napraforgóA napraforgónak a tápanyagokra a növekedési szakasz elején van leginkább szüksége – fotó: Borealis L.A.T Hungary Kft.

A napraforgó kedveli a megfelelő tápanyag-ellátottságú és jó víztartó képességgel rendelkező, közepesen agyagos talajokat. Ezen felül jól megél a homokos, löszös és kavicsos talajokon is – ebben az esetben nagy jelentősége van az elegendő mennyiségű és jó eloszlású csapadéknak. Főgyökere akár több méter mélyre behatolhat a talajba és képes onnan hasznosítani a tápanyagokat, illetve a vizet. Mivel a napraforgó gyakran kimeríti a talaj tápanyagkészleteit, ezért talajzsaroló növénynek is szokták nevezni.

Mint minden olajnövény, a napraforgó a nitrogén mellett megfelelő mennyiségű foszfort, káliumot és ként is igényel. A foszfor nemcsak a növekedésben játszik szerepet, hanem a szemekbe is beépül, és kiemelt funkciója van az energiaháztartásban, valamint az olaj előállításában. A napraforgó megfelelő vízháztartásának fenntartásához és az asszimilált tápanyagok termésbe történő beépítéséhez káliumra is szükség van.

Amennyiben csak a terméssel kivont kálium-mennyiséget pótoljuk műtrágyázással a megelőző ősz folyamán, akkor kálium-klorid tartalmú műtrágya is használható. Ennél nagyobb mennyiség, illetve tavaszi kijuttatás esetén a káliumot szulfát formájában tartalmazó műtrágyák egyértelműen előnyösebbek, mivel a magas kloridtartalom negatívan befolyásolja a magok olajtartalmát. A kálium-szulfát tartalmú NPK-műtrágyákkal végzett trágyázás fedezi a napraforgó 30-40 kg S/ha (75-100 kg SO3) kénszükségletét is. A napraforgónak megfelelő mennyiségű bórra is szüksége van a korai fejlődési szakaszban, amelyet bórtartalmú komplex műtrágyák mellett, lombtrágyázásal is pótolhatunk.

Mit érdemes még figyelembe venni?

  • A napraforgó a csillagbimbós állapotig veszi fel az igényelt tápanyagok nagyrészét. Ezután a legtöbb tápanyag csak átrendeződik a növényen belül, illetve a vízfelvétel folyamán kerül felhasználásra, mint a kálium.
  • A napraforgó termesztése során az igényelt nitrogénmennyiség teljes egészét vetés előtt szokás kijuttatni. A növekedés első szakaszában lép fel nagy nitrogénigény, ezért nincs jelentős hatása a termésmennyiségére a megosztott kijuttatásnak.
  • A megfelelő terméshozam: a kb. 6-7 növény/m²-es optimális növénysűrűség, és az ennek megfelelően erős, stabil, egészséges szár és levélfelület függvénye. Ehhez 50-65 kg/hektár nitrogénmennyiség általában elegendő. A magasabb nitrogénadag rontja a termés tárolhatóságát és növeli a gombafertőzésekre való hajlamot. A dús gyökérrendszer hatalmas mennyiségű tápanyagot képes felvenni, különösen a humuszban gazdag talajokon. A magas humusztartalmú talajokon a fajlagos tápanyagigényhez képest jelentősen csökkentett mértékben kell nitrogén műtrágyázni, hogy elkerüljük a fentebb említett káros következményeket. A meszezést – ahol szükséges – ősszel vagy kora tavasszal legjobb végezni. 1500  kg CaO/ha kijuttatása javasolt általában (a legjobb kalcium-karbonát formájában), de ezt a mennyiséget nem szabad túllépni, különben a talajban lekötődik a bór.

A 2018-as szántóföldi kísérleteink eredményei is jól tükrözik a vetés előtt adott NPK fontosságát – a csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest a termés 300-350 kilogrammal nőtt hektáronként, miközben az NPK- műtrágya kijuttatással csökkentettük a napraforgó talajzsaroló hatásának mértékét is.

Napraforgó kísérletek átlaga diagram

Összefoglalva:

  • A kijuttatás időpontját és mennyiségét a “Helyes Gazdasági Gyakorlat” irányelveinek és a hatályos rendeleteknek megfelelően kell megállapítani.
  • A napraforgónak a tápanyagokra a növekedési szakasz elején van leginkább szüksége, ezért a vetés előtti műtrágyázás az optimális.
  • A tápanyagok teljes mennyiségét ki lehet adni egy adagban.
  • Jól alkalmazhatók a kéntartalmú nitrogénműtrágyák (mint pl. a VARIO 23 N+30SO3) és a mészammon-salétrom (NAC 27 N). A napraforgó termesztéséhez a leginkább ajánlottak a kiegyensúlyozott tápanyag-arányú NPK-műtrágyák: COMPLEX 15/15/15 +7SO3+ZnCOMPLEX 14/10/20+10SO3) illetve a csökkentett kloridtartalmú műtrágyák (mint pl. COMPLEX SOP 12/12/17 +2MgO+12SO₃+B+Zn).
  • Közepes vagy annál jobb kálium-ellátottságú talajokon használhatók az NP-műtrágyák is (mint pl. COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn)
  • A napraforgó olajnövény, a bórellátásra különös figyelmet kell fordítani