Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Mikroelem-kiegészítés Equistro termékekkel I.
2020.10.06
Mikroelem-kiegészítés Equistro termékekkel I.

Mikroelem-kiegészítés Equistro termékekkel I.

Vas, a kobalt és a réz szerepe az immunrendszer működésében és a vérképzésben

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a test tömegének 0,005%-ánál kisebb mennyiségben fordulnak elő, mikroelemeknek nevezzük. A mikroelemek nélkülözhetetlenek az élővilágban, mivel ionizált formában részt vesznek az élő szervezet elektrokémiai, ozmózisos, valamint sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, aktiválják vagy gátolják az enzimreakciókat, valamint részt vesznek a támasztószövet felépítésében. Mivel ezeket az elemeket a szervezet nem tudja szintetizálni, ezért kizárólag takarmánnyal vehetik fel az állatok. Ebben a rövid ismertetőben a mikroelemek közül a vas, a kobalt és a réz szerepét taglaljuk.

A vas fő feladata, hogy lehetővé teszi a szervezetben az oxigénszállítást. A vas általában megfelelő mennyiségben található a talajban és a lovak takarmányában. A vastartalom a különböző takarmányokban a következőképpen alakul: tömegtakarmányok 200-1000 ppm, szemestakarmányok 40- 50 ppm, olajos magvak 100-150 ppm. A tömegtakarmányok esetén ez nagymértékben függ a talaj pH-tól, valamint más ásványi anyagok jelenlététől. A lovak szervezetében található vas 60-70%-a az oxigénszállításban vesz részt. A vörösvérsejt egyik legfőbb alkotóeleme a hemoglobin, amely több alegységből épül fel: egyik az ún. hem csoport. Ebben a hem csoportban egy vas atom található, amely képes az oxigén megkötésére a tüdő hajszálereiben, ami így eljut a szövetekhez.

A vörösvérsejt 120 napig látja el feladatát a vérkeringésben. Ha elpusztul, a hemoglobinból a vas felszabadul, és egy új hem molekula, illetve vörösvérsejt képződik belőle. A szervezet hatékony anyagcseréje miatt a vas kiválasztása minimális, a trágyában található vas elsősorban a takarmánnyal felvett, de fel nem szívódott részből származik. A lovak a trágya mellett izzadsággal is veszítenek vasat. Az izzadságban lévő vas koncentrációja kb. 21 mg/l. Egy intenzív tréningben lévő ló 25-30 l izzadságot is termelhet egy nap, ami 500 mg/nap vasveszteségetjelenthet.

Tréningben lévő sportló az intenzív izzadás, és a feltételezhetően nagyobb mennyiségben képződőhemo- és myoglobin miatt nagyobb mennyiségben igényelvasat az átlagosnál. A vashiány leggyakoribb oka az idültgyulladás miatt kialakuló vashiány, ami azért alakul ki, mert az immunrendszer a baktériumok szaporodásának megelőzése érdekében nemcsak a baktériumok, de a szervezet számára is hozzáférhetetlenné teszi a vasat. Ezért vérszegénység esetén lovaknál mindenképpen érdemes a fertőzés jelei után is kutatni. Enyhe fokú vérszegénységet és vashiányt okozhat a gyomorfekély és az egyéb bélrendszeri fekélyek, valamint a parazitózis is. Lovakban a vas toxikózis is előfordulhat, ami elsősorban felelőtlen és túlzott parenterális adagolás miatt alakulhat ki. A réz a szervezet számára szintén fontos mikroelem, elengedhetetlen számos enzim működéséhez, segíti a mitokondriumok működését, illetve a szabadgyökök ártalmatlanításában is részt vesz. A szervezet rézegyensúlyát a bevitel és kiválasztás határozza meg. A takarmánnyal bevitt rézmennyiség számos tényezőtől függ: földrajzi elhelyezkedés, éghajlat, termőföld tulajdonságai, takarmány összetétele. A szénában és a gabonában található mennyisége átlagosan 5-10 ppm. A szervezetben a réz felszívódása a vékonybelekben történik, majd innen a májba szállítódik, ami anyagcseréjének fő szabályozója. Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos rézhiányt. Az elsődleges rézhiány kialakulásának oka általában a csökkent bevitel. Másodlagos rézhiány pedig akkor jön létre, amikor a bevitel megfelelő, de ún. antagonisták (pl.: cink, kadmium, kalcium) gátolják a felszívódását vagy a biokémiai hasznosulását.

A réznek fontos szerepe van a megfelelő csontozat kialakulásában. Klinikai és kísérleti tanulmányok egyaránt bizonyítják a réz és az osteochondrosis (porcfejlődési rendellenesség) (OC) kapcsolatát kutyában, emberben és lovakban is. Több, OCban szenvedő csikóban állapítottak meg csökkent rézkoncentrációt a vérben. A folyamat hátterében egy réztartalmú enzim, a lizil-oxidáz áll. A lizil-oxidáz ugyanis fontos a porcok és a sontok megfelelő minőségű kollagénjének kialakítása szempontjából. Az 90-es évek elején feltételezték, hogy a takarmány rézzel való kiegészítése (20–50 ppm) csökkentheti az OC elváltozások kialakulását csikókban. A későbbiekben azonban fény derült arra, hogy az OC és a réz kapcsolata sokkal bonyolultabb, mint azt gondolták. Azt tapasztalták, hogy az új-zélandi legelőkön található alacsony (4,3–8,6 ppm) réztartalom dacára az OC ritkán fordult elő.

Az évek folyamán az is bebizonyosodott, hogy kapcsolat van az újszülött csikók májának réztartalma és az OC elváltozások gyógyulása között. Ez feltételezhetően a réz porcvédő hatásából adódik. Kimutatták azt is, hogy a vemhesség késői szakaszában a kancának adott, szájon át történő rézkiegészítés eredményeképpen az újszülött csikók májának réztartalma megnőtt. Az újszülött csikó májának megnövekedett réztartalma fontos a csontvázrendszer egészséges fejlődésében a születés utáni igen intenzív növekedési időszakban. A kobalt szintén egy létfontosságú mikroelem, ami a vérképzésben fontos B12-vitamin (cianokobalamin) központi alkotója. A szükségleteken felül szervezetbe jutott kobalt, főleg kobalt-klorid formájában, az egyik jól ismert kiváltója az olyan, oxigénhiányra adott válaszoknak, mint a vérképzés, ezért az anémia kezelésének eszköze volt korábban. A szervezetben megjelenő többlet szabad kobalt oxigénhiányhoz hasonló folyamatokat indukál és mimikál, amelyek fokozott vérképzésben és érképződésben nyilvánulnak meg. A pontos mechanizmus jelenleg még nem teljesen ismert, de valószínűleg a hipoxia indukáló faktor DNS-hez való jobb kötődését eredményező hatásának köszönhető, ami fokozza az erythropoietin (EPO) termelését, így közvetve a vérképzést. A hatás tehát az EPO-t másolja, ezért a kobalt-klorid felhasználása egy veszélyes doppingtechnika volt korábban, és az elmúlt évtizedekben, különösen a versenylósportban, mindennapos volt. A kobalt-klorid kiegészítés mára már nem legális lovakban, és 2017 óta a kobalt FEI listán is szerepel.

Az EQUISTRO különösen magas hangsúlyt helyez a „clean sport-ra”, termékeiben ezért csak a szükséges és biztonságos mennyiségű kobalt található. A vas és a réz pedig főleg szerves IPALIGO formában van jelen a készítményekben, ami biztosítja a kiváló felszívódást és a megfelelő értékesülést. Fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő nyomelem-bevitel nagyon fontos, amit a MEGABASE MAINTENANCE, MEGABASE RACE, MEGABASE FERTILITY, MEGABASE JUNIOR vitaminok, valamint a HAEMOLYTAN 400 készítmény egyaránt lehetővé tesz.

Az EQUISTRO termékek minőségét többek között az biztosítja, hogy a legmodernebb ipari gyártósorokat használják a takarmány-kiegészítők gyártásához. A cég rendszeres uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül, és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Az EQUISTRO-nál fontos a lovakra adaptált adagok és dózisok alkalmazása, amelyeket az NRC 2007 (National Research Council egy amerikai kutatócsoport, amely mértékadó az állatok takarmányozási szükségleteit illetően) ajánlásának betartása biztosít. Az EQUISTRO a ló takarmány-kiegészítő piacon egyedüliként rendelkezik FAMI-QS tanúsítvánnyal (európai állat takarmány adalék és premix minősítő rendszer), és 100%-ban Franciaországban gyártott.

 

Dr. Tóth Balázs, Dipl. ACVIM és
Dr. Horti Klára

lóegészségügyi szakállatorvos
EQUI-MED Kft., btothvet@yahoo.com

Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink