A magyar kormány még 2017-ben döntött arról, hogy évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít a természetvédelmi LIFE projektek megvalósításához, ráadásul eddig 38 hazai koordinálású hagyományos LIFE projekt több mint 86 millió euró támogatást használhatott fel természetvédelmi célokra.

A most induló Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) viszont Magyarország első integrált természetvédelmi LIFE projektje, amely a gyepes élőhelyek védelmére fókuszáló GRASSLAND-HU részeként működik majd.

gyepes élőhely

Gyepes élőhely 

Miért fontosak a gyepes élőhelyek?

A LIFE projektek nagy figyelmet szentelnek a gyepes élőhelyekre, hiszen olyan Natura 2000 hálózatba tartozó, vagy országos jelentőségű védett területekről van szó, amelyek jelentős természetvédelmi értéket képviselnek. A kiemelt érdeklődést az is indokolja, hogy Magyarországon aránylag kis területet borítanak gyepek, ugyanakkor a hazai védett növényfajok kétharmada, míg a védett állatfajok fele kötődik hozzájuk.

A Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) létrehozása hiánypótló a természetvédelmi munkában és szorosabbra fűzi a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek közötti együttműködést – emelte ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. – A gyepek jelentős természeti értéket képviselnek, így fontos, hogy használatuk során ezen értékek ne sérüljenek. A gazdálkodók érdekeit is szem előtt tartva, fontos az olyan kompromisszumos gyepkezelési módszerek alkalmazása, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.

Hogyan működik a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat?

A 2026-os projektzárásig a GYTSZ–t a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. Feladatai közé tartozik, hogy felhívja a társadalom, a földhasználók, a gazdálkodók és a döntéshozók figyelmét a gyepes élőhelyek értékeire, valamint népszerűsítse a természetvédelmi szempontból elvárt és megfelelő kezelési, gazdálkodási jó gyakorlatokat.

A gyepvédelmi tanácsadók miután átfogó terepi ismereteket szereztek a gyepes élőhelyekről és kapcsolatot alakítottak ki a területen gazdálkodókkal, megpróbálják a természetvédelmi és az agrár szempontokat összehangolni.

A GYTSZ a tanácsadói tevékenység mellett kommunikációs, adatgyűjtő, döntéstámogatói feladatokat is ellát majd, és népszerűsíti a GRASSLAND–HU projektet. Cél még a gyepek társadalmi megítélésének javításai is, hiszen a közhiedelemmel ellentétben a gyepes élőhelyek nem kopár területek, hanem értékes színterei a gyepes élőhelyekhez köthető sajátos és veszélyeztetett fajoknak és társulásoknak.