Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Lótakaró kisokos - kell-e takarózni a lovat, vagy sem? 
2023.10.20
Nagy Alexandra
Lótakaró kisokos - kell-e takarózni a lovat, vagy sem? 

Lótakaró kisokos - kell-e takarózni a lovat, vagy sem? 

A téli lótartás különös gondosságot igényel. A száraz, szélvédett beálló, a megfelelő takarmány és a friss, jégmentes ivóvíz mind-mind hozzájárul lovunk hőérzetéhez. De még a legnagyobb figyelem mellett is szükséges lehet a takarózásra. Mikor és milyen takarót válasszon, hogyan óvja meg a lova egészségét? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ kaphat a lovak takarózásával kapcsolatban.

Ahogy nekünk is jó egy meleg takaró a hűvös estéken, úgy a lovaknak is szükségük lehet egy kis plusz melegségre. Bizony, a lovak is fázhatnak

Milyen különböző típusú takarók léteznek, és melyik mire való?

A lótakarók világa elég sokszínű! Rengeteg különböző típus létezik, és mindegyiknek megvan a maga szuperképessége. Ahhoz, hogy a megfelelőt tudd kiválasztani lovadnak, érdemes tisztában lenni a különböző típusú lótakarók funkcióival.

Vannak könnyű és vastagabb takarók, amelyek különböző időjárási körülményekhez lehetnek alkalmasak. A könnyű vagy átmeneti takarók általában vékonyabb anyagból készülnek, és ideálisak a tavaszi vagy őszi időjáráshoz, míg a vastagabbak a hidegebb téli napokon nyújtanak extra meleget.

Téli karámtakarók (300-400 g): a téli karámtakarók jó hőszigetelő képességűek, hogy megvédjék a lovakat a hidegtől. Ezáltal segítik a testhőmérséklet fenntartását, különösen hideg időjárási viszonyok között. Vízálló, jó légáteresztő képességű anyagból készülnek. Kialakításukkal törekednek a lehető legnagyobb mozgásszabadság biztosítására.

Átmeneti karámtakarók (100-200 g): a könnyű, átmeneti karámtakarók vékonyabbak, vízállók, jól szellőznek, és nagy mozgásszabadságot biztosítanak.

Esőtakarók (polárbélésű vagy töltetlen, 0 g): a vékony esőtakarók olyan időszakokban lehetnek hasznosak, amikor az idő enyhe, ám az esőtől mégis szeretnénk megvédeni lovunk. 

Istállótakarók: az istállótakarók olyan takarók, amelyeket általában az istállóban tartózkodó lovak számára terveznek. Ezeknek a takaróknak különféle tulajdonságokkal kell rendelkezniük annak érdekében, hogy megfeleljenek az istállós környezet specifikus igényeinek. Általában nem vízálló, legfeljebb vízlepergető tulajdonságúak, nem alkalmasak kültéri használatra. Különböző vastagságban lehet kapni őket, ezt mindig az adott ló igényeihez kell igazítani. Használhatók karámtakarók alá plusz rétegként, alátét takaróként.

Leszárító polártakarók: olyan speciális takarók, amelyek célja a lovak gyorsan megszáradását segíteni, különösen hideg időjárás esetén. Ezek a takarók kiválóan alkalmazhatók egy izzasztó edzés vagy fürdetés után. Különleges tulajdonságuk, hogy a nedvességet kivezetik a szőrzetből. Jó nedvszívó képességűek, éppen ezért nem alkalmasak állandó használatra, mert a környezet nedvességét is könnyen megkötik.

Lótakaró kisokos - karámtakaró

Mikor ajánlott téli karámtakarót választani?

  1. Extrém hideg: amikor az időjárás rendkívül hideg, és a hőmérséklet tartósan csökken.
  2. Erős szél: ha erős szél kíséri a hideg időjárást, a karámtakaró segíthet megvédeni a lovakat a hideg szél ellen.
  3. Idős vagy gyenge lovak: idős vagy egészségügyi problémákkal küzdő lovak esetében a karámtakaró segíthet abban, hogy melegen tartsa őket, és minimalizálja a hideg hatásait.
  4. Lenyírt szőrű lovak.
  5. Tavasszal és ősszel.
  6. Változó időjárás: amikor nappal még jó idő van, de az éjszakák már hűvösek.

Hogyan befolyásolja a takaró a ló egészségét, például a D-vitamin bevitelét?

Eddig lehet nem is gondoltad, de a takarózás befolyásolja lovad D-vitamin szintjét. A D-vitamin létfontosságú eleme az általános egészségnek, egyik legfontosabb forrása pedig a napfény. Éppen ezért fontos, hogy napfényes időben rendszeresen biztosíts egy kis napozási lehetőséget kedvencednek, vagy takarmánykiegészítő formájában pótold a megfelelő vitamin bevitelt.

Hogyan befolyásolja a takaró a ló mozgását és komfortját?

A takaró kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a megfelelő méret és fazon, hogy biztosítsuk a ló komfort érzetét. Kültéri karámtakaró kiválasztásakor törekedni kell a lehető legnagyobb mozgásszabadság biztosítására, ezért célszerű olyan modellt választani, amin egy úgynevezett lépésbetét zavartalanná teszi a ló mozgását. A magasított nyakú „félnyakas” takarók megakadályozzák, hogy a takaró a ló marjára csússzon, folyamatos nyomásnak és dörzsölésnek kitéve azt. A nyakas takarók indokoltak lehetnek a lenyírt lovaknál, de mindig ellenőrizd, hogy lehajolva kényelmesen tud-e benne enni, inni lovad.

Milyen gyakran kell ellenőrizni és cserélni a takarót?

A mindennapi ellenőrzés és rendszeres tisztítás nagyon fontos, hogy elkerüld a különböző bőrfertőzéseket, irritációkat, kiütéseket. Az érzékenyebb bőrű lovaknál a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy vállukon, szügyüknél kikopik a szőr. Ilyen esetben használj a takaró alá vállvédőt!Karámtakarók esetén mindig győződj meg róla, hogy vízálló-e még. Ha szükséges, impregnáld le újra! A kültéri takarók külső rétegének szakadása sajnos nem javítható, a varrás mentén könnyen bejut a víz, ezért ebben az esetben mindenképp cserére lesz szükség.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a helytelen takarózás?

A rosszul illeszkedő, túl vastag vagy szennyezett takarók kényelmetlenséget és egészségügyi problémákat okozhatnak. A helytelenül alkalmazott vagy feleslegesen viselt takarók hozzájárulhatnak a hőstressz kialakulásához, ami a ló egészségét és kényelmét veszélyeztetheti.

Lótakaró kisokos

Gyakori kérdések:

Hogyan válasszam ki a megfelelő lótakaró méretet?

Általánosan elmondható, hogy a ló magassága -20 centiméter megfelel a lótakaró méretének, de persze ez testalkat függő. A legjobb, ha a mar legmagasabb pontjától a farok tövéig leméred a háthosszt és felkerekíted a lótakarók méretezésének megfelelően. Pl. ha 141 cm-t mértél, 145 méretű takarót válassz!

Mit jelent a takarókon a DEN (denier)?

A denier a takaró fonalszövésében használt egyes szálak vastagsága. Minél magasabb ez a szám, annál nehezebben szakad el az anyag.

Hogyan tudom megkülönböztetni a karámtakarót az istállótakarótól?

Ha a takaró külső rétegén keresztben vagy hosszában futó varrásokat látsz, biztos lehetsz benne, hogy nem vízálló.

Hogyan kell tisztítani a takarókat?

A legtöbb karámtakaró 3 mosásig garantálja a vízállóságot, de ezt is csak akkor, ha megfelelően lett tisztítva. Érdemes a mosást kifejezetten lótakarókkal foglalkozó tisztítóra bízni, és minden szezonban újra impregnálni.

Ha tetszett Önnek cikkünk, olvassa el a többi lovas tartalmunkat is!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink