Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Hírek
Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken
2021.05.19
15:06
Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken

Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon, így a vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, és sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást – jelentette ki a közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István agrárminiszter.

am_vetesek_allapota_kep_20210517
Fotó: Fekete István

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon állt, ennek alapján ezeknél a növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. A szója vetése is nagyot haladt előre az elmúlt héten, így országosan a szója vetésének készültsége 84 százalékra emelkedett. A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földekbe – sorolta a miniszter.

Nagy István elmondta: az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a  növények megfelelő fejlődése érdekében további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repcék is jó képet mutatnak, bár a hűvös idő miatt elhúzódott a virágzásuk.

A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket. Az elérhető információk alapján a 2021-es terméskilátásokkal kapcsolatban idáig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné – összegezte az agrártárca vezetője.

Hasznosnak találta cikkünket?
Blog
Baromfi
Szarvasmarha
Sertés
Minden más
beszállítóink