Kína sertésállománya 2020-ban 31 százalékkal nőtt, ami az afrikai sertéspestis pusztítása és csaknem a teljes állomány felszámolása után jó kezdésnek ígérkezett. Az utóbbi időben azonban a sertésorbánc és a fiatal malacokra különösen veszélyes fertőző-hasmenés (PED) a korábbi éveknél gyakrabban üti fel a fejét az országban, ami erősen akadályozza a kínai sertéshús-termelés helyreállítását – írja az agriculture.com.

Az orbánc és a sertések fertőző hasmenése akadályozza a kínai sertésállomány gyors feltöltését.

A betegségek a legrosszabkor ütötték fel a fejüket (a kép illusztráció) 

A Rabobank pekingi kirendeltsége emellett még száj- és körömfájás kitörésről is beszámolt. A betegségek gyakori fellépése a lehető legrosszabb időpontban jelentkezett, mivel meghiúsította a kínai húsipar gyors talpra állását, és ez a fertőzési hullám, az elhullásokkal együtt felverte a sertéshús, valamint az élősertések árát. Utóbbi jelenleg különösen magas szintre, kilónként 36 jüanra (5,57 dollárra) emelkedett, ami az afrikai sertéspestis előtti árnak a háromszorosát jelenti.

Kínai kormányzati forrásokból kevés hír jelent meg az orbánc és PED fertőzésekről, elemzők és sertéstartók viszont sokat foglalkoznak velük. A betegségek által kiváltott állománycsökkenés a malacárakban is erősen érezteti a hatását, mivel a 6 kilós malacok ára az októberi 750 jüanról januárig 1.200 jüanra, sőt Jiangsu déli tartományban 1.400 jüanra szökött fel.

Kép forrása: Image by aleksandarlittlewolf on Freepik