Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: amit fontos tudni a villanypásztorok telepítésénél
2023.03.13
Urbán Ferenc - Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: amit fontos tudni a villanypásztorok telepítésénél

A szakértő válaszol: amit fontos tudni a villanypásztorok telepítésénél

A villanypásztoros kerítés rendszerek széles körben használhatók. Jó megoldást nyújtanak haszon- és hobbiállatok őrzésére, valamint a korszerű állattartás és legeltetéstechnika megvalósítására is. Fontos tudni, hogy a szakszerűen telepített villanypásztor rendszer nem okoz sérülést sem az állatoknak, sem az embereknek. Ezen túl alkalmazható mezőgazdasági kultúrák, gyümölcsösök, szőlőültetvények, vadaskertek védelmére, vadkár elhárítására. Az elektromos kerítés megvédi az udvarunkat, kertünket vagy mezőgazdasági területünket. Védelmet nyújt a kívülről jövő állatok kár okozásától, és saját háziállatainktól is védi kedvenc kiskertünket, virágágyásunkat, kerti tavunkat. Ha már van valamilyen kerítésünk, akkor a villanypásztor kiegészítő védelemként is nagyszerűen beválik. A jó minőségű villanypásztor rendszer szükség és igény szerint újra telepíthető és bővíthető, s a megfelelően kiépített elektromos kerítés hosszú élettartammal rendelkezik. A telepítés gyors és egyszerű, így az ügyes házigazda gond nélkül el tudja végezni.

A villanypásztor működésének elve

Nagy feszültségű (10000-13000 V) elektromos impulzus halad végig a vezetéken. Mivel néhány tized mA az áramerősség, ezért nincsen káros élettani hatása (kivétel a pacemakerrel rendelkező személyeknél). Az állat hozzáér a vezetékhez és a talajjal érintkezve zárul az áramkör. Ilyenkor egy erős, csípő áramütés „élménye” érezhető (olyan, mint amikor a járó motornál megfogjuk a gyertya pipát). A Joule érték megmutatja, hogy milyen hosszúságú vezetéket tud „ellátni” a készülék (körülbelül Joule-onként 10 km-t).

Természetesen ez függ

  • a vezeték ellenállásától (nagy ellenállás jobban „terheli” a transzformátort),
  • az aljnövényzet feldúsulásától,
  • földelés minőségétől (szárazság esetén a földelés körül locsoljuk meg a talajt),
  • az állatfaj érzékenységétől (juh esetében a vastag gyapjúréteg szigetel, ezért minimum 1,5-2 Joule-os készülék kell a legkisebb területre is, húsmarhák és vadak esetében is erősebb készüléket kell használnunk).

A karámunk legvégső pontján is minimálisan meg kell lennie a 3500 V feszültségnek.

Villanypásztor

A villanypásztor készülék kiválasztása

Amennyiben a rendszer telepítésének helyszínén van hálózati áramforrás, akkor egy 230 V-al üzemeltethető hálózati készülék választható. Ha nincs, akkor szóba jöhet kisebb területeknél a szárazelemmel müködő adapter (9V, amely nem tölthető és kb. egy legeltetési szezont, 1/2 évet üzemel), nagyobb területeknél az akkumulátorról (hetente töltést igényel) működő trafó választható. Használható duo készülék is (12V, 230V). Ilyenkor az alapgép mindig 12 V-os, melyet egy telefontöltőhöz hasonló adapterrel csatlakoztathatunk a 230 V-hoz. A villanypásztorhoz speciális munka akkumulátor használható. A gépjármű akkumulátort arra tervezték, hogy rövid idő alatt nagy teljesítményt adjon le az indításkor. Ezzel szemben a munka akkumulátor ezzel ellentétben hosszú idejű, de kisebb teljesítményű használatra való. Az akkumulátor megfelelő méretű napelemmel is tölthető, amelyet a töltésvezérlő szabályoz. Figyelembe kell venni a bekeríteni kívánt terület kerületét, valamint azt, hogy hány sorban szeretnénk a vezetéket telepíteni (ilyenkor összeadódik soronként a kerület hosszúsága). Az akkumulátor és a készülék tárolására tartódoboz használható. A nagyobb teljesítményű készülékeknél 2 „feszültség” kimenet található vagy egy kapcsolóval lehet felezni a teljesítményt (kisebb területnél használva, vagy amikor már megszokták az állatok és pihenő állapotban vannak). Digitális kijelzésűek, visszajelzik a szálszakadást, valamint GSM adapter alkalmazásával mobil telefonra is elküldik ezeket az információkat.

Az elektromos kerítés további elemei: földelő szonda, amit kb. 1 méter mélyen beszúrunk a talajba. Szükség esetén egymástól 1-1 méterre 2-3 db is elhelyezhető vagy a kerítés alján körbe vezethetünk egy horganyzott lágy huzalt és több helyen lehelyezhetünk a talajba földelő szondát. A készülék „földelés” kimenetelét és a szondát egy erre alkalmas összekötő vezetékkel csatlakoztatjuk. A készülék „feszültség” kimenetét egy erre alkalmas összekötő vezetékkel csatlakoztatjuk a felső sor vezetékhez vagy szalaghoz. A vezetéknek nem kell kört zárnia, vagyis nem kötjük újra vissza a készülékhez, mert légkébelként működik. Lovaknál szalagot használunk (10, 20, 40 mm széles) a jobb láthatóság végett, a többi állatfajnál általában vezetéket. A több sorban lévő vezetékeket és szalagokat egy erre alkalmas összekötő vezetékkel párhuzamosan összekötjük. A vezetékek és a szalagok tekercseinek a végét összekötő idomokkal csatlakoztatjuk. Összecsomózásnál szikrázna az vezeték és nem lenne megfelelő érintkezés a feszültség továbbadásához. Ha kaput iktatunk a karámba, azt a komplett kapuszettel tudjuk nyitni és zárni. Ilyenkor a kapu alatt földelő kábellel összekötjük a kapu egyik oldalán és a másik oldalán található vezetékeket, így nyitott állapotban is átjut az áram a karám többi részébe. Annyi kapuszettet használunk, ahány sorban elhelyeztük a vezetéket. A szett tartalmaz egy 5 m nyúlású rugót, kapufogót, amelyet feszültség alatt is meg lehet fogni és egy kapu akasztó szigetelőt, ami zárt állapotban továbbítja a feszültséget. Fa vagy műanyag tartóoszlopokat használhatunk. A műanyag oszlopok többféle magasságban és színben kaphatók, melyek tartalmazzák a vezeték és szalag rögzítési pontokat, a taposót (1 vagy 2), valamint a leszúró tüskét. Puha talajban 3 méterenként, kötött talajban 5-6 m-enként kell elhelyezni. A sarokpontokon és a kapuknál mindenképpen fa oszlopot használjunk, hogy kellő képen meg lehessen feszíteni a vezetéket. A huzalfeszítő lehet racsnis vagy dilatációs rugóval ellátott. Villámvédelem miatt használjunk villámhárítót a készülék védelme érdekében. A jogszabályi előírás miatt pedig több helyen függesszük ki a villanypásztor figyelmeztető táblát (nagyfeszültség). Kialakíthatunk több kisebb karámot és a szakaszkapcsolóval arra a karámra helyezzük a feszültséget, amelyikben az állataink tartózkodnak. A led soros és digitális voltmérő segít a megfelelő feszültség ellenőrzésében. A fa és fémoszlopokhoz szigetelőket használhatunk, amelyek vezetékhez, szalaghoz, szögezhető és csavarozható normál és távtartós kivitelben készülnek. A sarkoknál sarokszigetelőt használjunk. A villanypásztor dobra az őszi karám felszedésnél felcsévélhetjük a vezetéket.

Karbantartási feladatok

Az állandó vegetáció miatt csökken a védelemre felhasználható energia, ezért kaszálással távolítsuk el a túl nőtt aljnövényzetet. Az akkumulátorok szükség esetén történő töltése, esetleges cseréje szintén üzembentartói feladat.

Ha szeretne még többet megtudni a villanypásztorokról, olvassa el Hogyan válasszunk villanypásztort? című cikkünket is!

Villanypásztorhoz tartozó termékeinket keresse
az alábbi gomra kattintva: 

Megnézem

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
Kapcsolódó cikkek
beszállítóink