Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
Így óvja állatait a hidegtől!
2023.11.24
Így óvja állatait a hidegtől!

Így óvja állatait az őszi, téli hideg időjárás káros hatásaitól!

Hasznos tanácsok a hideg elleni védekezéshez az istállókban


A hideg időjárás beköszöntével az állattartásban is gondot okoz a hideg, nyirkos, hűvös időjárás. Fokozatosan fel kell készíteni az istállókat, a telepen élő állatokat és azok gondozóit is a hűvösebb időjárás jelentette kihívásokra. Nem elég a hideg, megjelenhetnek a rágcsálók is a telepek, magtárak és a kiszolgáló helyiségek környékén. Szerencsére a technológia és az innovatív megoldások egész tárháza rendelkezésünkre áll, hogy felkészüljenek az állattartásban érintett vállalkozások a zord, szeles, hűvös és csapadékos időjárásra. Cikkünkben megtudhatja, melyek azok a hasznos eszközök, melyekkel hatékonyan óvhatja meg az állattartás szereplőit a hideg időjárás és a rágcsálók káros hatásaitól.

Az állattartásban az alacsonyabb hőmérséklet ellen kétféle módon is védekezhetünk. Vagy az állatok életterét fűtjük fel és temperáljuk a megfelelő hőmérsékleten, vagy az állatok számára készített eszközök segítségével tartjuk őket melegen. 

Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, ha az állatok életterét kívánjuk temperálni és felfűteni? 

Az istálló belseje alapvetően védett a csapadékkal és a széllel szemben. Így annak levegőhőmérsékletét tudjuk befolyásolni, felmelegíteni a kívánt hőfokra. Erre kínálnak megoldást a hőlégfúvók.

Ezeket 230V-ról vagy 400V-ról is működtethetjük és különböző teljesítményt kínálnak a gazdák számára a felfűtendő helyiség méretét figyelembe véve. Léteznek gázüzemű hőlégfúvók is, amiket egyaránt működtethetünk PB gázzal vagy földgázzal. 

Vannak esetek, amikor nincs szükségünk a teljes istálló befűtésére, hanem az állatokat és közvetlen környezetüket szeretnénk csak melegen tartani. Erre kínálnak remek megoldást az infralámák, melegítő panelek, de jó szolgálatot tehetnek a malacok melegen tartására a búvóládák is. 

Az infralámpák jól jöhetnek a baromfitartásban vagy a sertéstenyésztésben is. Különböző kábelhosszúsággal, felezőkapcsolóval és felezőkapcsoló nélkül is megvásárolhatóak. 100W, 150W, 175W és 250W-os fehér vagy vörös infraizzókkal is működtethetők.

A mezőgazdasági infralámpákról bővebben itt olvashat: 

A szakértő válaszol: Mezőgazdasági infralámpa a téli állattartásban

A melegítőlapok is különböző méretben kaphatóak, elsősorban a sertéstenyésztesben használatosak, de napjainkban gyakran használják a kutyatartásban is a kutyaházakba helyezve.24V-ról működik és a benne található fűtőszál segítségével melegíti fel a lapot, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet kedvenceink számára.

Az ivóvíz biztosítása télen is kiemelten fontos

Télen az állatok ivóvizének megfelelő hőmérsékletéről is gondoskodnunk kell. A túlságosan hideg víz befolyásolja a sertés, baromfi, de még a szarvasmarha vízfelvételét is. Így a tejelő szarvasmarhák esetében könnyen a tej minőségét is ronthatja, nem is beszélve az alacsony vízfelvételből fakadó egészségügyi problémákról. Ráadásul, ha az ivóvíz befagy és az állatok nem jutnak ivóvízhez, az végzetes következményekkel is járhat. 

Hogy ez ne következzen be, használhatunk szigetelt falú, úgynevezett labdás itatókat akár 40L vagy 100L-es kivitelben. Jó szolgálatot tehet továbbá a hideg, hűvös napokon a lovardákban és az istállókban a fűthető nyomónyelves vagy szinttartós itatók is, amelyeket 3 különböző méretű lábbal tudunk kiegészíteni. 24V-tal tudjuk működtetni, trafó, termosztát és a benne található fűtőszál segítségével biztosíthatjuk a víz megfelelő hőmérsékletét az állatoknak.

A baromfitartásban elterjedt megoldás a baromfiitató melegítése, ami melegítő lap segítségével történik. Szintén 24V-tal működtethető 15W-os teljesítményű, a fűthető lap 25cm-es átmérőjű és 2m hosszúságú kábel tartozik hozzá.

Az állatok takarózása

Az átlagember számára úri huncutságnak tűnhet az állatok számára készített takaró. Pedig a lovak, borjak könnyen meghűlhetnek, ha nem tudunk számukra megfelelő tartási körülményeket biztosítani. Ennek kivédésére, megelőzésére használjuk a lovak esetében a lótakarókat, amelyek légzésaktív anyagokból készülnek gondoskodnak a pokróc alatti optimális klímáról. Kellemes pamut/poliészter bélésének köszönhetően nem dörzsöli az állat szőrét. 

A lótakarókról és annak jelentőségéről itt olvashat bővebben: 
Lótakaró kisokos - kell-e takarózni a lovat, vagy sem?
5 gyakori tévhit a lovak takarózásáról

Borjak hidegtől való megóvására pedig használhatunk borjútakarókat, amelyek 3000mm-ig vízállóak, légáteresztő anyagból készülnek így nem izzad bele az állat.

Az állatgondozók védelme

Az év ezen időszakában munkatársaink hideg elleni védelméről is gondoskodnunk kell. Az esőkabátot, téliesített meleg munkaruhát biztosítanunk kell az állattelepeken dolgozó kollégák számára is. Az egyik legfontosabb munkaeszköz a hideg elleni védekezés során a csizma. Az állattartásban használatos csizmák fajtája igen változatos. Létezik PVC-ből, gumiból és úgynevezett EVA anyagból is. Utóbbi nagy előnye a másik kettővel szemben, hogy az EVA anyag sokkal könnyebb, szinte nincs is súlya. A másik előnye a hideg időjárás során, hogy nem veszi át a kinti hőmérsékletet, mint a gumiból vagy PVC anyagból készült társaik, amiknek a hőszigetelése sokkal rosszabb. 

Miért javasoljuk EVA csizma használatát télen?

  1. a THERMO csizma kivehető béléssel rendelkezik és sokkal könnyebb viselni mert szinte semmi súlya sincs a hagyományos gumicsizmával szemben

  2. a bélés normál mosási programmal mosható

  3. akár mínusz 30 Celsius-fokig garantáltan melegen tartja lábát

  4. a hagyományos gumicsizmához képest az EVA anyag nem töredezik, nem repedezik ki a lábfej törésénél a csizma 39-től 50-es méretben kapható, különböző talpkialakítással, rövid és hosszúszárú, női és férfi kivitelben, több színben is.

Rágcsálók elleni védelem

A hideg, nyirkos, őszi időjárás beköszöntével nem csak állataink és kollégáink fázhatnak, hanem a rágcsálók is, akik behúzódnak az épületekbe, zárt terekbe. Szeptembertől egyre gyakrabban figyelhetők meg az egerek, patkányok és egyéb állatok tartózkodása az állattartótelepek környékén.  Jelenlétük azonban több szempontból sem szerencsés, hiszen rengeteg kárt tudnak okozni, betegségeket terjesztenek és a munkatársak számára is kellemetlen munkakörülményeket biztosítanak jelenlétükkel.

A rágcsálóirtás elleni védekezés esetén különösen fontos,

  1. mérjük fel az elszaporodásuk mértékét, a terület nagyságát, hiszen a megfelelő mennyiségű eszköz bevetésével tudjuk a kívánt hatást elérni
  2. a szóban forgó terület teljes egészére terjesszük ki a kártevőirtást
  3. amint tapasztaljuk jelenlétüket azon nyomban kezdjük meg ellenük a védekezést
  4. nincsen két egyforma terület, így mindig körültekintően válasszunk eszközt és módszert védekezésük ellen
  5. ahhoz, hogy telepünket mentesíteni tudjuk a rágcsálóktól, ahhoz első lépésként tartassuk be a megfelelő higiéniai előírásokat és tartsunk rendet az istálló, a magtár, az ólak, a kiszolgáló helyiségek és takarmánytárolók környékén.

A kártevők elleni védekezéshez, a megfelelő higiéniai feltételek biztosításához egyaránt rengeteg eszközt kínálunk a nagyobb állattartó telepek és magányszemélyek számára egyaránt. Kínálatunkban megtalálhatóak az élvefogók, patkánycsabdák, klasszikus egérfogók, csalétekdobozok, huzalból készült ketrecek, ultrahangos riasztó készülékek.

Megválaszolatlan kérdései vannak? Szeretne személyre szabott tanácsot kérni a fűthető itatókról, a tejkiosztókról, munkavédelmi eszközeinkről, vagy fűtőberendezéseinkről? Kérdezze Urbán Ferenc Állattenyésztési szakreferens kollégánkat a szakerto@anivetdirect.hu e-mail címen!
 

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még többet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink