Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Takarmány-kiegészítő alkalmazási javaslatok tojótyúkok részére
2020.10.06
Dr. Leitold József
Takarmány-kiegészítő alkalmazási javaslatok tojótyúkok részére

Takarmány-kiegészítő alkalmazási javaslatok tojótyúkok részére

Javaslatok gyengülő tojáshéj-minőségesetén

A héjminőség romlása általában a 45. élethét környékén következik be. Első jele, hogy a korábban normális felületű tojáshéj „csiszolópapír”-szerűvé válik, tapintása nem sima. Ez esetben a tojók kapjanak 5 napon keresztül 300 ml/1000 l ivóvíz adagban VITAPLAN DCP-t. Az első 5 napos kezelést követően 2 hónapig a tojók kapják a VITAPLAN DCP-t a jelzett adagban heti egy alkalommal. Ezzel az alkalmazással visszatér a tojáshéj korábbi minősége, amely hosszú időn keresztül megőrizhető. Fontos, hogy az első jelek (csiszolópapírra hasonlító felület) esetén el legyen kezdve a kezelés, ne várjunk a törött tojások megjelenéséig.

Javaslatok a nevelőházból tojóházba beólazás esetén

A beólazási stresssz negatívan befolyásolja a tojót takarmányfelvételét és teljesítményét. A nevelőházban töltött utolsó napon, illetve a tojóházba telepítést követően 2 napig a tojók 2 napig kapjanak 500 ml/1000 l ivóvíz dózisban AMINOVITAPLAN-t. Így a csökkent takarmányfelvétel esetén is biztosított a tojók megfelelő táplálóanyag ellátottsága, elkerülhető a telepítési stressz.

Javaslatok hőstressz esetére

A tojókat érő hőstressz káros hatásainak kivédésére a kritikus napokon biztosítsunk a tojóknak 250 ml/1000 l ivóvíz dózisban VITAPLAN C Oral-t. A folyékony C vitamin-készítmény 16 órán keresztül stabil az itatórendszerben, ellentétben a por alakú C-vitaminkészítményekkel, amelyek stabilitása 3-4 óráig tart. A készítmény a felnevelés és a tojástermelés során előálló bármely stressz-helyzet, betegség alkalmával javasolt a jelzett dózisban C-vitaminpótlásra.

A Vitaplan C extra a C-vitaminon felül extra ásványi sókat is tartalmaz, mely a fokozott vízivás következményeként kialakuló ásványi anyag hiányt is kivédi. Javasolt adagolása 500 g/1000 liter itatóvíz.

A Norovit thermo vitamonokat, karnitint, szelént és extra aminosavakat is tartalmaz a hőstresszes időszak csökkent termelési eredményeinek kivédésére. Adagja 500 ml/1000 l itatóvíz.

tojótyúkok

Javaslatok a felnevelés és a tojástermelés során jelentkező egyéb problémák káros hatásainak csökkentésére

A VITAPOLAN C Oral alkalmazásán kívül egyéb készítményekkel csökkenthető a tojókat érő, bármely a felnevelés vagy a termelés során környezeti stresszor hatása a következő módon:

  1. a takarmányfelvétel, a súlygyarapodás vagy a tojástermelési % csökkenésének első jeleinek jelentkezése esetén a tojók kapjanak 2 napon keresztül 500 ml/1000 l ivóvíz dózisban AMINOVITAPLAN-t. A készítmény együttesen adagolható a VITAPLAN C oral-lal. A kezeléssel biztosítható a tojók megfelelő táplálóanyag-ellátottsága és C-vitamin-ellátottsága.
  2. Amennyiben a tojók takarmányfelvétele nagy mértékben lecsökkent (betegségek esetén) a madarak kapjanak 5 napon keresztül VITAPLAN ESE készítményt 500 ml/1000 liter ivóvíz dózisban. Így biztosítható a madarak antioxidáns rendszerének megfelelő támogatása, kivédhető az oxidatív stressz káros hatása.

Javaslatok a tojók sápadtsága esetére

A tojók leromlott általános állapotának, legyengült immunrendszerének tünete a sápadtság. Ilyenkor a madarak taraja halvány, vérszegény. Sokszor gondolunk ilyen tünetek jelentkezése esetén vashiányra, azonban a baromfitápok mindig tartalmaznak elegendő vasat. A vasfelszívódás zavarai okozzák a tüneteket, illetve a csökkent termelést. A vasfelszívódás javítására a tojók kapjanak 4 napon keresztül 200 ml/1000 liter ivóvíz dózisban MAGNOPLAN-t. A készítmény Cu, illetve Mg tartalma, valamint a citromsav tartalma révén javul a takarmányban található vas felszívódása.

Javaslatok a tyúktetű által okozott káros hatások csökkentésére

A tojóházakban jelenlévő tyúktetű a vérszívás révén okozza a legfőbb károkat. A vérszívás miatt a madarak relatíve vashiányosak, vérszegények lesznek. A vérszegénység idézi elő a gyengülő takarmányhasznosítást, és az emiatt romló tojáshéj-minőséget.

A tyúktetű által fertőzött állományok teljesítményének javítására a következőket ajánljuk:

  1. A tojók kapjanak 5 napon keresztül 200 ml/1000 l ivóvíz dózisban MAGNOPLAN-t. A készítmény Cu, illetve Mg tartalma, valamint a citromsav tartalma révén javul a takarmányban található vas felszívódása.
  2. A MAGNOPLAN kezelést követően a tojók kapjanak 3 napon keresztül 500 ml/l ivóvíz dózisban AMINOVITAPLAN-t. Így extra táplálóanyagokkal tudjuk ellátni a tojókat.
  3. Az AMINOVITAPLAN kezelést követően 5 napon keresztül a tojók kapjanak 200 ml/l ivóvíz dózisban VITAPLAN DCP-t. Így D3 vitaminnal, kalciummal, foszforral töltjük fel a tojók szervezetét. A kalcium és a foszforraktárak feltöltése önmagában nem elegendő, ugyanis a kalcium- és foszforhasznosítás limitáló tényezője a D3 vitamin-ellátottság.
  4. Nor-mite alkalmazása tyűktetű fertőzöttség megelőzésére, és visszaszorítására. Egy hétig mindennap, következő héten kétnaponta, azután tartósan heti 1 napon át itatva 1 dl/1000 liter itatóvíz koncentrációban.

Javaslatok a növendékek gyenge súlygyarapodása esetén

A korszerű tojóhibridek kis testűek, azonban a felnevelés során megfelelő súlygyarapodást kell elérniük, ugyanis a beólazáskori megfelelő testsúly a hosszú hasznos élettartam záloga. Amennyiben a növendékek súlygyarapodása bármilyen okból elmarad a technológiailag kívánatostól, a madarak kapjanak 3 héten keresztül, hetente 2 alkalommal 500 ml/l ivóvíz dózisban AMINOVITAPLAN-t. A készítmény extra táplálóanyag-ellátást jelent, ami csökkent takarmányfelvétel esetén is biztosítja a megfelelő súlygyarapodást.

A kezelés kiegészítéseként az AMINOVITAPLAN adagolást követően, a 4. héten a madarak kapjanak 5 napon keresztül VITAPLAN DCP-t 500 ml/l ivóvíz dózisban. Így D3 vitaminnal, kalciummal, foszforral töltjük fel a tojók szervezetét.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink