Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Antibiotikumok kiváltása a csirkenevelésben
2020.10.06
Antibiotikumok kiváltása a csirkenevelésben

Antibiotikumok kiváltása a csirkenevelésben

Interjú dr. Zsoldos Istvánnal baromfi szakértővel – Phylaxia Labor, Veszprém

Dr. Tilly Péter

Több telepen sikerült eljutnunk odáig, hogy megfelelő takarmánykiegészítők használatával teljesen antibiotikum mentesen fel tudjuk nevelni az állományokat.

A bakteriális fertőzések közül leggyakrabban az E. coli fertőzés okoz gondot, majd pedig – idősebb életkorban – a clostridium okozta elhalásos bélgyulladás. A vírusos betegségekkel szemben a keltetőben illetve a telepen vakcinákkal védekeznek, azonban baromfi számára nem érhető el E. coli vakcina.

Mit tudtok adni a napos csirkének a coli fertőzés ellen?

Lakto Immuno Vital nevű takarmány kiegészítőt itatunk folyamatosan napos kortól 10 napos korig, majd pedig hetente kétszer. A ké-szítmény ötféle úton fejti ki kedvező hatását.

Kétféle probiotikum törzset tartalmaz, emel-lett élesztő sejtfal kivonatot. Az utóbbiban jelentős mennyiségű a béta-glükán – ezt manapság az egyik leghatékonyabb immu-nerősítőnek tartják az állatgyógyászatban és humán vonalon egyaránt.

Az élesztő sejtfalából származik a mannán- oligoszacharid is, amely háromféle biológiai tulajdonsággal rendelkezik: nagy felületén megköti a méreganyagokat (mikotoxinok), prebiotikus hatása révén a káros bélbaktéri-umokat gyéríti, továbbá a jótékony bélflóra éltető eleme.

Ennek az ötféle biológiai hatásnak az eredője, hogy nem szükséges antibiotikum, gyakorlatilag nem jelenik meg az első 10 napban a coli.

Napról-napra jobban korlátozzák az antibi-otikumok használatát – de a Lakto Immuno Vitallal mi már arra a helyzetre is felkészültünk, ha teljesen megtiltanák.

Mekkora kiesések jelentkeznek a Lakto Im-muno Vitallal kezelt állományokban?

Az első 10 napra 2% keltetői szavatosságot szoktak adni, de ezt a 2%-ot nem feltétlenül kell „kihasználni”. Ha nem túl sok a kelésgyen-ge csirke, a Lakto Immuno Vital itatásával 1% körüli szinten tartható a kiesés.

Ha antibiotikumot használunk, akkor is elérhető hasonló eredmény, viszont akkor a gyengébb állatok is életben maradnak – kvázi fenntartunk olyan selejtet, amely nem kívánatos nekünk.

A Lakto Immuno Vital nemcsak a megbete-gedések számát csökkenti, hanem közben erősíti is az állományt. Az ötféle biológiai hatással jelentősen több támogatást adunk a madárnak, mint egy antibiotikumos kezeléssel.

És mi a helyzet az elhalásos bélgyulladással?

Az elhalásos bélgyulladás később szokott jelentkezni, a harmadik hétnek a betegsége. A clostridium is béllakó, akkor okoz fertőzést, ha valamilyen gyengítő tényező van jelen.

Ez pedig a 20. nap körüli takarmányváltás, a nevelő 1-ről a nevelő 2-re való áttérés. Ilyenkor megelőzésként 3 napig kapják a csirkék a Lakto Immuno Vitalt. A coli kapcsán leírt mechanizmussal hatékony lesz az elhalásos bélgyulladás megelőzésére is.

Hány %-ra lehetett visszaszorítani a keze-léssel a bélgyulladást?

Ha jók a körülmények – és ehhez hozzátartozik a jó takarmány is – akkor teljesen kiesés-mentesen lehet felnevelni az állományt, nem jelentkezik clostridium miatti elhullás. Ha mégis megjelenik – például, ha szubklinikai kokcidiózis is jelen van – akkor természetesen adni kell antibiotikumot. Tehát nem arról szól a dolog, hogy soha nem használunk antibiotikumot, de alapból és megelőzés céljára semmiképpen.

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink