Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A szakértő válaszol: Mezőgazdasági infralámpa a téli állattartásban
2023.02.10
Urbán Ferenc Állattenyésztési szakreferens
A szakértő válaszol: Mezőgazdasági infralámpa a téli állattartásban

Mezőgazdasági infralámpa a téli állattartásban

A téli időjárás nagy kihívás elé állítja az állattartókat. Télen az állatokat zárt, fedett ólban kell elhelyezni, ahol védelmet kapnak a huzat és a nedvesség ellen is. Fontos, hogy az állatok helye megfelelő méretű legyen, és forgáccsal, vagy szalmával bélelve biztonságos otthont biztosítson. Ha állataink a hideg hónapokban folyamatosan a zárt térben vannak, elengedhetetlen, hogy némi fűtéssel egyenletes hőmérsékletet biztosítsunk nekik.

A kiegészítő vagy helyi fűtések ilyenkor elengedhetetlen fontosságúak. Főképp az ebben az időszakban világra jött napos baromfiknál, malacoknál, borjaknál igényel különös figyelmet a hőmérséklet. Ezen a területen hatékonyan alkalmazható a mezőgazdasági infralámpa.

Mire jó az infralámpa az állattartásban? Hogyan használjuk?

A megfelelő hőmérséklet eléréséhez fontos, amiben az állatok jól érzik magukat. Lehetőség szerint egyenletes hőmérsékletet hozzunk létre számukra. A fiatal baromfira kiváltképp rossz hatással van, ha a hőmérsékletingadozás gyakori, ezért használjunk szobahőmérőt, hogy meggyőződhessünk a fűtés hatékonyságáról. Ezt az állatok magasságába helyezzük el, körülbelül az ól közepe felé.

A baromfik esetében ennek a megfelelő klímának különös szerepe van, mivel a tavaszias hőfok mellett télen is rendszeresen tojnak. Fontos, hogy az ól ne legyen egész napfény nélkül. Juttassunk természetes fényt is élőhelyükre, és ha ez nem elég, egészítsük ki a fényforrást infralámpa segítségével.

Az infralámpa könnyen alkalmazható, de a biztonság érdekében rendszeresen portalanítani kell. Fontos, hogy ne használjuk folyamatosan, mert tűzveszélyessé válhat.

Fontos, hogy olyan infralámpát válasszunk, amely búrája alumíniumból készült kerámiafoglalattal. Elhelyezése során figyelembe kell venni, hogy megfelelő magasságba kerüljön. Körülbelül 1 méteres magasságba kell helyezni, ami alatt akár még mi magunk is kényelmesen dolgozhatunk.

A mezőgazdasági infralámpák típusai

Infralámpa vásárláskor különös tekintettel kell lennünk a búra és foglalat alapanyagára, valamint a teljesítményre.

Az AnivetDirect webáruházban kapható 2,5 és 5 méteres kábellel rendelkező búra, valamint mindkét változatban van normál és felezőkapcsolós kivitel is.

Főbb jellemzőik:

 Hagyományos infralámpa búra

 Felezőkapcsolós infralámpa búra

 A hagyományos búrákban a maximum 250W-os teljesítményű izzók használhatók.

 A felezőkapcsoló használata során a teljesítmény felezhető.

 

 A felezőkapcsolós változatokban legfeljebb 175W-os izzók csatlakoztathatók.

Mindkét típus alumínium vázzal rendelkezik (átmérő 21 cm), 6 szellőzőlyuk biztosítja a megfelelő levegőkeringést, amely növeli az infralámpa élettartamát. Akasztó lánccal vannak ellátva, melynek maximum terhelhetősége 20 kg. Termékeink TÜV-GS engedéllyel rendelkeznek, istállóban való használatra.

Fontos, hogy tartson min. 60 cm távolságot az alom és a lámpa között!

Az infra izzó piros és fehér változatban, 100, 150, 175 és 250W-os teljesítmény kategóriákban vannak forgalomban.

Jellemzői:

  • foglalat: E27,
  • színhőmérséklet: 2.800 Kelvin,
  • méret: szélesség - 125mm, hossz - 175 mm,
  • azonnali bemelegedés,
  • világítási szög: 180 fok,
  • hálózat: 220-240v AC 50-60Hz,
  • energia besorolás: E,
  • élettartalma nagyobb, mint 5.000 óra,
  • ki-be kapcsolás száma meghaladja a 20.000-et,
  • fröccsenő vízzel szemben ellenáll,
  • a foglalat és az izzó csavarral és hegesztéssel rögzített.

Nagyon masszív, formázott üvegből készült, mellyel akár 30%-os energia takarítható meg használatával a hagyományos infravörös lámpához képest.

Melegítő (infra) lámpa malacnak, baromfinak

Az infralámpa kifejezetten alkalmas az utódok melegen tartására is, valamint egészségügyi hatásai is kedvezőek. Kiváló hőátadású, közvetlenül az állat bőrét melegíti, több területen használható pl. baromfi, kismalac számára, vagy állatorvosi munka segítésére, de akár takarmány szárítására is.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink