Anivet.hu
Kosár
üres
A kosarad üres
COVID-19
Jól állnak az őszi vetések - a fagy nem okozott gondot a földeken

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a kora tavaszi időjárás kedvezett a szántóföldi munkáknak, de a szárazság az ország több részén is gondot jelent. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át.

Az éjszakai fagyok a szántóföldi növénykultúrákat nem károsították jelentős mértékben, a csapadékszegény időjárásának köszönhetően pedig a belvíz is visszahúzódott.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az elmúlt 90 nap csapadékösszege majdnem az egész Dunántúlon, Nógrádban, Pest megyében és Bács-Kiskun megye nagy részén 10 – 30 milliméterrel elmarad a szokásostól.

A Dunántúl északi részén, Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Veszprém, Fejér és Pest megyék északi részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony. Ugyanez a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén is.

Az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, és jó ütemben halad a talajelőkészítés is a tavaszi vetések alá. A vetés 7-8 fokos talajhőmérsékletnél kezdődhet majd meg.

Az őszi vetések területe 1 millió 580 ezer hektár.

Ebből őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát 250 ezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák.

Tritikálé 85 ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földekbe.

Forrás: MagyarMezőgazdaság - Jól állnak az őszi vetések - a fagy nem okozott gondot a földeken

beszállítóink