Kosár
üres
A kosarad üres
KERBL TERMÉKEINK
AKCIÓ %
BLOG
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: Kuplungos elletők a szarvasmarha tenyésztésben
2023.02.27
Urbán Ferenc Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: Kuplungos elletők a szarvasmarha tenyésztésben

A szakértő válaszol: Kuplungos elletők a szarvasmarha tenyésztésben

A tehenek és az üszők általában segítség nélkül ellenek. Amennyiben a kitolási szakaszban komplikáció lép fel, az ellető készülékek életmentő eszköznek számítanak. Ennek során a szaktudás és a gondosság mellett nagyon fontos a megfelelő ellető készülék használata. Egyébként súlyos sérülések vagy akár holtan születés következhet be. A kuplungos ellető használata előnyös lehet, mivel lehetővé teszi a szarvasmarha biztonságos ellését.
Hasznos lehet számos szarvasmarha tenyésztőnek, különösen azoknak, akiknek nagyobb méretű állománya van, valamint az állatorvosoknak, a szakmai segítséget nyújtó személyzetnek, a tenyésztőknek és az egyéb mezőgazdasági dolgozóknak is.

A HK ellető készülékkel a jó eszköz mellett dönt.

Ismerje meg működését ebből a videóból:

https://www.youtube.com/watch?v=ziymSvHNF8U&t=55s

Mitől egyedülállóak a HK ellető készülékek?

A vonórúd stabil, vastag falú acélcső (180 cm hosszú). Az egyedülálló szabadalmazott horonyvezetés a szerkezetnek biztos tartást tesz lehetővé. A vonórúd alakja miatt a zárólemezek felfekvése nem pontszerű, hanem síkszerű. Ezáltal jobb lett az erőátvitel és kisebb a kopás. A hornyok éleinek lekerekítése tovább csökkenti az elhasználódást. Az egyedülálló megmunkálási eljárás révén a csőnek nagyobb a minimális falvastagsága, ezért nagyobb a stabilitása. A cső 3 részre szedhető szét, ezáltal könnyen tárolható. Jól szállítható személygépkocsiban (pl. állatorvosi praxisban).
Bemutatok néhány készüléket a csoportból:

Kuplungos ellető 2020 mechanikával műanyag tám feltéttel és acélkengyellel 180 cm:

A 2020-as mechanika előnyei: Kis tömegű, mivel teljesen alumíniumból van, 3 hurokkal az ellető kötél beakasztására, hogy a váltakozó és egyenletes húzás is lehetséges legyen. Terhelés alatt is nagyon könnyen kezelhető gyorskioldású. A mechanizmus mindegyik modellnél 360° fokban elfordítható a cső körül és ezzel korlátlanul rugalmas. Széles műanyag tám feltét és a stabil, erős, nagy falvastagságú acélcső, hosszúsága: 180 cm.

Kuplungos ellető 2060 mechanikával 52 Cm-es Flexi kengyellel 180 cm:

Ellető készülékek terén kifejlesztett valamennyi újdonságot tartalmazó ellető készülék. A fokozatmentes húzóerő (ún. kuplungos) nélkülözhetetlen a borjú kíméletes húzásához, illetve a gyors oldómechanikája a legnagyobb terhelés esetén is használható. A készülék ergonomikus D-alakú fogantyúval-, és két oldalsó horoggal ellátott az egyenletes húzásért. A kuplungos mechanika az ellető készülék rudazat körül elforgatható a kényelmes alkalmazhatósága érdekében. Kiváló német minőségű, nagydíjas termék! Ellető készülék hosszúság: 180 cm. Flexibilis kengyel méret: 52 vagy 57 cm, 52 cm-es kengyel: Holstein marhának, 57 cm-es kengyel: Magyar tarka marhának.

Kuplungos ellető 2060 mechanikával műanyag támasztékkal 180 cm:

A húzóerőkorlátozás megakadályozza, hogy a borjúra túl nagy húzóerőt fejtsenek ki. Szabályozás nélkül akár 600 kg húzóerő is kifejthető lenne, ami jelentős sérülési kockázatot jelent a tehén és borja számára. Normál ellésnél 160 kg-nál nagyobb erőre egyáltalán nincs szükség. A HK Rheintechnik 2060-as mechanikája fokozatmentesen állítható húzóerőszabályozással rendelkezik. A kar az előre beállított erő elérésekor lezár. Vészhelyzetben a húzóerőszabályozás le is állítható. Kis tömegű, mivel teljesen alumíniumból van, 2 horog az ellető kötél beakasztására (egyenletes húzás). Terhelés alatt is nagyon könnyen kezelhető gyors kioldású. A mechanizmus mindegyik modellnél 360° fokban elfordítható a cső körül és ezzel korlátlanul rugalmas.

Kuplungos ellető Vink 180 cm 300 kg:

A borjú húzása minden irányba lehetséges, lefelé, felfelé és hátrafelé is. Ha komplikáció adódik, akkor a húzó erő azonnal megszüntethető. A készülék biztonságos és tartós kialakítású ellési segédeszköz. Az ellető készülék minden fajta szarvasmarha medence méretéhez univerzálisan illeszkedik. Az ellést segítő személy ereje az erőkar révén 4x-esre növelhető. Az ellető húzókar racsnis apró fokozatokkal rögzül. Az ellető mérete: 180 cm. Anyaga: rozsdamentes acél.

Ha további kérdései merülnének fel a téli ivóvíz fagymentesítése kapcsán, kérdezze szakértőnket bizalommal!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
hasznos információk az állattartóknak és állattenyésztőknek
Baromfi
Szarvasmarha
Sertés
Minden más
Minden más
beszállítóink