Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: Keltetés a baromfitartásban
2023.03.09
Urbán Ferenc Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: Keltetés a baromfitartásban

A szakértő válaszol: Keltetés a baromfitartásban

Természetes módon az tojás keltetése az a folyamat, amikor a tojást olyan környezetbe helyezik, amely lehetővé teszi a tojásban lévő embrió fejlődését és kikeltését. 

Ha tojást szeretne kikelteni, akkor követnie kell néhány egyszerű lépést:

  1. Tojás kiválasztása: válasszon egészséges és friss tojást, amely nem sérült vagy repedt.
  2. Tárolás: ha nem kívánja azonnal a tojást kikelteni, akkor tárolja szobahőmérsékleten a keltetésig. Azonban ne tárolja a tojást 10 napnál tovább és ne legyenek közvetlen napfényben vagy hőforrások közelében, mert ez károsíthatja a tojás belső tartalmát.
  3. Hőmérséklet: a tojás kikeléséhez ideális hőmérséklet 37-38 Celsius fok. A tojásokat helyezze egy inkubátorba vagy egy hőtartó helyre, amely tartja a megfelelő hőmérsékletet.
  4. Páratartalom: az ideális páratartalom 55-60% közötti.
  5. Forgatás: a tojásokat naponta legalább kétszer kell forgatni, hogy az embrió egyenletesen fejlődjön. Az inkubátorok általában automatikusan forgatják a tojásokat, de ha nincs ilyen eszköze, akkor a tojásokat manuálisan kell forgatni.
  6. Kikelés: a tojások kikelése általában 21-28 napig tart, attól függően, hogy milyen típusú madarat próbálunk kiköltetni. A tojások kikelésének jele, hogy az embrió áttöri a tojáshéjat, és kikel az inkubátorból. Ha a tojásokból kikeltek a madarak, akkor táplálja és gondozza őket a megfelelő módon, hogy egészséges és boldog madarai legyenek.

A keltetőgéppel történő keltetés számos előnnyel járhat a hagyományos módszerekhez képest. Többek között: 

  1. Nagyobb kikelési arány: A keltetőgépek általában megbízhatóbbak a tojások melegen tartásában és nedvességtartalmának ellenőrzésében, ami a magasabb kikelési arányhoz vezethet, mint amikor a tojásokat hagyományos módon keltetik.
  2. Kényelmes és kevésbé időigényes: A keltetőgépek használata egyszerűbb és kényelmesebb lehet, mint a hagyományos keltetési módszerek, amelyeket általában kézzel kell végezni és sok időt vesznek igénybe.
  3. Pontos hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás: A keltetőgépek lehetővé teszik a precíz hőmérséklet- és páratartalom-szabályozást, amely kritikus az embriók egészséges fejlődéséhez és kikeléséhez.
  4. Egységes fejlődés: A keltetőgépek biztosítják, hogy a tojások egyenletesen fejlődjenek, mivel az inkubátorok általában automatikusan forgatják a tojásokat, hogy biztosítsák az egyenletes fejlődést.

Sokféle madárfaj keltetéséhez használható, így ideálisak lehetnek azok számára, akik különböző fajokat szeretnének tenyészteni.

Összességében a keltetőgéppel történő keltetés hatékonyabb és megbízhatóbb lehet, mint a hagyományos módszerek, így érdemes lehet kipróbálni, ha tojásokat szeretne kikelteni.

Ha a keltetőgép mellett dönt, fontos, hogy az alábbi előírásokat szem előtt tartsa:

  1. A keltetőgépet friss levegőjű, huzattól sugárzó hőforrástól, nap-sugárzástól mentes helyen, 16-24 C fok hőmérsékletű helyiségben kell elhelyezni.
  2. A keltetésnél 10 napnál frissebb, 10-20 C fok között tárolt tojásokat használjunk. A tojásokat védjük a kiszáradástól, ne tároljuk huzatos helyen, legcélszerűbb tojástálcákon, hegyes végükkel felfelé berakva tárolni (felül is legyen tojástálca). Ajánlott relatív páratartalom 60-70%.
  3. A tojás alakja, nagysága is jelentőséggel bír, deformált, túl kicsi vagy túl nagy tojás rosszul kel. Tyúktojás esetében legjobb a kelési % 1,25-1,4 közötti alakindexnél (tojás hossza osztva a szélességével), 50-65 gr közötti tömegnél.
  4. A tojás legyen tiszta! Szennyezett, sérült, repedt tojást ne használjunk a keltetésnél!
  5. Lámpázással ellenőrizzük a kelés folyamatát. Először a 6-7. napon, majd a 15-16. napon lámpázzunk.
  6. A „befulladt” tojásokat vegyük ki.
  7. Az ajánlott hőmérséklet a keltetés első felében 37,8-38 C fok, a második felében 37,5 C fok, a bújtatás (utó keltetés) alatt 37,2 C fok. Tyúktojás keltetése közben a levegő relatív páratartalmának 55-60% között kell lenni. 
  8. Napjában kétszer (reggel és este) fordítsuk át a tojásokat a másik felére. Hossztengelye körül fél fordulattal. A tojásokat a rácsról nem felemelve (nehogy elejtsük), két ujjal közrefogva könnyen át lehet forgatni. (Az ujjat nedvesítsük be!) Az utolsó 3 napban (bújtatási szakasz) nem kell forgatni, napközben egyszer néhány másodpercig szellőztessünk.
Tojás tömege: Keltetési idő:
Tyúk tojás 50-60 gr 21 nap
Kacsa tojás 70-80 gr 28 nap
Liba tojás 160-180 gr 30 nap
Pulyka tojás 80-90 gr 28 nap
Gyöngytyúk tojás 40-50 gr 28 nap
Fürj tojás 10-13 gr 17 nap
Fácán tojás 25-31 gr 24 nap
Páva tojás 60-70 gr 30 nap
Pézsma (néma) kacsa tojás 60-70 gr 35 nap
Hattyú 180-200 gr 36 nap
Strucc 1400-1500 gr 42 nap
Emu 400-700 g 56 nap


Fontos megjegyezni, hogy a keltetőgépek minden típusa kicsit másképp működik, ezért érdemes elolvasni az adott inkubátor használati útmutatóját, és betartani a gyártó által javasolt utasításokat a hatékony keltetés érdekében.

A keltetés eszközei:

Keltetőgép Hu 100 Sk: 100 tyúktojásos, kézi forgatású, hungarocell házas keltetőgép.

Keltetőgép Hu 140 Sk: 140 tyúktojásos, kézi forgatású, hungarocell házas keltetőgép.

Keltetőgép Hu 100 Fsk: 100 tyúktojásos, automata forgatású, hungarocell házas keltetőgép.

Hőmérő digitális L/140mm: hőmérséklet ellenőrzésére.

Keltetőgéphez Páramérő: relatív páratartalom mérésére.

Keltetőgéphez Tojáslámpázó 230v: a „befulladt” tojások kiszűrésére.

Keltetőgéphez „bölcső”: alaphelyzetben a tyúktojás méretéhez alkalmas „bölcső” van a keltetőben. Ezzel a mérettel a páva és a pulykatojások is keltethetők. Egy méret a fürj és papagáj tojásokra, egy méret a gyöngytyúk, fácán, fogoly tojásokra, egy méret a kacsa és a pézsma (néma) kacsa tojásokra, egy méret a liba tojásokra is beszerelhető a gépekbe.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink