Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Kedvelt baromfifajták
2024.02.20
Nagy Alexandra
Kedvelt baromfifajták

Kedvelt baromfifajták

Vidéken, kisebb falvakban és városok környékén élők számára nem is olyan meglepő, hogy a szomszéd néni udvarán hajnalban kukorékol a kakas, vagy disznó vágást tartanak. Napjainkban ismét egyre nagyobb teret hódít magának ez a múltból eredő, mindennapi megélhetést biztosító szokás, a „hobby farming”. Magyarországon a hobby farming egyre népszerűbb, bár még mindig kisebb az elterjedtsége, mint például az Egyesült Államokban vagy más fejlett országokban. 

A saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök és a háztáji állattenyésztés során előállított hús, tojás sokkal frissebb és egészségesebb lehet, mint a boltban kapható változatok. Az emberek közelebb kerülhetnek a természethez, jobban megismerhetik a növények és állatok világát, ami sokak számára kikapcsolódást jelent a mindennapi élet során. A háztáji gazdálkodás lehetőséget ad arra, hogy az emberek csökkentsék ökológiai lábnyomukat, helyi és fenntartható élelmiszereket állítsanak elő, valamint komposztálással, víztakarékossággal és más fenntartható gyakorlatokkal járuljanak hozzá a környezet védelméhez.

Cikkünkben most a hazánkban legkedveltebb baromfifajtákat vesszük sorra, hiszen a hobby farming egyik leggyakrabban tartott haszonállata a baromfi. 

Melyik a legnépszerűbb baromfifajta?

A háztáji gazdaságokban általában olyan baromfifajokat tartanak, amelyek könnyen kezelhetők, jól alkalmazkodnak a kisebb területekhez, és számos egészséges és tápláló termék előállítására képesek.

  1. A tyúkok az egyik leggyakrabban tartott baromfifaj a háztáji gazdaságokban. A tojásuk és a húsuk is kedvelt, és számos fajtájuk közül lehet válogatni aszerint, hogy milyen célból tartják. A legnépszerűbbek a tojást termelő tyúkfajták, mint például a hagyományos házityúk vagy a Rhode Island Red.
  2. A kacsák tartása is gyakori. Nagyon jó tojást termelnek, és a kacsahús is népszerű, mivel ízletes és tápláló.
  3. A libák is hasonlóan népszerűek. A libatojás és a libahús is keresett, és a liba akár rovarirtóként is szolgálhat a kertben.
  4. Bár nagyobb helyet igényelnek és lassabban nőnek, a pulykák szintén népszerűek a háztáji gazdaságokban. A pulykahús és a pulykatojás keresett termékek, különösen az ünnepek idején.
  5. A fürjek kis méretűek és könnyen kezelhetők, ezért ideálisak lehetnek kisebb udvarokhoz. A fürjtojások igen népszerűek, mivel ízletesek és rendkívül táplálóak.

Melyik a legelterjedtebb baromfifajta?

A legelterjedtebb baromfifaj Magyarországon valószínűleg a háztáji tyúkfajták közül a kereskedelmi tojástermelésben és a hús előállításában leginkább alkalmazott hibrid tyúkfajták. Ezek a fajták olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ideálissá teszik őket nagyobb mennyiségű tojás vagy hús előállítására egyaránt.

A hibrid tyúkfajták jó tojástermelők, gyorsan növekednek, ellenállóak a betegségekkel szemben és ráadásul nagyon barátságosak.

Ezek a tulajdonságok nagyon vonzóvá teszik őket nem csak a kereskedelmi baromfitenyésztők, de a háztáji gazdálkodók számára egyaránt. Ezek a hibrid fajták gyakran keresztezés eredményeként jönnek létre, és kifejezetten a termelési teljesítmény optimalizálására tervezik őket.

Kedvelt baromfifajták

Melyik a legtöbbet fogyasztott baromfi?

A legtöbbet fogyasztott baromfifaj Magyarországon valószínűleg a csirkehús. A csirkemell, comb és egyéb részek széles körben elérhetőek a boltokban és piacokon, és általában kedvező áron kaphatóak, ami vonzóvá teszi a fogyasztók számára. Viszonylag alacsony zsírtartalommal rendelkezik, ami fontos szempont lehet azok számára, akik egészséges étrendet kívánnak követni. A csirkehús sokféle ételhez felhasználható, és könnyen kombinálható különböző ízekkel és fűszerekkel, így változatos étkezési lehetőségeket kínál. Jó fehérjeforrás, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például B-vitaminokat és ásványi anyagokat, gyorsan elkészíthető.

Melyek a hagyományos magyar baromfifajták?

Számos hagyományos magyar baromfifajta létezik, amelyek közül néhányat az ország sajátos gazdasági és kulturális környezete alakított ki.

Ezek közül néhány közismert magyar baromfifaj:

Magyar parlagi fürj (Coturnix coturnix hungarica): ez a magyarországi fürjfajta a legelterjedtebb és legismertebb. Különleges a színezete és a kisebb mérete miatt.

Magyar kacsa (Anas platyrhynchos domesticus): a Magyarországon tenyésztett kacsák közül a magyar kacsa kiemelkedő. Egyik fajtája, a Magyar Kék, különleges színével és húsának kiváló minőségével híres.

Magyar tyúkfajták: számos hagyományos magyar tyúkfajta létezik, amelyek közül néhányat a különleges színeik, tollazatuk vagy termelési tulajdonságaik miatt ismernek. Néhány példa közé tartozik a Bácskai Tömeges, a Jászsági Kék vagy a Fehér Fajtaközi.

Magyar libafajták: Magyarországon is kedvelt a libatenyésztés, és néhány hagyományos magyar libafajta létezik, például a Magyar Toulouse liba.

Milyen eszközök szükségesek a házi baromfitartáshoz? 

A házi baromfitartáshoz szükséges eszközök változhatnak attól függően, hogy milyen típusú baromfit tervezel tartani, és hogy milyen mértékben szeretnél foglalkozni velük.

Általánosságban azonban a következő alapvető eszközökre lesz szükség:

Tyúkól vagy baromfiól: biztonságos búvóhely az állatok számára. Lehet egy egyszerű, nyitott kifutó vagy egy zártabb, tetős tyúkól.

Tojófészek: ez egy olyan hely, ahol a tyúkok tojást rakhatnak. Általában fából készül, és kényelmes helyet biztosít a tojásoknak.

Baromfi etetők és itatók: fontos biztosítani a baromfi számára megfelelő táplálékot és friss vizet. Számos típusú etető- és itatótartály létezik a baromfi számára.

Alom: a fészekbetét vagy alom segít tisztán tartani a tyúkfészkeket és kényelmes helyet biztosít a tojásoknak. Jó választás lehet a szalma vagy a forgács.

Gyógyszerek és egészségügyi eszközök: fontos biztosítani a megfelelő egészségügyi ellátást a baromfi számára, ideértve a paraziták elleni kezeléseket, vitamin készítményeket.

Baromfiháló: ha a területeden ragadozók vannak, fontos megfelelő biztonsági intézkedéseket hozni, például baromfihálót vagy villanypásztorrendszert felállítani.

Mik a Magyarországon előforduló leggyakoribb baromfi betegségek?

Magyarországon, mint más országokban is, számos olyan betegség létezik, amelyek befolyásolhatják a baromfiállomány egészségét és termelését. Néhány ilyen leggyakoribb baromfi betegség közé tartozik:

Newcastle-kór (Newcastle Disease): ez egy nagyon fertőző vírusos betegség, amely különféle madarakat, beleértve a baromfikat is, érinthet. A betegség súlyos légzőszervi és emésztőrendszeri tüneteket okozhat, és akár halálos is lehet.

Madárinfluenza (Bird Flu): ez egy másik nagyon fertőző vírusos betegség, amely a baromfikat is érintheti. Az aviáris influenza tünetei közé tartozhatnak a légzőszervi problémák, az ismétlődő tojástermelés vagy a hirtelen nagy számú elhullás.

Baromfi leukózis (Avian Leukosis): ez egy retrovírus okozta betegség, amely különféle tüneteket okozhat, beleértve a daganatos elváltozásokat is a belső szervekben.

Bakteriális fertőzések (pl. E. coli, Salmonella): különféle baktériumok okozhatnak fertőzéseket a baromfiállományban, amelyek tünetei közé tartozhatnak a hasmenés, a gyengeség és az étvágytalanság.

Coccidiosis: ez egy olyan parazitafertőzés, amely a bélrendszert érinti, és gyakran a fiatal állatokat érinti. A coccidiosis tünetei közé tartozhatnak a hasmenés, a súlycsökkenés és az általános gyengeség.

Ahogy cikkünk elején is írtuk, a hobbyfarming Magyarországon egyre népszerűbb tevékenység. Lehetővé teszi a városi emberek számára is, hogy közelebb kerüljenek a természethez és saját élelmiszereket állíthassanak elő. Ez a gazdálkodás kisebb területeken zajlik, akár panellakásban is megoldható. Ideális tevékenység lehet azok számára, akik szeretnének saját zöldségeket termeszteni, baromfitó vagy más kisebb haszonállatokat nevelni. Ez fenntartható életmódot biztosít, ráadásul egy kiváló hobbitevékenység is lehet azok számára, akik szeretnek minél környezetkímélőbb módon táplálkozni. 

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink