Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Tudta? A lovaknak 5 "szíve" van
2022.10.18
Nagy Alexandra
Tudta? A lovaknak 5 "szíve" van

Tudta? A lovaknak 5 "szíve" van

Sokkolónak hathat a fentebbi állítás, hisz köztudott, hogy az emlősök keringéséért kivétel nélkül egy négyüregű szív felel, két pitvarral és kamrával. A tintahalak esetében gyakorta feljön érdekességként, hogy három szívvel rendelkeznek, de állattanilag egészen távol állnak az emlősöktől.De vajon a lovaknak tényleg 5 szívük van? Írásunkból most kiderül!

Ötszívű lovak csak a mesékben és a science-fiction-ökben létezhetnének, de a bejegyzés címe ettől független nem áll távol a valóságtól.

Míg az emlősök többségénél az izmok segítenek a vér szívbe történő visszapumpálásában, addig a lovaknál ez teljesen másképp működik.
Esetükben a pata szívhez viszonyított helyzete, és az állat vékony lábai miatt szükség van egy plusz pumpáló mechanizmusra, amit a pata egy fontos része, a nyír lát el. A nyír kiterjedt vénahálózata pumpaként működve juttatja vissza a vért a lábon felfelé, egészen a szívig. A láb vénáiban lévő egyirányú billentyűk pedig megakadályozzák, hogy a felfelé áramló vér visszajusson a patába.
Minden alkalommal, amikor az állat leteszi a lábát, a vénák megnyílnak, és a ló saját súlyának köszönhetően visszakényszerítik a vért a lábon felfelé. Mikor a láb terhelés alá kerül, a pata rugalmas felépítésének köszönhetően szétterül, a talpi ív laposabbá válik, a sarkak pedig távolabb kerülnek egymástól. A megnövekedett átmérőnek köszönhetően, a patacsont pedig lejjebb süllyed a szarutokban. Miközben a nyír laposabbá válik, a vér a fal irhájában összpontosul. A terhelés megszűnésével pedig megnő a nyomás, a vér kipréselődik és megindul az elsődleges keringést működtető szervhez, a szívhez.
 
Ennek következtében az istállóban tartott ló vérkeringése nem hasonlítható össze a szabadon mozgó lóéval.
Juhász Beáta – Pataápolási munkák

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink