Anivet.hu
Kosár
üres
A kosarad üres
COVID-19
Új fejési megoldás nagy telepek számára

A fejőrobotok csoportos elhelyezése rendkívül rugalmas megoldás, sokféle elrendezést tesz lehetővé, ami a nagy telepek számára új lehetőséget kínál a DeLaval VMS™ V300 és V310 fejőrobotok nyújtotta előnyök kihasználására.

Világszerte egyre inkább megfigyelhető a gazdaságok méretének növekedése. Ezzel párhuzamosan fokozott érdeklődés mutatkozik a nagy telepi környezetben is hatékony, automatikus megoldások iránt. “A DeLaval VMS™ V300 és V310 fejési rendszerek sikeres bevezetése és a fejőrobot egységek nagy teljesítménye lehetőséget biztosított arra, hogy a robotokat csoportos fejési rendszerbe szervezzük, így rugalmas automatikus fejési megoldást tudunk ajánlani a nagy gazdaságok számára.”- tájékoztatott Robert Jensen, a DeLaval európai részlegének a nagy telepek számára készült automatikus megoldásokért felelős szakembere.

“Egy robot egységen a fejések száma meghaladhatja akár a napi 200-at is. Adottak az olyan, VMS fejés nyújtotta előnyök, mint az InControl™ mobil támogatás, az InSight™ kamerarendszer és a PureFlow™ komplett tőgyelőkészítés, valamint a beépített sejtszámláló.

Mindezek ismeretében meg vagyunk győződve róla, hogy a VMS rendszer nagyszerű megoldás olyan nagy telepek számára, amelyek szívesen váltanának robotos fejésre, ugyanakkor szeretnék megőrizni a csoportos fejés nyújtotta kiszámíthatóságot.” - közölte Jensen.

Számos szempontot kell figyelembe venni új fejési rendszer tervezése esetén. “Meg kell vizsgálni a hosszú távú stratégiát, az istálló kialakítását, az állatok kényelmét és persze a személyes preferenciákat, hogy csak néhány dolgot említsünk. Nincs olyan megoldás, amely minden gazdaságnak megfelel. A csoportos VMS elrendezés ugyanakkor nagyon sokféleképpen kialakítható a gazdaságok egyedi igényei szerint, beleértve az egészen nagyokat is, mivel rugalmas és bővíthető. Érdemes azt is mérlegelni, hogy az automatikus fejés minimális fizikai munkát igényel, ami nagymértékben csökkenti a munkaerőhiány okozta nehézségeket és munkaerő költségeket.”- magyarázta Jensen.

A tejtermelési költségek legjelentősebb részét ma a takarmányozás képezi. A VMS csoportos fejési megoldással fenntartható a jelenlegi TMR takarmányozási stratégia, a fejőrobotban csak kevés csalogató abrakot kapnak az állatok, így még költséghatékonyabbá válik a takarmányozás.

“A fejőrobotok fejési teljesítménye telepenként eltérő lehet, az állatok, a telepi menedzsment, az istálló kialakítás és a fejési gyakoriság függvényében; de azt mondhatjuk, hogy körülbelül 8-9 tehén/óra/fejőrobot teljesítménnyel számolhatunk.”- állítja Jensen. „A csoportos VMS fejéshez nyolc vagy annál több fejőrobot egységet érdemes telepíteni – felső határ egyelőre sem méretben, sem teljesítményben nem mutatkozik.”

beszállítóink