Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Hogyan ápoljuk a lovak patáját télen?
2024.02.06
Fülöp-Nagy Alexandra
Hogyan ápoljuk a lovak patáját télen?

Hogyan ápoljuk a lovak patáját télen?

Lovasok körében ismert a mondás: A lónak öt szíve van. Nem is kérdés tehát, hogy a lovak lábának egészsége különösen fontos. A legnagyobb mechanikai hatásnak kitett rész a talajjal érintkező kemény szarutok, a pata. A paták rendszeres ellenőrzése és ápolása sok súlyos, akár életet veszélyeztető sérülés, fertőzés megelőzését teszi lehetővé.

Télen a hideg és a nedves, sáros környezet okozhat különböző pataproblémákat. A nedves talaj és a sár könnyen elősegítheti a baktériumok és gombák elszaporodását a nyírbarázdákban, ami később nyírrothatdáshoz, tályogok kialakulásához vezethet. A hideg, csapadékos évszak együttes hatása, hogy a szaru könnyebben repedezik. A hosszanti repedések befolyásolhatják a ló lovagolhatóságát is.

Mik a leggyakrabban előforduló pataproblémák?

Nyírrothadás: a nyírrothadás, más néven thrush, egy olyan bakteriális vagy gombás fertőzés, amely általában a nyírbarázda sarokhoz közel eső részén alakul ki. A nedves, sáros környezet kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezek a mikroorganizmusok elkezdik lebontani az élő szövetet, és az ebből kialakuló bomlástermékek okozzák a fertőzésre jellemző rothadó szagot.

Megelőzéséhez fontos a lovak helyének lehető legszárazabbon és tisztán tartása, a rendszeres ellenőrzés, valamint nyírápoláshoz ajánlott szerek használata, például fakátrány.

Fertőzés esetén az állatorvos és a patkolókovács együttes munkája segíthet megoldani a problémát. Fontos a terület szárazon és tisztántartása, emellett szükség lehet antibiotikus szerek használatára is.

Fehérvonal betegség: a fehérvonal betegség vagy fehérvonal gyulladás olyan állapot, amelyben a fehérvonal (az a terület, ahol a paták talpa találkozik a paták falával) sérül vagy gyulladt. Ez a betegség gyakran a rossz minőségű talajon vagy túlzott terhelés hatására alakul ki. A kezelés magában foglalhatja a sérült területek tisztítását, a talp megfelelő alátámasztását és a gyulladás csökkentését célzó terápiát.

Csüdsömör: a csüdsömör egy bőrgyulladással járó állapot a csüdhajlatban, mely főleg a hátsó lábakon jelentkezik. A betegséget baktériumok, gombák és rühatkák okozhatják. A nedvesség és más tényezők, például trágyalé, vegyszerek, valamint a bőr sérülései is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A kezeletlen csüdsömör súlyos állapotot okozhat, beleértve a fájdalmat, sántaságot.

Patatályog: a patatályog olyan állapot, amelyben genny vagy gennyzsákok képződnek a patákban, általában a patafal alatt. Általában mechanikai sérülés következménye, mely elfertőződik és súlyos fájdalmat és sántaságot okoz a lónak. A kezelés általában a tályogok kitisztítását és antibiotikum-kezelést foglal magában.

Patairha gyulladás: a patairha gyulladás, más néven laminitisz, egy olyan állapot, amelyben a patairha (a pata belső szerkezete) gyulladt és megduzzadt. Ez a betegség súlyos fájdalmat és sántaságot okozhat, és hosszú távon akár a paták deformálódásához is vezethet. A kezelés magában foglalhatja a ló kényelme érdekében alkalmazott fájdalomcsillapítást és más tüneti kezeléseket, valamint a gyulladás hátterében álló okok kezelését.

Hogyan kell megfelelően ápolni a ló patáját a téli hónapokban a víztartalom megőrzése érdekében?

Rendszeresen tisztítsa meg a lovak patáit a sár és egyéb szennyeződések eltávolításához. Ez segít megelőzni a nedvesség felhalmozódását és csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát. A tisztítás után alaposan szárítsa meg a patákat. Használjon jó minőségű patabalzsamot, patazsírt vagy pataolajat a paták hidratálására és védelmére. Keressen olyan termékeket, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, és segítenek megőrizni a paták nedvességtartalmát. Kováccsal egyeztetve fontolja meg, szükség van-e télen patkóalátét, hókivető használatára. A lovak patáinak egészségét belsőleg is megtámogathatjuk biotin tartalmú takarmánykiegészítőkkel.

Hogyan segíti a biotin a paták egészségét?

A biotin, vagy más néven B7-vitamin, fontos szerepet játszik a ló patájának egészségében és állapotában. A biotin hozzájárulhat a paták erősségéhez és integritásához azáltal, hogy részt vesz a következő folyamatokban:

  1. Keratin képződés: a biotin szükséges a keratin nevű fehérje képződéséhez, ami az alapvető építőköve a paták struktúrájának. A keratin fontos szerepet játszik a paták rugalmasságában és ellenálló képességében.
  2. patasejtek fejlődése: a biotin hozzájárulhat a patasejtek egészséges fejlődéséhez és működéséhez, ami fontos a paták megfelelő növekedéséhez és regenerációjához.
  3. fényes, egészséges külső: a megfelelő mennyiségű biotin bevitel segíthet abban, hogy a ló patái egészségesek és ápoltnak tűnjenek, és hozzájárulhat a paták egészséges megjelenéséhez és fényességéhez.

A biotin hatásának kifejtéséhez rendszeres, hosszú távú adagolás szükséges annak érdekében, hogy a kívánt eredményeket elérjük. Fontos azonban megjegyezni, hogy a biotin önmagában nem minden pataproblémát old meg, és az egészséges paták fenntartásához más fontos tényezők, például megfelelő táplálkozás, rendszeres ápolás és megfelelő környezeti feltételek is szükségesek.

Mire figyeljünk a pataápoló balzsamok összetételénél?

A lovak patájának ápolásához olyan patakrémet érdemes választani, amely megfelelően hidratálja és táplálja a patát, valamint védi azt a környezeti hatásoktól és sérülésektől. Fontos, hogy a kiválasztott patakrém elsősorban természetes összetevőket tartalmazzon. A legfontosabb összetevők közé tartozik például a lanolin, vagy kókuszolaj, amelyek segítenek hidratálni és lágyítani a patát, így megakadályozva annak kiszáradását és repedezését. A teafaolaj antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet megelőzni a fertőzéseket és a gombásodást a patán. Aloe vera kivonatok nyugtató hatásúak lehetnek a bőrre, és segíthetnek enyhíteni a gyulladást és irritációt.

Patkolni vagy nem patkolni?

A téli időszakban sok hobbiló vagy pihentetett sportló gazdája úgy dönt, leveteti a patkót a tavaszi szezon kezdetéig. A sáros, csúszós talaj megnöveli a patkolt lovak sérülésének kockázatát. A hó fedte felületek is veszélyesek hókivető használata nélkül, ugyanis a hó kemény labdává tapadhat össze a patkón belül, ami szintén sérüléshez vezethet.

Ugyanakkor csak akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha hosszabb távra tervezünk. A talpi szarunak idő kell, míg megszokja a mezítlábas állapotot, és ismét eléggé megvastagszik ahhoz, hogy patkó nélkül is kényelmesen járjon lovunk bármilyen talajon. Pár hónap regeneráció alatt viszont javulhat a lábvégek keringése, a szaru minősége.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink