Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Mit tegyek a madártetű atka ellen?
2023.08.18
Mit tegyek a madártetű atka ellen?

Mit tegyek a madártetű atka ellen?

Alig 12-15 éve terjedt el Európa-szerte a madártetű atka fertőzés a baromfitenyésztéssel és tojástermeléssel foglalkozók körében. Olvassa el, mit tehet ellene!

Mi a madártetű atka? 

A madártetű vagy másnéven tyúktetű atka (Dermanyssus gallinae) egy mikroszkopikus méretű rovar, amely a madarak tollazatában élősködik. Ezek az atkák általában a tyúkok, kacsák, galambok és más szárnyasok testén élősködnek és vérüket szívva táplálkoznak.

Súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatot jelentenek, mivel a folyamatos vérszívás miatt a madarak legyengülhetnek, csökkenhet a tojáshozam. Emellett a madártetű atka emberre is veszélyes, csípése irritációt, bőrgyulladást okozhat. 

A tyúktetű atka elleni védekezés és irtás érdekében fontos az állatok rendszeres ellenőrzése, az élőhely tisztán tartása és megfelelő higiéniai intézkedések betartása. Ha a madaraknál atkára utaló jeleket észlelnek, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy a megfelelő kezelést és irtást időben el lehessen végezni.

Mi okozhatja? 

A madártetű atka fertőzését általában madarak közvetítik. Ezek az atkák a madarak tollazatában élősködnek, és többféle módon terjedhetnek:

  1. Madarak közvetlen érintkezése: a madarak közötti közvetlen érintkezés során az atkák könnyen átugranak egyik állatról a másikra. 

  2. Fészkek és környezet: a madártetű atkák a madárfészkekben, madarak közelében lévő környezeti tárgyakon, például gubókban, ketrecben vagy ólban is fennmaradnak. Amikor egy új madár belép a fertőzött területre, az atkák könnyen átterjedhetnek rá. 

  3. Emberek által: bár a madártetű atkák főleg madarakon élősködnek, előfordulhat, hogy emberek is érintkezésbe kerülnek velük, például madártenyészetekben vagy mezőgazdasági környezetben. 

Mi a különbség a madártetvek és a madáratkák között?

A madártetvek és a madártetű atkák két különböző csoportba tartozó paraziták, és bár mindkettő a madarak tollazatában élősködik, jelentős különbségek vannak közöttük.

  1. A madártetvek vagy "Mallophaga" egy rovarcsoport, amely a madarak testfelületén élősködik, és a tollakon, tollak között vagy a madár testének más részein tartózkodik. Ezek a tetvek szívó-szúró szájszervvel táplálkoznak, és a tollak között élnek. Könnyen észrevehetőek lehetnek. Általában a tollazatban található elhalt bőrsejtekkel, tollszövettel és egyéb szerves anyagokkal táplálkoznak, nem szívnak vért.

  2. A madártetű atkák vagy "Dermanyssus gallinae" egy atka (Arachnidák osztálya) faj, amely szintén a madarak tollazatában élősködik. Sokkal kisebbek és nehezebben észrevehetők, mint a madártetvek. A madártetű atkák vérrel táplálkoznak, ami miatt a madarak legyengülhetnek, vérszegénység alakulhat ki, csökkenhet a termékenységük, és más egészségügyi problémák is előfordulhatnak.

Madártetű atka

Megtelepednek-e a madáratkák az embereken?

Habár ezek az atkák főként madarak tollazatában élnek, bizonyos körülmények között az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Ha az ember érintkezik madártetű atkákkal fertőzött állattal vagy felülettel, az atkák átugorhatnak rá is. A vérszívás során irritációt és viszketést okozhatnak a bőrön. Csípésük allergiás reakciót vagy bőrproblémákat okozhat. 

Tünetei lehetnek:

  1. viszketés,
  2. kiütések,
  3. bőrpír
  4. vagy más bőrreakciók. 

Bár ritkán fordul elő, a madártetű atkák fertőzést okozó kórokozókat is terjeszthetnek. Ezért, ha fertőzött madarakkal vagy fertőzött területen dolgozik valaki, a megfelelő higiéniai intézkedések betartása kiemelten fontos.

Hogyan ismerjük fel a madártetű atka fertőzöttséget?

A madártetű atka fertőzés súlyossága változó lehet, de nem feltétlenül vezet a madár halálához.

Az alábbi tünetek tyúktetű atka fertőzöttségre utalhatnak:

  1. Állandó nyugtalanság: az atkák vérszívása folyamatos irritációt, állandó viszketést okoz, ami miatt a madarak nyugtalanok, nem tudnak pihenni.
  2. Tollvesztés és rossz tollállapot: az atkák táplálkozása és a viszketés miatt a madarak idővel tollvesztést és rosszabb tollállapotot mutathatnak.
  3. Irritált bőr: A madarak bőre vörös vagy irritált lehet a vérszívás és a viszketés miatt.
  4. Vérszegénység és gyengeség: az intenzív vérszívás miatt vérszegénység alakulhat ki, ami gyengeséghez, csökkent aktivitáshoz vezethet.
  5. Éjszakai aktivitás: a madártetű atkák éjszaka aktívak, ez megzavarhatja a madarak nyugodt éjszakai pihenését, ami a tojás- és hústermelő képességük csökkenéséhez vezethet.
  6. Fészekben vagy környezetben látható atkák: a madarak fészkeiben vagy a környezetben észlelt atkák, vagy azok vörös, sötét színű szennyeződései jelezhetik a fertőzést.

Mennyi ideig élhetnek atkák egy tyúkólban?

A madártetű atkák túlélési ideje környezeti tényezőktől és a rendelkezésre álló tápláléktól függ. Általában viszonylag rövid életűek, de a megfelelő körülmények között képesek túlélni egy ideig. A magas páratartalom és meleg hőmérséklet kedvez az atkák túlélésének és szaporodásának, míg hidegebb hőmérséklet és alacsonyabb páratartalom csökkentheti életben maradási esélyeiket.

Hogyan lehet megszabadulni a madártetű atka fertőzéstől?

A madártetű atka fertőzés általában nem szűnik meg önmagától, és ha nem kezelik, súlyos egészségügyi problémákat okozhat, az atkák száma nőhet, ami az egész állományt veszélyezteti.

A madártetű atka elleni harc időtartama változó lehet, és számos tényezőtől függ, beleértve a fertőzés súlyosságát, a megfelelő kezelési módszereket és a felhasznált eszközöket. A kezelés időtartama néhány naptól akár hetekig vagy hónapokig is terjedhet. Fontos, hogy a hatékony és gyors kezelés érdekében azonnal kell cselekedni.

A fertőzés gyors felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. A madarak környezetét tisztán kell tartani, és el kell távolítani az elhalt tollakat, a szerves anyagokat és más potenciális táplálékforrásokat. Az állatorvos által ajánlott gyógyszerek és madártetű atka elleni szerek segíthetnek a fertőzés kezelésében. Fontos azonban megfelelően alkalmazni őket, és az adagolási utasításokat betartani. A fertőzött állatokat célszerű elkülöníteni, hogy elkerüljük az atkák további terjedését más madarakra.

A tyúktetű atka elleni itatófolyadék egy olyan kezelési forma, amely során a madarakat atka elleni szerrel kevert vízzel itatják meg. Ez a módszer hatékony lehet, mivel a madarak a vízen keresztül beviszik a szervezetükbe az atka elleni hatóanyagokat. Ezután a parazita táplálék hiányában elpusztul.

Madártetű atka ellen

Hogyan szabaduljunk meg természetes módon a madártetű atkától a baromfikon?

A madártetű atka elleni természetes védekezési módok között néhány lehetőség található, amelyek segíthetnek enyhíteni a fertőzést. Fontos azonban megjegyezni, hogy a súlyos fertőzés esetén a természetes módszerek lehet, hogy nem lesznek elegendőek, és szükség lehet a szakértői, állatorvosi kezelésre is. Néhány természetes anyag, például kovaföld (diatomaföld) vagy kálcium-karbonát alapú por, hasznos lehet az atkák elleni védekezésben. Ezek a porok a tollak között szétszórva szárítják és irritálják az atkákat, ami segíthet csökkenteni a populációjukat. Bizonyos növényi kivonatok, például neemolaj vagy teafaolaj, természetes rovarriasztóként használhatók. 

Sok baromfitartó számolt már be nekünk arról, hogy a Dermanyguard itatófolyadék  a kakukkfű, és varádics növényi kivonatok erejével kiváló segítséget nyújt a madártetű atka által fertőzött baromfik kezelésében. A Dermanyguarddal kezelt tyúkok vérének íze és rossz emészthetősége miatt az atkák nem szívesen szívják tovább az állat vérét. Ezzel megtörhető a paraziták életciklusa, a táplálkozás hiánya miatt nem tudnak tovább növekedni és szaporodni. Néhány hét alkalmazást követően megfigyelhető, hogy az atkák viselkedése megváltozik. Kevésbé aktívak, fénynél is láthatóvá válnak, és nem gyűlnek csoportba táplálkozni.

Összefoglalva a madártetű atkák (Dermanyssus gallinae) olyan kicsi, vérszívó paraziták, amelyek főként madarak tollazatában élnek és vérükből táplálkoznak. Ezek a mikroszkopikus atkák súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a madaraknál, beleértve a vérszegénységet, gyengeséget és tollvesztést. A fertőzött madaraknál viszketést és állandó nyugtalanságot tapasztalhatunk, és a tojás- és hústermelés hatékonysága is csökkenhet. A madártetű atkák gyorsan szaporodhatnak és terjedhetnek a madártenyészetekbe, baromfiudvarokban. A fertőzés emberre is veszélyt jelenthet, bár ez ritkábban fordul elő. Fontos azonban megfelelő higiénia és kezelés alkalmazása a fertőzés megelőzése és megszűntetése érdekében. A rendszeres ellenőrzés, a takarítás, a megfelelő gyógyszerek vagy rovarirtók használata és a szakértői tanácsok mind hozzájárulnak a madártetű atkák elleni hatékony védekezéshez és a madarak egészségének megőrzéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még több érdekességet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink