szintre állítsa be az adott állatoknak megfelelően.
  4. Tartsa távol a gyermekeket és háziállatokat a villanypásztor területtől, hogy elkerülje a baleseteket és sérüléseket.
  5. Ha nem használja a rendszert, vagy ha karbantartást végez rajta, mindig kapcsolja le az áramot a vezérlőegységen.
  6. Tájékoztassa a területre látogatókat, és ott dolgozókat a villanypásztor rendszer jelenlétéről, és tanítsa meg nekik a biztonságos használatot.

Villanypásztor ár

A villanypásztor ár több tényezőtől függ, és számos változó befolyásolhatja a költségeket. A rendszer mérete és teljesítménye (feszültség, terjedelem stb.) közvetlen hatással van az árra.

Az árakatt az alábbiak is befolyásolhatják

  • az elkerítendő terület nagysága
  • a magasabb feszültségű rendszerek használata
  • a vezetékek és oszlopok anyaga, vastagsága és minősége
  • a vezérlőegység, a földelési rendszer, az izolátorok és egyéb kiegészítők szükségessége
  • a speciális funkciókkal ellátott vezérlőegységek vagy intelligens rendszerekre való igény.

Gyakori villanypásztor hibák – ezekre figyeljen!

Rosszul tervezett telepítés: ha nem megfelelően tervezi meg a telepítést.

Például:

  • nem veszi figyelembe az állatok méretét és viselkedését,
  • vagy nem határozza meg helyesen a vezetékek elhelyezkedését,

akkor a rendszer nem lesz hatékony és nem tudja megfelelően végezni munkáját.

Nem megfelelő vezeték kiválasztása: a vezetékek vastagságának és anyagának helytelen kiválasztása. A terület méretének és a használt állatok típusának függvényében csökkentheti a rendszer hatékonyságát és megbízhatóságát.

Nem megfelelő oszlopméretek: ha az oszlopokat nem megfelelően választja meg vagy helyezi el. A vezetékek lehetnek túl magasan vagy alacsonyan, ami befolyásolhatja az állatok mozgását vagy a rendszer hatását.

Rossz földelés: a helytelen vagy elégtelen földelés csökkentheti a rendszer hatékonyságát és növelheti a veszélyt az áramütésre.

Hibás csatlakozások és vezeték rögzítések: ha a vezetékeket rosszul csatlakoztatják vagy rögzítik az oszlopokhoz. Érintkezhetnek egymással, ami hatás nélküli rendszert eredményez.

Rosszul választott készülék: az állatok számára túl magas vagy alacsony feszültséggel működhet, ami sérüléshez vezethet, vagy hatástalan lesz a rendszer.

Elhanyagolt karbantartás: a rendszer rendszeres karbantartásának elmulasztása. Beleértve a növényzet nem megfelelő gondozását, hosszú távon csökkentheti a rendszer hatékonyságát. A túl magas növényzet hatástalaníthatja a rendszert.

Előírások és törvényi szabályozások figyelmen kívül hagyása: ha nem tartja be a helyi szabályozásokat a telepítés során, akkor jogi és biztonsági problémák merülhetnek fel.

Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy jobban megértse a villanypásztorok működését és összeszerelésének elvét. Ha további kérdései vannak, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot az AnivetDirect-en!

Ha szeretne még többet megtudni a villanypásztorokról, olvassa el A szakértő válaszol: amit fontos tudni a villanypásztorok telepítésénél című cikkünket is!

Vissza a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink