Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: Csülök- és pataápolás
2023.03.17
Urbán Ferenc Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: Csülök- és pataápolás

A szakértő válaszol: Csülök- és pataápolás 

A magas szintű termelés fenntartása érdekében kiemelt fontosságú a csülökápolás rendszeres beütemezése. A helytelen pataápolás okozta sántaság csökkenti a tejtermelést, korai selejtezéshez vezet és negatív hatással van a termékenységre is. A csülkök nem maradnak egészségesek „maguktól” minden állattartónak időt kell szánni a rendszeres csülökápolásra. A gondos gazda ezt beilleszti a napi programjába és ahelyett, hogy folyamatosan sánta állatokat kezelne, inkább a problémák megelőzésére törekszik. 

Állataink sántaságának számos oka lehet: 

  • takarmányozási hiányosságok,
  • rossz higiéniai körülmények,
  • szabálytalan körmölés,
  • istálló méretezési problémák,
  • kemény járófelületek vagy a rendszeres lábfürösztés hiánya. 

A következő eszközök segítenek abban, hogy a csülök és a pata megfelelő állapotban legyen tartva: 

  • a jobbos, balos és a kétélű patafaragók, melyek normál, keskeny és széles kivitelben készülnek. Ezen eszközökön a pengék végei vissza vannak hajlítva, így az állatok hirtelen lábmozdulatainál nem okoznak szúró sérüléseket.
  • A formázásnál jó hasznát vesszük az egyenes és a hajlított patareszelőknek is.
  • Nagyobb és keményebb szaruképleteknél az áttételes csülök vágó és az áttételes csülök olló hatékony.

36cm-es, nagy patacsípő fogó: kiváló német minőségű szarvasmarha csülökápoló szerszám. Speciális acélból készült, olajban edzett felülettel. Rendkívül erős és robosztus, melyet komoly munkavégzéshez terveztek. 

Hosszúság: 36 cm 

Tömege: 1,2 kg 

Anyaga: acél

A csülök csiszoló és vágó korongok megkönnyítik a munkánkat:

Csülök csiszolókorong 115 mm: egykezes sarokcsiszolóhoz, hullámos felületstruktúra a paták és karmok köszörüléséhez és tisztításához. Hosszú élettartamú csiszoló korong. 

Átmérője: 115 mm

Szemcse méret: egyik oldalt 30-as, másik oldalt 10-es méretű szemcsék

Oldalak száma: kétoldalú szemcse felhordás

Csiszolókorong felülete: teflon bevonatú

Rezgéscsillapítás: Vibra-Stop gumigyűrűvel ellátott korong.

Csülökvágó korong ritka és sűrű változatban 125 mm: kis szemcsesűrűségű, puha patához tökéletesen használható. Szemcseméret: 30. Ez kiváló minőségű, nincs elkenődés, nincs túlmelegedés, könnyebben tisztítható, mint a sűrűszemcsés, teflon bevonatú.

Csülökvágó korong 6 Cut átmérő 120 mm: több vágó éllel gyártott csülökvágó korong, mely nélkülözhetetlen a professzionális csülökápoláshoz. Az optimálisan elhelyezett vágóélek a legjobb vágóteljesítményt garantálják. Egy készlettel akár 700 szarvasmarhát is leápolhatunk. Tartalmazza a javításhoz szükséges eszközöket. A termék előnyei: az alumínium testű, csendes működést és hosszú élettartamot biztosít. A vágó elemek ferde beállításával a vágás pontosan végezhető. A kések megfordíthatóak, speciálisan edzettek, homorú köszörülésű keményfém anyaguk optimális vágást biztosítanak. A korong alapanyaga alumínium, melynek köszönhetően a vágókorong használata hosszabb munka során is könnyű és biztosabb. A furatoknak köszönhetően csökken az éget szaru szaga, ráadásul elvezeti a forgácsokat, hogy a kezelt felület mindig látható maradhasson. Mivel a vágóélek mindkét oldalukon élezettek, és elhasználódás után megfordíthatók, kétszeres élettartamot biztosítanak. Menetes rögzítésnek köszönhetően a vágóélek cseréje gyors és egyszerű.

Korong átmérője: 120 mm.

Max. vágásszám: 4000,

Tömege: 350 gramm.

Vetlastic Öntapadós Rugalmas Pólya 10 cm világoszöld 4,5 m: a bandázs vagy fásli rugalmas anyagból készül, így optimális szorossággal felhelyezhető. Öntapadó felületű, és modern, minőségi szintetikus anyagú, latex erősítéssel.

Kifeszítve 450 cm hosszúságú.

Zöld fásli: 7,5 vagy 10 cm széles. 

Technovit 10 db-os készlet: a gyorsan szilárduló műanyag különleges tulajdonságaiból adódóan jól használható a körömkezelésnél. A piacvezető rendszer a köröm fatuskókkal történő nyugalomba helyezésében használható, amely már több mint 15 éve bizonyítja hatékonyságát. Az alacsony külső hőmérséklet a kis hasábokat vagy cipőt használó körömkezelő rendszereknél a ragasztó keményedési idejét általában növeli. A Technovit katalizátorának egyedülálló előnye, hogy az úgynevezett polimerizálódási időt képes akár 50 %-kal is csökkenteni. Lehetséges problémamegoldás a hidegebb hónapokban. Pataragasztó gyorsítóval.

Lábfürösztő Tálca Superkombi 2030x830x185 mm 200 liter: kifejezetten szarvasmarhák csülökápolásához tervezett tálca. Amellett, hogy rendszeres használatával megelőzhetők a csülökbetegségek kialakulása, használatával hatékonyan kezelhetők a már kialakult lábvégproblémák is. A csülökfertőtlenítő tálca kb. 17 cm magas, ami azt jelenti, hogy teljes feltöltés esetén a fűkörmöket is ellepi a fertőtlenítő oldat. Az alja csúszásmentes bordázatú, ami biztosítja az állatok biztonságos áthaladását. Fontos tudni, hogy ha az állatok biztonságban érzik magukat az áthajtás során, akkor lassabban haladnak át a tálcákon. Ez hosszabb hatóidőt biztosít a csülökfertőtlenítő folyadéknak. Könnyű súlyának köszönhetően a tálca a kiürítést követően kézzel is könnyen mozgatható. A tálcák egymásba kapcsolhatók, így könnyen kialakítható egy öblítővizet és egy fertőtlenítő oldatot tartalmazó tálca sor. A fertőtlenítést megelőző csülökmosás megakadályozza a fertőtlenítő oldat gyors elszennyeződését. Ez nagyban segíti a szarvasmarhák lábvégproblémáinak hatékony kezelését. 

Csülökfertőtlenítő tálca mérete: 203 cm x 83 cm. 

Tálca mélysége: 18,5 cm. 

Csülökfertőtlenítő tálca térfogata: kb. 200 liter. 

Tömege: 16 kg. 

Kialakítása: csúszásmentes bordázattal.

Kalodák:

Juh Körmölő Kaloda: nagy segítség az állat rögzítésénél, 1650x1100x700 mm.

Szm Körmöző Kaloda Wopa SA0026: tűzi horganyzott kivitel. A hátsó lábakhoz és a hasi tartókhoz fékezett és biztonságos csörlőkkel felszerelt kivitelben. Gördülőcsapággyal, rugós lánccal, hátsó tekercses övvel, 38 mm vastag fapadlóval, billenőcsővel és elülső lábtartókkal, nyakfogó kapuval rendelkezik.

Mérete: 300 x 100 x 290 cm.

 

Csülök- és pataápoláshoz tartozó termékeinket keresse
az alábbi gomra kattintva: 

Megnézem



Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink