Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
5 gyakori tévhit a lovak takarózásáról
2023.11.02
Demkó Kata
5 gyakori tévhit a lovak takarózásáról

5 gyakori tévhit a lovak takarózásáról - mi az igazság? 

Ahogy nekünk, embereknek, úgy állatainknak is szükségük lehet egy kis plusz melegségre a hűvös, téli estéken. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen takarót vásárolunk állatainknak és azokat hogyan alkalmazzuk. A lovak takarózását számos tévhit övezi, hiszen ahány ház, annyi szokás… Cikkünkben most összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb tévhitet, amit tisztázunk is. Olvasson tovább Ön is!

1. "Minden lónak szüksége van takaróra télen" – sokan gondolják, hogy minden lónak szüksége van takaróra a hideg hónapokban, pedig ez nem mindig igaz.

Az első tévhit, miszerint "Minden Lónak Szüksége van Takaróra Télen," sok lótartót vezet félre. Sokan úgy gondolják, hogy a hideg hónapokban minden lónak takaróra van szüksége, hogy megőrizze testhőmérsékletét és egészségét. Ez azonban így, ebben a formában nem mindig igaz. A lovak képesek alkalmazkodni a hideghez, vastagabb szőrzetet növesztenek télen, amely jól szigetel és védi őket a hidegtől. Ezen kívül azok a lovak, amelyek rendszeresen mozognak vagy dolgoznak, természetes módon képesek melegen tartani magukat. A takaró ebben az esetben akár gátolhatja is őket a természetes hőszabályozásban.

Fontos szempont az is, hogy milyen éghajlaton élünk, mivel nem minden térségben van szükség takaróra. Egy enyhébb éghajlaton élő ló esetében a takaró használata túlzás lehet.

Idős vagy beteg lovak esetében szükség lehet takaróra, de egy egészséges, fiatal ló gyakran jól elvan anélkül.

Nem szabad elfelejteni, hogy ha a ló túl meleg takarót visel, az túlmelegedéshez vezethet, ami stresszt és egészségügyi problémákat okozhat.

Elmondható tehát, hogy nem minden lónak van szüksége takaróra télen, és a döntést több tényező is befolyásolhatja.

5 tévhit a lovak takarózásáról

2. "A vastagabb takaró jobb" – sok lótartó azt hiszi, hogy minél vastagabb a takaró, annál jobb, de ez nem feltétlenül igaz. Ráadásul túlmelegedéshez vezethet.

Sokan úgy gondolják, hogy minél vastagabb a takaró, annál jobban védi a lovat a hidegtől.

Egy túl vastag takaró azonban túlmelegedéshez vezethet, ami nem csak kényelmetlen a ló számára, de hőstresszt vagy a bőrirritációt is okozhat az állatnak. A túl vastag takaró gátolhatja a ló mozgását, ami különösen problémás lehet, ha a ló rendszeresen dolgozik vagy mozog.

Az időjárás, a ló egészségi állapota és a rendelkezésre álló menedék mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen vastagságú takaró a legmegfelelőbb.

3. "A takaró alatt nem szükséges rendszeres szőrápolás" – néhányan azt gondolják, hogy a takaró alatt a ló szőre nem igényel különösebb törődést, ami téves.

Sokan azt hiszik, hogy ha a lótakaró alatt van, akkor a szőrzete nem igényel különösebb törődést. Ez nem igaz, hiszen a takaró alatt a ló szőrzete nem tud megfelelően szellőzni, ami miatt a bőr alatt felgyülemlett nedvesség bőrirritációt és más bőrproblémákat okozhat.

Mindemellett a takaró alatt is felhalmozódhat szennyeződés, ami irritálhatja a bőrt és hosszú távon bőrbetegségekhez vezethet.

A takarózás melletti rendszeres szőrápolás segít felismerni az esetleges bőrproblémákat, sérüléseket vagy parazitákat. A rendszeres szőrápolás nem csak a ló bőrének, hanem az általános jólétének is előnyére válik. A szőrápolás során a ló és a gazda közötti kötelék is erősödik, ami csökkenti a stresszt és növeli a komfortérzetét.

5 gyakori tévhit a lótakarókról

4. "Egy takaró minden évszakra" – sokan úgy vélik, hogy egyetlen takaró elegendő az összes évszakra.

Sokan azt hiszik, hogy egyetlen takaró is elegendő egész évre, ami nem optimális a ló egészségére nézve. Az egyik legnagyobb probléma ezzel az, hogy az időjárás változó, és egy takaró, ami megfelelő a tél közepén, túl meleg lehet az őszi vagy tavaszi hónapokban. Ez túlmelegedéshez és a hőstresszhez vezethet.

Ráadásul egyetlen takaró használata nem biztosít megfelelő védelmet az összes időjárási körülmény között. Egy könnyű takaró nem nyújt védelmet a kemény fagyok ellen, míg egy túl vastag típus nem biztosítja a ló szőrzetének megfelelő szellőzését.

5. "A takarózás csak a hideg miatt fontos" – sokan nem veszik figyelembe, hogy a takarózás eső és szél ellen is védelmet nyújthat

A hideg csak egy azon tényezők közül, amelyek indokolhatják a takaró használatát. A lótakaró az eső és szél ellen is védelmet nyújthat.

Az esős, szeles időjárásban például egy vízálló esőtakaró segíthet megőrizni a ló szőrzetének szárazságát és így megelőzni a bőrirritációt vagy a szőrzet gombás fertőzését. Továbbá segíthet a ló komfortérzetének növelésében a szeles vagy esős időben is.

A lótakaró használata a ló egyéni igényeitől és egészségi állapotától is függ. Egy idősebb vagy beteg ló esetében a takaró segíthet a testhőmérséklet szabályozásában még akkor is, ha az időjárás nem feltétlenül hideg.

Szeretne még többet olvasni a lótakarók használatáról?

Olvassa el a Lótakaró kisokos - kell-e takarózni a lovat, vagy sem? című cikkünket is!

Még több lovas tartalom itt:

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink