Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Mire jó a tőgykrém?
2023.06.22
Fülöp-Nagy Alexandra
Mire jó a tőgykrém?

Mire jó a tőgykrém?

A tőgykrém, más néven tőgybalzsam vagy tőgykenőcs, olyan termék, amelyet elsősorban a szarvasmarhák tőgyén való használatra terveztek. Általában a gazdák a tejelő tehenészetekben használják a tehenek tőgyének védelmére és megnyugtatására.

Érdekesség, hogy a közösségi médiában sok videóval találkozhatunk, amiben arról számolnak be (főként sportolók), hogy a tőgykrém emberi felhasználásra is alkalmazható. Sok kérdés érkezett hozzánk ez ügyben, ezért körbejártuk ezt a témát is.

Tőgykenőcs emberi használatra

A tőgykenőcs elsősorban a tejelő tehenészet eszköze, ugyanis használata segít a száraz, érdes bőr hidratálásában és megnyugtatásában. Emberi felhasználása is sokoldalú, hiszen a test különböző részein, például a kezeken, lábakon, könyökökön és térdeken is használható, hogy enyhítse a szárazságot. Hatékonyan kezelhető vele a kirepedezett bőr. Védőgátat képez az érintett területen, elősegítve a regenerációt és megakadályozva a további nedvességvesztést.

Segíthet enyhíteni a kisebb bőrirritációkat, beleértve a viszketést, a bőrpírt és a gyulladást. Hűsítő hatása révén megnyugtatja a bőrt és csökkenti a kellemetlen érzést.

A kismamák körében is népszerű a tőgykrém. Sok anyuka használja a fájó vagy repedezett mellbimbó megnyugtatására és védelmére a szoptatás során. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a tőgykenőcs eredetileg a szarvasmarha igényeire lett kifejlesztve! Szoptatás előtt javasolt alaposan megtisztítani az érintett bőrfelületet, nehogy a baba szájába jutva kellemetlenséget okozzon neki. Szerencsére ma már kapható kifejezetten humán felhasználásra is hasonló összetételű készítmény.

Tőgykrém használata

Egyes tőgykenőcsök összetevői között megtalálható a japán borsmenta is, ami izomlazító, és izomnyugtató hatásáról ismert. Emiatt a sportolók gyakran edzés előtt bemelegítő krémként, vagy edzés után a regenerációhoz használják.
Ráadásul a borsmenta kellemes illata aromaterápiás hatású, segíti a relaxációt, a tisztaság és a frissesség érzését kelti. A mentás tőgykrém illatának belélegzése pozitív hatással lehet a hangulatra és a jó közérzetre.

Fontos tudni, hogy bár a tőgykrém emberi használatra is alkalmas, a piacon megtalálhatók olyan speciális készítmények is, melyeket kifejezetten emberi bőrre fejlesztettek ki. Mindig alaposan olvassa el a termék címkéjét, kövesse a használati utasításokat, és fontolja meg az egészségügyi szakemberrel való konzultációt!

Hogyan kell használni a tőgykenőcsöt?

Mint bármely más krém esetén, a tőgykrém használata előtt is érdemes kis bőrfelületen tesztelni, hiszen allergiás reakciót válthat ki.

A tiszta, száraz bőrre kis mennyiségű tőgybalzsamot kell felvinni, majd körkörös mozdulatokkal alaposan bemasszírozni. Mindig kis mennyiséggel célszerű kezdeni, és szükség esetén növelni a mennyiséget, vagy megismételni a folyamatot. A tőgykrém használatának céljától függően napi 1-2 alkalom is elegendő lehet a kívánt hatás eléréséhez, de speciális esetekben még gyakrabban is alkalmazható. A tőgykrém hatása már 24-48 órán belül érezhető.

Használható a tőgykenőcs gyulladásra?

A tőgykenőcsök nem kifejezetten a gyulladás csökkentésére készültek, ám gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a lanolin, az aloe vera vagy a körömvirág kivonat, amelyek segíthetnek az irritált bőr megnyugtatásában.
Bár ezek az összetevők gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek csökkenteni az enyhe gyulladással járó bőrpírt, duzzanatot és kellemetlenséget, fontos azonban megjegyezni, hogy a tőgykrémek általában helyi használatra szolgálnak, és nem biztos, hogy ugyanolyan szintű gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, mint az egészségügyi szakember által felírt, erre a célra szánt szerek.

A tőgykrém fertőtlenítő hatású?

A tőgykrémek jellemzően nem fertőtlenítő hatásúak. Bár a tőgykrémek tartalmazhatnak fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, például bizonyos illóolajokat vagy növényi kivonatokat, elsődleges céljuk a bőr hidratálása, nyugtatása és védelme, nem pedig a fertőtlenítés.

Tőgykrém használata

Milyen összetevőkből áll a tőgykenőcs?

A tőgykrémek összetétele márkánként változhat, azonban van néhány gyakori összetevő, amely a legtöbben megtalálható.

Lanolin: a lanolin egy természetes viasz, amelyet a gyapjúból nyernek. A tőgykrémek gyakori összetevője, bőrpuhító tulajdonságai miatt. Segíti a bőr puhítását, hidratálását.

Glicerin: a glicerin egy nedvesítőszer, amely vizet vonz a bőrhöz, segít a hidratálásban és megelőzni a kiszáradást.

Aloe vera: az aloe vera egy növényi kivonat, amely nyugtató és hidratáló tulajdonságairól ismert. Segít megnyugtatni az irritált bőrt és elősegíti a gyógyulást.

E-vitamin: az E-vitamin egy antioxidáns, amely segíthet megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól. Hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik, és támogatja a bőr egészségét.

Méhviasz: a méhviasz a méhek által termelt természetes viasz. Védőréteget képez a bőrön.

Allantoin: az allantoin egy olyan vegyület, amely elősegíti a bőr regenerálódását, valamint hidratáló és nyugtató hatású.

Illóolajok: Egyes tőgykrémek illatuk vagy más pozitív hatásuk miatt illóolajokat, például menta-, levendula- vagy teafaolajat tartalmazhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes illóolajok bizonyos egyéneknél bőrirritációt vagy allergiás reakciókat okozhatnak.

Biztonságos-e a tőgykrém használata embereken?

A tőgykrémek általában biztonságosnak tekinthetők emberi használatra is, de fontos olyan terméket választani, amely kifejezetten emberi használatra van címkézve, és megfelel a hatósági előírásoknak. Sok tőgykrém olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a tehenek és az emberek számára is biztonságosak, például lanolint, glicerint, aloe verát vagy növényi kivonatokat.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy egyes tőgykrémeket kifejezetten a tehenészetekben felmerülő problémák kezelésére fejlesztettek ki, ezért összetételüket módosították. Akár antibiotikumokat vagy más olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek alkalmasak a tehenek kezelésére, de emberi használatra nem javasoltak.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink