Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Tudnak-e a tehenek kötődni az emberekhez?
2023.09.19
Demkó Kata
Tudnak-e a tehenek kötődni az emberekhez?

Tudnak-e a tehenek kötődni az emberekhez?

Nemrég felröppent a közösségi hálón egy videó szarvasmarhákról, amik szinte kutyaszerepben tündökölve mutattak kötődést gazdájukhoz. Vajon a tehenek képesek kötődni az emberekhez? Ennek jártunk most utána!

A közönséges szarvasmarhát 10.000 évvel ezelőtt háziasították Anatóliában és a Közel-Keleten. A mai európai típusú szarvasmarhák körülbelül 80 tehéntől származnak. A szelídebb egyedek tenyésztése mellett az idők folyamán fontossá vált a jó hozam is. A szarvasmarha tartása mára rendkívül elterjedt világszerte. 2021-ben több, mint 192 országban tartottak szarvasmarhát, és az átlagos állomány nagyság meghaladta az 1,5 milliárdot.

2021-es állományaik alapján Brazília, India, az Egyesült Államok, Etiópia és Kína a legjelentősebb szarvasmarha tenyésztő nemzetek a világon. 2021-ben a világ szarvasmarha állományának a 14%-a Brazíliában volt.

Ennyi idő alatt nem is csoda, hogy az emberek és a szarvasmarhák között kialakult egyfajta kapcsolat. Megfigyelték, hogy megfelelő tartási körülmények között a szarvasmarhák képesek szinte „kutyaként” viselkedni. Vagyis a kutyákhoz hasonlóan ők is képessé váltak bizonyos viselkedésminták elsajátítására, és elkezdtek kötődni gazdáikhoz. 

Akik szarvasmarha tartással foglalkoznak, azoknak bizonyára tudják, hogy a  szarvasmarhák érzelmi képességei összetettek. Ahogy más állatok esetében is, úgy a szarvasmarhák viselkedésének megfigyelése is segítséget nyújt egészségi állapotuk feltérképezésében.

A szarvasmarhák testtartásukban, tekintetükben („arckifejezésükkel”), és a hangadásukban is ki tudják mutatni érzelmeiket (félelem, stressz, vagy jó közérzet). Társas lények, képesek erős szociális kötődéseket kialakítani egymással, olykor a gazdáikkal is. A csorda dinamikája és a hierarchia fontos szerepet játszik a szarvasmarhák életében és szocializációjában. Tudnak tanulni az élményeikből, és alkalmazkodni a környezetükhöz. A pozitív megerősítés, hasonlóan más állatok neveléséhez, a szarvasmarhák esetében is segíthet a kívánt viselkedés ösztönzésében. Jó memóriájuk van, és emlékeznek bizonyos emberekre, helyekre vagy tárgyakra, amikkel korábban már találkoztak. Egyes kutatások szerint a szarvasmarhák felismerik és reagálnak szarvasmarha társaik érzelmeire. Ezen kívül van probléma megoldó képességük és új megoldásokat is tudnak találni különböző helyzetekben.

Szarvasmarha etetés

Hogyan lehet felismerni és értelmezni a szarvasmarhák kommunikációs jeleit?

A szarvasmarhák érzelmeinek megértése a tenyésztés során elősegítheti az állatok jólétének megfelelő kialakítását és a termelékenység növelését. 

Ha az állatoknak

  1. olyan környezetet alakítunk ki, ahol biztonságban érezhetik magukat
  2. megfelelő takarmányozást biztosítunk
  3. figyelünk a nonverbális jeleikre és időben észrevesszük, ha nem érzik jól magukat
  4. biztosítjuk nekik a rendszerességet, hogy mindig tudják, mire számíthatnak
  5. lehetőség szerint csoportokan tartjuk őket, hogy lehetőségük legyen szociális interakciókra

biztosak lehetünk abban, hogy állataink jóléte érdekében a lehető legtöbbet megtettük.

A szarvasmarha kommunikációs jeleinek értelmezése

A szarvasmarhák talán legkönnyebben felismerhető jelzései a hangok, amikkel különböző érzelmeket és állapotokat fejeznek ki. Ezeken kívül még számos jelzéssel kommunikálnak, így némi megfigyelés útján könnyen felismerhető, hogy éppen stresszesek-e, vagy boldogok. 

Ha egy szarvasmarha stresszes, vagy fél, magas, hosszú bőgéssel, feszült, merev testtartással, tágult pupillákkal jelzi ezt. 

