Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A hazai baromfitartás helyzete napjainkban
2022.07.28
A hazai baromfitartás helyzete napjainkban

A hazai baromfitartás helyzete napjainkban

A ketrec korszakának vége

Az Európai Bizottság döntése szerint 2023-ig javasol jogszabályt a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről majd betiltásáról. A ketreces állattartás megszüntetését célzó kezdeményezés a hatodik sikeres európai polgári indítvány volt és az első, amelynek esetében az Európai Bizottság jogalkotást indított.

Az Európai Bizottság közlése szerint úgy határozott, hogy pozitív választ ad az „End the Cage Age” („A ketrec korszakának vége”) című polgári kezdeményezésre, aminek aláírásgyűjtése még 2018 szeptemberében kezdődött.

A brüsszeli testület kiemelte: ez a kezdeményezés tükrözi az etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodási rendszerekre való áttérés iránti igényt, a meglévő uniós
állatjóléti szabályok felülvizsgálattal együtt.

Míg az állatok védelmére vonatkozó hatályos jogszabályok minden haszonállatra értendőek, a ketrecben való tartásra vonatkozó szabályok csak a tojótyúkokra, a brojlercsirkékre, a kocákra és a borjakra terjednek ki. Az európai polgári kezdeményezésre adott válaszában a Bizottság kötelezettséget vállal rá, hogy 2023 végéig jogalkotási javaslatot tesz a ketrecrendszerek használatának fokozatos megszüntetésére és végleges betiltására vonatkozóan.

Természetes élettér

Az Európai Bizottság 2012. január 26-án felszólította Magyarországgal együtt 13 uniós tagországát, hogy tiltsa be a hagyományos ketreces tojótyúktartást.

A 2012. január 1-jétől az uniós irányelvnek megfelelően a tojótyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben tarthatók, ahol minden egyes tojónak 750 cm2 területet biztosítanak. A tagállamoknak 12 év állt a rendelkezésére a hagyományos tyúkketrecek felszámolására, és a megfelelő állatjóléti megoldásokkal felszerelt tartástechnológia engedélyezésére.

A jövő útja

Az új technológia lényege, hogy a tojótyúkok számára az állatjóléti előírásoknak megfelelő életteret biztosítsunk, a telep gazdaságos és hatékony működése mellett.

 

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!
Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink