Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Hírek
Újranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb kör
2021.04.20
12:21
Újranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb kör

Újranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb kör

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása

A Felhívás célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó tevékenységek támogatásán keresztül. A támogatás különösen az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti elő.

1. RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2,5 milliárd forint.
A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 476 db.

2. TÁMOGATÁS MÉRTÉKE, ÖSSZEGE

A) Egyösszegű átalány formájában, két részletben nyújtható támogatás.
B) Igényelhető támogatás: 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.

3. TÁMOGATÁST IGÉNYLŐK KÖRE

Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be:
Őstermelők, vagy mikro vállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek, amennyiben megfelelnek az alábbi feltételeknek:
a) őstermelők és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók esetén életvitelszerű tartózkodási helye, szociális szövetkezet esetén pedig bejegyzett székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt, amelyet a működtetési időszak végéig fent kell tartania, és
b) legfeljebb mikro vagy kisvállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelő, aki/amely igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb a 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból. Az üzemméret megállapítása szempontjából a 275,25 forint/euró árfolyammal számolt 2010. évi STÉ adatok az irányadók.

4. TERÜLETI KORLÁTOZÁSOK

A projekt kizárólag a Vidékfejlesztési Programban megahatározott vidéki térségekben valósítható meg!
Vidéki térségnek minősül a 6. prioritás alkalmazása szempontjából az a település, ahol közigazgatási jogállástól (város/község) függetlenül:
• a népesség 10 ezer főnél kevesebb;
• 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei;
• nem jogosult a fenti jellemzők ellenére sem: Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó települések.
A támogatást igénylő életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági szociális szövetkezet esetén pedig annak székhelye a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt.

5. ÖNÁLLÓAN TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK
A felhívás keretében az alábbi, kötelezően megvalósítandó tevékenységek támogathatóak önállóan:
- A támogatást igénylő az üzleti tervben vállalja, hogy legkésőbb a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 eurót, vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.

6. A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE

A projekt megkezdése A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam
Fenntartási kötelezettség
Támogatás a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető.
A projekt megvalósítását a benyújtást követő napon a támogatást igénylő saját felelősségére megkezdheti. A támogatást igénylő projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolása benyújtásának végső határideje a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 48. hónapot követő év június 15-e. Jelen felhívás esetében nem releváns.

7. ELŐLEG, ÖNERŐ, BIZTOSÍTÉKOK

Jelen Felhívás esetében nem relevánsak.

8. BENYÚJTÁS HATÁRIDEJE, MÓDJA

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2021. április 06. napjától 2021. december 17. napjáig van lehetőség.

Támogatási kérelmet kizárólag az ügyfélazonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be a www.mvh.gov.hu elektronikus felületén.

Újranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb körÚjranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb kör

Hasznosnak találta cikkünket?
Blog
Baromfi
Szarvasmarha
Sertés
Minden más
beszállítóink