Az olyan kisebb hangok, mint a nyögés vagy morgás, gyakran kényelmetlenséget vagy elégedetlenséget jeleznek. 

Ha farkát csóválja, érdemes megfigyelni, mennyire intenzíven teszi. Így hessegeti el ugyanis magáról a zavaró legyeket és szúnyogokat, de így mutatja ki örömét, elégedettségét is. Mindemellett képesek a macska dorombolásához hasonló hangot is kiadni, ilyenkor azt jelzik, hogy valami jól esik nekik. A nyalogatás egy barátságos, gondoskodó gesztus, amely a kötődést és a bizalmat fejezi ki.

A fejjel történő bökdösés a dominancia vagy agresszió jele lehet.

Mindezek mellett talán a legfontosabb az étkezési és pihenési szokások változása, amik a leginkább tükrözik az állat jólétét, vagy annak hiányát. Egy beteg szarvasmarha a szokásaihoz képest étvágytalan és kevésbé aktív. Ilyen esetben mindig érdemes állatorvost hívni hozzá.

Szarvasmarha

Hogyan függ össze a szarvasmarha jóléte a termelékenységével?

A szarvasmarha jóléte és termelékenysége szorosan összefügg. Egy egészséges, megfelelően kialakított és rendezetten tartott istálló csökkenti a betegségek kockázatát és erősíti az immunrendszert. Ez kétségtelenül javítja a termelékenységet. A stressz csökkentése nem csak az állatok növekedését és tejtermelését javítja! Kevesebb viselkedési problémát és megbetegedést is eredményez, ami sok orvosi ellátást, gyógyszeres kezelést, időt és pénzt takarít meg. A megfelelő táplálkozás hozzájárul az állatok optimális növekedéséhez, fejlődéséhez, és az immunrendszer működéséhez.  

A jó jólét növeli a sikeres szaporodás esélyét, és egészségesebb, termelékenyebb utódokat eredményez. A jólét tehát javíthatja a hús és a tej minőségét, növeli a termékek piaci értékét. Ez a pozitív összefüggés pedig végsősoron elősegíti a fenntartható és etikus állattartást.

Hogyan csökkenthető a stressz a szarvarmarhák életében?

A szarvasmarha jólétének kialakításában és fenntartásában kulcsfontosságú szerepet tölt be a stressz csökkentése. 

A stressz csökkentése érdekében az alábbiakat tehetjük:

  1. biztosítsuk, hogy az állatoknak elegendő életterük legyen,
  2. környezetük biztonságos és kényelmes legyen
  3. koruknak, fizikai állapotuknak és terheltségüknek megfelelő takarmányt kapjanak
  4. következetes napi rutinjuk legyen. Azaz minden nap ugyanabban az időben kapjanak enni, engedjük ki őket a legelőre…stb. 
  5. biztosítsunk nekik finom bánásmódot, kerüljük a hirtelen mozgásokat és a hangos zajokat
  6. részesítsük őket megfelelő egészségügyi ellátásban
  7. a pozitív ember-állat kapcsolat kialakítása, a pozitív megerősítés alkalmazása elősegítheti az állatok jóllétét
  8. tartsuk tiszteletben szociális struktúrájukat 

Hogyan alakíthat ki a gazda egészséges kapcsolatot a szarvarmarhájával? 

A gazda és a szarvasmarha közötti egészséges kapcsolat kialakítása érdekében a gazdának időt kell szánnia az állatok megismerésére és megértésére. Ahogy fentebb is írtuk, fontos a nyugodt környezet és a türelmes hozzáállás, kerülve a hirtelen mozgásokat és a hangos zajokat. A rendszeres interakció és a pozitív megerősítés, mint például a dicséret, jutalom vagy a simogatás, elősegítheti a bizalmi kapcsolat kialakulását. A gazdának gondoskodnia kell az állatok és az istállók megfelelő gondozásáról, tisztántartásáról, a megfelelő takarmányozásról és egészségügyi ellátásról is. Ha a szarvasmarhák biztonságban érzik magukat, a maguk módján, megfelelő hozammal meg is hálálják a sok törődést. 

Mindent összevetve tény, ami tény: egyes tehenek valóban képesek kötődni gazdáikhoz. Nem csalás, nem ámítás, az alább videó is ezt támasztja alá: 

@thegentlebarn The last one always surprises people! ❤️ Here are 5 signs we look for to make sure the rescued cows at our animal sanctuaries are happy, healthy & fulfilled #happycows #rescuecows #farmanimalsanctuary ♬ Turning Page (Instrumental) - Sleeping At Last

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink