Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A VITAPOL® LIQUID jótékony hatása sertések gyomorfekélyének megelőzésére és kezelésére
2020.10.06
A VITAPOL® LIQUID jótékony hatása sertések gyomorfekélyének megelőzésére és kezelésére

A VITAPOL® LIQUID jótékony hatása sertések gyomorfekélyének megelőzésére és kezelésére

Nagyüzemi tartási körülmények között a gyomorfekély napjainkban is gyakran okoz problémát sertésállományoknál. A betegség kezdeti szakaszát a gyomor nyelőcsői tájának hámelváltozásai jellemzik. Előbb felületes, majd mélyebb kimaródások, fekélyek keletkeznek.

A károsodott hámban gyakran baktériumok és gombák telepednek meg. Lehetséges, hogy ezek szerepet játszanak a betegség súlyos-bodásában is. A fekélyekből kisebb-nagyobb vérzések támadnak, de akár nagyobb erek is sérülhetnek, melyekből komoly vérzés keletkezik, és a sertések el is vérezhetnek.

A fekélyek emésztési zavarokat okoznak, a bántalomhoz gyakran idült gyomorhurut társul, a vérzések során pedig vérszegénység alakul ki, amely miatt az állat legyengül.

A gyomornyálkahártya elváltozásai regenerálódnak, de a folyamat hajlamos a kiújulásra. Az esetleges gyógyulás helyén keletkezett hegesedések, szűkületek, olyan gyomorműködési zavarokat idézhet-nek elő, amelyek a sertések hízlalásának gazdaságosságát gyakran kérdésessé teszik. (Dr. Radnai István 2000.)

Kialakulásának lehetséges okai:

  • Granulált táp (gyártástechnológiából adódó túl kicsi részecs-keméret)
  • A túl finomra őrölt takarmány növeli a gyomornedv termelést és a pepszinaktivitást
  • Szárazdarás etetés
  • Stressz és ellés okozta terhelés
  • Nyersrost hiánya
  • Romlott-avas takarmány

A már kialakult fekélyek esetén a huminsav segítette a sebek rege-nerálódását. A felboncolt állatoknál a kontroll csoporthoz képest kevesebb bemaródás figyelhető meg. Ez több okra vezethető vissza. Az egyik a huminsavak baktericid hatása, amely megelőzte illetve megszüntette a fekélyek bakteriális fertőződését. A másik ok a hu-minsav molekulák nagy felületi aktivitása, mellyel a fekély felületén védőfilmet képeztek a gyomorsavval szemben.

A harmadik ok a huminsavak sejtregenerálódásra kifejtett előnyös hatása. A huminsavak a takarmányban jelenlévő mikroelemekkel, köztük a cinkkel és a mangánnal könnyen felvehető komplexet alkotnak, így javítják az állatok általános mikroelem-ellátottságát.

A cink és a mangán létfontosságú enzimek alkotójaként aktiválja a sejtek anyagcseréjét, így a kezdődő oesophagális gyomorfekély következményeként keletkező kimaródások sejtszintű helyreállítá-sáért felelős kaszkád-folyamatokat is.

Kvázi nem tud olyan súlyos fekély kialakulni, mert időben javításra kerülnek a sérülések – még molekuláris és enzimatikus szinten. Ez a folyamat különösen nagy jelentőségű a modern, nagy teljesítményű sertésfajtáknál, amelyek fokozott növekedési erélyük miatt különösen érzékenyek a hiányos mikroelem-ellátottságra – sok telepen a mik-roelem-szintek válnak az egészséges növekedés limitáló tényezőjévé.

A fekélyek megelőzésében a huminsavak antibakteriális, antivirális és fungicid hatása mellett tehát a szerves komplex képző hatása is komoly szerepet játszik. A fenti eredmények tekintetében a huminsa-vas takarmány kiegészítők eredményesen alkalmazhatóak a sertések gyomorfekélyének kezelésére, illetve kialakulásának megelőzésére.

Egy 2000 db-os hízósertés állományban a 90-95 kg-os hízó egyedek 1%-a hetente elhullott gyomorfekély miatt. A tünetek megjelenése után 2 héttel elkezdték itatni a Liquid-et, naponta 1,5 litert kapott 1000 l vízben oldva az egy istállóban tartott 650 egyed, és az elhullás megállt. A telepen azóta az elmúlt 3 hónapban is folyamatosan itatták a szert ugyanezzel a dózissal, és a betegség nem jelent meg újra.

Vitapol Liquid

Kiszerelés: 1 liter, 5 liter, 20 liter

100%-ban természetes eredetű, magas huminsav és fulvosav tartalmú ásványi takar-mány-kiegészítő. Támogatja az immunrendszert és növeli a termelési eredményeket.Az itatórendszeren keresztül könnyen adagolható. Fő összetevői a növényi anya-gok természetes humifikációja révén létrejött humin és fulvosavak, melyek komp-lex formájában tartalmazzák a legfontosabb mikroelemeket.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink